Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselin valmiustila säilyy korkeimmalla tasolla viikon – USA antoi maailmanlaajuisen matkustusvaroituksen

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / Reuters
Belgialaiset sotilaat partioivat Brysselin keskustassa maanantaina.
Belgialaiset sotilaat partioivat Brysselin keskustassa maanantaina. Kuva: YVES HERMAN / Reuters

Belgian viranomaiset jatkavat Brysselin korkeinta mahdollista valmiustilaa terroriuhan vuoksi vielä viikon ajan, Belgian pääministeri Charles Michel ilmoitti maanantai-iltana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan pääministeri kertoi samalla, että koulujen ja metron on määrä aueta keskiviikkona.

Viranomaiset ilmoittivat viikonloppuna, että Brysselissä on ”vakava ja välitön” terrorihyökkäyksen uhka ja nostivat valmiustilaa korkeimmalle tasolle lauantaina. Kaupungissa pelättiin Pariisin toissaviikkoisen terrori-iskun kaltaisia hyökkäyksiä.

Ihmisiä kehotettiin pysyttelemään kodeissaan. Myös keskustassa asuvia hotellivieraita kehotettiin pysyttelemään huoneissaan.

Samaan aikaan Yhdysvaltojen ulkoministeriö antoi omia kansalaisiaan koskevan maailmanlaajuisen matkustusvaroituksen kohonneen terroriuhan takia.

”Tämänhetkiset tiedot antavat olettaa, että Isis, al-Qaida, Boko Haram ja muut terrorijärjestöt jatkavat iskujen suunnittelua useilla alueilla”, varoituksessa sanotaan.

Matkustusvaroituksessa kerrotaan, että viimeisen vuoden aikana äärijärjestöjen hyökkäyksiä on ollut niin Ranskassa, Nigeriassa, Tanskassa, Turkissa kuin Malissa. Lisäksi Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa venäläisen matkustajakoneen pudottamisesta Egyptissä lokakuussa lopussa.

Yhdysvaltojen matkustusvaroitus on voimassa kolme kuukautta, helmikuun 24. päivään asti.

Maanantai-iltana Belgian liittovaltion syyttäjän toimisto ilmoitti, että neljäs ihminen on saanut syytteet osallisuudesta Pariisin terrori-iskuihin.

Epäilty otettiin kiinni sunnuntai-iltana operaatiossa, jossa otettiin yhteensä 16 ihmistä kiinni Brysselissä ja Charleroissa.

Maanantaina viranomaiset ilmoittivat, että muut 15 on vapautettu.

Belgia nosti jo viime maanantaina syytteet kahta miestä vastaan, sillä heitä epäillään yhtenä Pariisiin iskusta epäillyn Salah Abdeslamin avustamisesta turvaan iskun jälkeen. Perjantaina syytteen sai kolmas mies, jonka epäilleen auttaneen Salah Abdeslamia, kun tämä oli saapunut Pariisista Brysseliin.

AFP:n haastattelema, tutkintaa lähellä oleva lähde sanoi maanantaina, että puhelutiedot paikantavat Salah Abdeslamin Pariisin Montrougen kaupunginosaan iskujen aikana. Abdeslam on edelleen karkuteillä.

Ranskan poliisi löysi maanantaina epäillyn räjähdevyön Montrougesta. AFP:lle puhunut poliisilähde sanoi, että ”vyön kokoonpano” vaikuttaa samalta kuin Pariisin terrori-iskuissa käytettyjen vöiden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat