Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jihadistien sotahurmoksen kemiallinen selitys: Captagon-huumeen käyttö leviää Syyriassa

Ulkomaat
 
© Mohamed Al-Sayaghi / Reuters
Captagonia tuhottiin Sanaassa vuonna 2012.
Captagonia tuhottiin Sanaassa vuonna 2012. Kuva: © Mohamed Al-Sayaghi / Reuters
Fakta

Captagon on sukua amfetamiinille

 1960-luvulla Saksassa kehitetty lääke, jonka tieteellinen nimitys on fenetyliini. Läheistä kemiallista sukua amfetamiinille.

 Fenetyliiniä käytettiin länsimaissa 1960-luvulla lääkkeenä muun muassa hyperaktiivisuuteen, narkolepsiaan ja masennukseen. 1980-luvulla lääke kiellettiin useissa maissa, koska se aiheutti voimakasta riippuvuutta.

 Captagoniksi huumepiireissä nimetty aine on länsimaissa harvinainen, mutta Lähi-idässä sen käyttö on ollut yleisempää.

Epäilyksiä oli ilmassa jo loppuvuodesta 2013, kun Isisiksi kutsuttu jihadistiryhmä levittäytyi Syyrian sisällä.

Paikallinen lähde kuvasi tuolloin HS:lle, kuinka Isisin asemiesten kerrottiin käyttäytyvän hyökkäyksen aikana kuin huumeiden vaikutuksen alaisina, täysin välinpitämättöminä muusta maailmasta.

Isisin asemiesten kylmäveriselle julmuudelle saattaakin olla selitys, joka ei liity pelkästään uskonnolliseen hurmokseen: amfetamiinin kaltainen huume Captagon, jonka tuotanto ja kulutus ovat kasvaneet räjähdysmäisesti Syyriassa sisällissodan puhjettua.

Turkin poliisi ilmoitti viikonloppuna takavarikoineensa lähes 11 miljoonaa Captagon-pilleriä, joita Syyrian sodassa taistelevien jihadistien on raportoitu käyttävän pitääkseen yllä taisteluhurmosta.

Jo yli vuosi sitten uutistoimisto Reuters kertoi, että Syyriasta on tullut sisällissodan kuluessa merkittävä amfetamiinien tuottaja ja kuluttaja. Yleisin huume on juuri Captagon, jonka tuotanto kiihtyi merkittävästi vuoden 2013 aikana.

Helposti ja halvalla tuotettavalla huumeella paitsi rahoitetaan sodankäyntiä viemällä sitä naapurimaihin, myös puudutetaan sotilaat tunteettomiksi yli-ihmisiksi, jotka eivät tunne taisteluväsymystä eivätkä omantunnontuskia.

Reutersille puhunut libanonilainen lääkäri kuvasi Captagonia vahvaksi stimulantiksi. ”Se antaa euforian tunteen. Muuttuu puheliaaksi, ei nukuta, ei ole nälkä, on energiaa.”

BBC Arabicin aiemmin tänä vuonna haastattelemat syyrialaiset taistelijat kertoivat huumeen antavan lähes yli-inhimillisen tunteen.

”Tuntui siltä, kuin omistaisin koko maailman”, yksi käyttäjä sanoi. ”Kuin minulla olisi voimia, joita kenelläkään muulla ei ole”, sanoi toinen.

Syyrialaiset poliisit kertoivat Reutersille, etteivät Captagonia ottaneet syyrialaiset mielenosoittajiat ja asemiehet tunteneet lainkaan kipua huumeen vaikutuksen alaisina.

”Kun hakkasimme heitä, he eivät tunteneet kipua. Moni heistä nauroi, vaikka löimme lujaa.”

Eri osapuolet Syyrian sodassa ovat syytelleet toisiaan Captagonin käytöstä. Todennäköisesti huumetta käytetään niin hallituksen armeijan riveissä, lännen tukeman Vapaan Syyrian armeijan joukoissa kuin myös ääri-islamilaisten jihadistijärjestöjen joukoissa.

Länsimedia on pyrkinyt etsimään pitäviä todisteita siitä, että myös Isisin jihadistit nappailisivat huumetta. Koska Isisin sisäpiiristä on lähes mahdoton raportoida riippumattomasti, asiasta on lähinnä runsaasti anekdootteihin perustuvaa todistelua.

Amerikkalainen uutiskanava CNN haastatteli viime vuonna Isisin riveissä vuoden ajan taistellutta Kareemia, joka kertoi huumeidenkäytöstä.

”He antoivat meille huumeita”, Kareem sanoi. ”Hallusinogeenisiä pillereitä, joiden avulla voi taistella välittämättä siitä, elääkö vai kuoleeko.”

Myös Isis-järjestön johtajien on väitetty tuntevan kovat huumeet henkilökohtaisesti.

Vahvistamattomien lehtitietojen mukaan Pariisin runsaan viikon takaisen terrori-iskun tekijöiden käyttämästä hotellihuoneesta olisi löydetty huumeruiskuja.

Poliisi tutkii, käyttivätkö terroristit Captagonia. Terroristien kerrottiin käyttäytyneen ”zombien kaltaisesti” ammuskellessaan umpimähkäisesti siviilejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat