Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ja Turkki pitävät huippukokouksen siirtolaisista sunnuntaina – Turkista tulossa pääministeri

Ulkomaat
 
Kayhan Ozer / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat viime viikon maanantaina G20-kokouksessa Turkissa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat viime viikon maanantaina G20-kokouksessa Turkissa. Kuva: Kayhan Ozer / Reuters

EU:n ja Turkin johtajien on määrä kokoontua siirtolaisia ja pakolaisia käsittelevään huippukokoukseen tämän viikon sunnuntaina, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti maanantai-iltana viestipalvelu Twitterissä.

EU-johtajat sopivat jo toissaviikolla järjestävänsä Brysselissä tapaamisen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa siirtolais- ja pakolaiskysymyksistä.

Turkin pääministerin Ahmet Davutoglun kanslia kuitenkin ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan maanantai-iltana, että Davutoglu on saapumassa kokoukseen. Kanslian mukaan Tusk soitti Davutoglulle.

Erdoğaninin edustaja puolestaan sanoi AFP:lle, ettei huippukokous ole tällä haavaa ”asialistalla”.

Turvapaikanhakijoita saapuu nyt EU:hun etupäässä Turkista, josta monet tulevat kumiveneillä Turkin rannikolla sijaitseville kreikkalaissaarille.

EU:hun on tullut Välimeren yli Kreikkaan ja Italiaan tänä vuonna jo lähes 900 000 ihmistä. Turkissa on ainakin 2,5 miljoonaa pakolaista, joista iso osa haluaisi jatkaa matkaa Länsi-Eurooppaan.

Turkki ja EU neuvottelevat pakolaistilanteeseen sopimusta, joka on määrä allekirjoittaa huippukokouksessa. Sen tarkoituksena on lisätä varsinkin syyrialaispakolaisten mahdollisuutta työskennellä ja opiskella Turkissa, minkä EU toivoo vähentävän lähtöhaluja EU:hun. Turkki myös tiukentaisi rajavalvontaansa.

EU osallistuisi kuluihin, minkä lisäksi muun muassa jäsenyysneuvotteluihin palattaisiin. Turkkilaiset ovat myös saamassa viisumivapauden EU-maihin.

”Näin tapahtuu poliittisessa paniikissa. Menimme hänen luokseen polvillamme”, EU:n entinen Turkin-suurlähettiläs Marc Pierini sanoi The Financial Timesille.

Pakolaiskriisin myötä EU-maat ovat lieventäneet kritiikkiään Turkin ihmisoikeusongelmia kohtaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat