Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina katkaisi rahdin Krimille – 1,5 miljoonaa asukasta on yhä ilman sähköä

Ulkomaat
 
Pavel Rebrov / Reuters
Asiakkaat kävivät ostoksilla kynttilänvalossa Krimillä Simferopolin kaupungissa sunnuntaina.
Asiakkaat kävivät ostoksilla kynttilänvalossa Krimillä Simferopolin kaupungissa sunnuntaina. Kuva: Pavel Rebrov / Reuters

Moskova. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmoitti maanantaina esittävänsä kaiken kuorma-autoliikenteen katkaisemista ”Ukrainan ja Krimin autonomisen tasavallan hallinnollisella rajalla”. Pääministeri antoi ilmoituksensa presidentti Petro Porošenkon aloitteesta.

Samalla Jatsjenjuk määräsi hallituksensa laatimaan listan niistä tavaroista ja palveluista, joita Krimille voidaan toimittaa. ”Ehdotan, että Krimin tataarien kansankokous on mukana ratkaisuissa niin, että krimintataarien veljeskansamme edut tulevat huomioiduiksi”, Jatsenjuk sanoi Ukrainan tiedotusvälineiden mukaan.

Pääministerin lausunto näytti kertovan, että Krimin sähkölinjojen katkaisu on tuonut Krimin tataareita Ukrainan parlamentissa edustavan kansankokouksen vahvasti poliittiseen neuvottelupöytään.

Krim oli maanantai-iltana jo kolmatta vuorokautta kokonaan ilman elintärkeitä sähköyhteyksiä Ukrainan mantereelle. Venäjän miehitystä vastustavat aktivistit räjäyttivät neljä voimalinjaa viikonvaihteen aikana. Tekijäksi ei ilmoittautunut kukaan, mutta epäilyt kohdistuivat heti Krimin kansalaispiiritys -nimiseen järjestöön.

Järjestön nimissä esiintynyt kansanedustaja ja Krimin tataarien kansalliskokouksen puheenjohtaja Refat Tšubarov vaati heti ensimmäisten sähkölinjojen räjäytysten jälkeen Facebook-sivuillaan Ukrainaa suojelemaan Krimillä asuvia kansalaisiaan.

Ukrainan kansallisen sähköyhtiön Ukrenergon korjausmiehet eivät päässeet maanantaina aloittamaan korjaustöitä viikonvaihteessa räjäytetyille voimalinjoille Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Kaikki Krimin niemimaan ja varsinaisen Ukrainan väliset neljä kantaverkkolinjaa pysyivät mykkinä. Venäjän energiaministeriön arvion mukaan yli 1,5 miljoonaa Krimin asukasta oli yhä vailla sähköä.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak arvioi, että voimalinjojen korjaus kestää ”muutamia tunteja”, kunhan se päästään aloittamaan. Ukrainan energiaministeri Vladimir Demtšišin ei ollut yhtä optimistinen: hänen mukaansa työ kestää vähintään kolme vuorokautta.

Aloituksesta ei maanantai-iltana ollut tietoa ja tilanne räjäytyspaikoilla oli vähintäänkin epäselvä. Silminnäkijöiden mukaan paikalla oli voimalinjat katkaisseita aktivisteja, poliiseja sekä kansalliskaartin ja vapaaehtoispataljoonien väkeä.

Venäjään liitetyn Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov neuvoikin niemimaan asukkaita ”varautumaan pahimpaan” eli kuukauden kestävään sähkökatkokseen. Ensimmäisen neljästä Venäjältä vedettävästä merikaapelista pitäisi olla toiminnassa joulukuun 22. päivä. Aksjonovin mukaan on mahdollista, että sähkökatkokset helpottavat vasta tuolloin.

Krim pystyy tuottamaan nykyisillä lämpö-, aurinko- ja tuulivoimaloillaan alle kolmanneksen sähkönkulutuksestaan.

Venäjän miehityksen jälkeen alueelle on tuotu venäläisviestimien mukaan 1 400 siirrettävää dieselvoimalaa ja kymmenen siirrettävää kaasuturbiinilaitosta mahdollisten sähkökatkosten varalle.

Näillä ei talvista Ukrainan-tuontia kuitenkaan pystytä korvaamaan. Esimerkiksi monet vähittäiskauppojen kylmälaitteet ja kansalaisten tietoliikenneyhteydet toimivat tällä hetkellä yksityisten generaattorien varassa.

Krimin venäläisen aluehallinnon mukaan polttoaine riittää niemimaalla tällä menolla vajaaksi kuukaudeksi. Krimille julistettiin sunnuntaina sähkökatkoksen vuoksi hätätila.

Venäjä on vetämässä Azovanmeren pohjaan ”energiasiltaa” eli yhteensä neljää kaapelia, joiden siirtämän sähkön pitäisi korvasta Krimin riippuvuus Ukrainan sähköverkosta.

Kaapeleiden on määrä olla toiminnassa vielä ensi vuoden aikana.

Varsinainen jättiprojekti eli Kertšinsalmen maantie- ja rautatiesilta on sekin käynnistynyt, alun vaikeuksista huolimatta. Työt alkoivat toukokuussa, ja ensimmäinen työmaasilta on käytössä.

Siltaurakasta vastaa Stroigazmontaž-yhtiö, jonka omistaja Arkadi Rotenberg on sekä Yhdysvaltojen että EU:n pakotelistoilla. 19 kilometrin mittainen silta on määrä avata 2019.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat