Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Argentiinan presidentiksi nouseva Macri ilmoitti haluavansa vaihtaa keskuspankin johdon

Ulkomaat
 
Enrique Marcarian / Reuters
Argentiinan presidentinvaalit voittanut Mauricio Macri lehdistötilaisuudessa maanantaina.
Argentiinan presidentinvaalit voittanut Mauricio Macri lehdistötilaisuudessa maanantaina. Kuva: Enrique Marcarian / Reuters

Argentiinan sunnuntaisten presidentinvaalien voittaja Mauricio Macri ilmoitti maanantaina toivovansa keskuspankin nykyisen johdon astuvan syrjään.

”Toivon, että heillä on arvokkuutta ja jalomielisyyttä sallia uuden hallituksen valita linjansa sallimalla meidän valita ihmisiä, joihin minä ja joukkueeni uskomme”, Macri sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ilmoitus oli ensimmäinen käytännön merkki siitä, että Argentiina otti presidentinvaaleissa uuden suunnan valitsemalla valtaan Buenos Airesin pormestarin Macrin eikä vasemmistolaista Daniel Sciolia, joka oli nykyisten vallanpitäjien suosikki.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, keskustaoikeistolainen Macri oli saamassa 51,5 prosenttia äänistä. Toiseksi tullut Scioli sai 48,5 prosenttia.

Tulos merkitsee yhden aikakauden loppua Argentiinassa. Ensimmäistä kertaa 12 vuoteen Argentiina saa presidentin, jonka nimi ei ole Kirchner. Ennen istuvaa presidenttiä Cristina Fernández de Kirchneriä maata hallitsi hänen puolisonsa, nyt jo edesmennyt Néstor Kirchner.

Presidentti tuki vaaleissa kakkoseksi jäänyttä Daniel Sciolia, joka tunnusti tappionsa televisiossa sunnuntai-iltana.

”Tämä on historiallinen päivä, aikakauden muutos joka vie meidät tulevaisuuteen”, Macri sanoi voitonpuheessaan La Nación -lehden mukaan.

Reutersin mukaan argentiinalaisyritysten osakkeiden arvo nousi vaalituloksen selvittyä.

Macri on osittain italialaista siirtolaissukua, kuten monet muutkin argentiinalaiset. Hän on jalkapalloseura Boca Juniorsin entinen puheenjohtaja ja varakkaan perheen jälkeläinen. Macrin isä on rakennus- ja teollisuusbisneksillä vaurastunut italialaissyntyinen liikemies.

Talousliberaalin Macrin kannattajiin kuulunut argentiinalainen Jackie Fox sanoi sanomalehti The Guardianille, että tämä on uuden ajan alku.

”Tämä on korruption loppu. Meillä on joku, jonka ei tarvitse enää tulla rikkaammaksi kuin hän jo on”, hän sanoi.

Macri yllätti vaalien ensimmäisellä kierroksella lokakuussa, jossa hän sai odotettua suuremman äänisaaliin ja vei vaalin toiselle kierrokselle. Hän onnistui pitämään kirinsä loppuun saakka.

Tiukka vaalitaisto kuvasti Argentiinan poliittista erimielisyyttä ja yhä syvempää jakautuneisuutta Cristina Fernández de Kirchnerin kaudella.

Vasemmistoperonismia edustavien Kirchnerien aikana Argentiinan taloutta on siirretty enemmän valtion ohjaukseen ja sosiaalitukia lisätty. Ulkopolitiikassa Argentiina on ottanut etäisyyttä Yhdysvaltoihin ja hakenut liittolaisia Venezuelan, Ecuadorin ja Iranin kaltaisista maista.

Peronismi on omalaatuinen muun muassa populismia ja kansallismielisyyttä yhdistelevä Argentiinan poliittinen liike, jolla on perinteisesti kerännyt vahvaa kannatusta etenkin työväenluokan parissa.

Edesmenneen Néstor Kirchnerin aikana Argentiina kömpi pystyyn vuosituhannen vaihteen syvästä talouskriisistä. Nousukauden jälkeen maan talous on ajautunut jälleen ongelmiin. Inflaatio on nyt noin 25 prosenttia vuodessa ja julkisen talouden alijäämä 7–8 prosenttia.

Talous on tulevan presidentin suurin haaste. Macri on luvannut purkaa talouden sääntelyä ja neuvotella kansainvälisten rahoittajien kanssa. Vastapuolen kannattajat ovat sanoneet hänen valintansa johtavan hyväosaisia suosivaan politiikkaan.

Macri on yrittänyt voittaa epäilijöitä puolelleen vakuuttamalla, ettei hylkäisi edellisen hallinnon sosiaalisia apuohjelmia ja muita tukia. Näihin kuuluu esimerkiksi ”Jalkapalloa kaikille” (Fútbol para todos) -ohjelma, jota varten hallitus osti tärkeiden jalkapallo-otteluiden oikeudet maksukanavilta kaikkien katseltavaksi ilmaiseksi.

Macri astuu virkaansa 10. joulukuuta. Luvatut uudistukset eivät ole mikään läpihuutojuttu, sillä hänellä on joka tapauksessa yhä vastassaan vahva peronistien oppositio ja sen ammattiliitot.

Istuva presidentti Cristina Fernández de Kirchner antoi sunnuntai-iltana viitteitä siitä, ettei hän aio poistua hiljaa politiikan takavasemmalle. Hän lähetti viestipalvelu Twitterissä pitkän liudan viestejä, joissa puolusti hallituksensa saavutuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat