Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka enää ehtii kuunnella brittejä, kun terrorismista tuli Euroopan suurin huoli?

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Jos Britannia ajautuu eroamaan Euroopan unionista, voimme syyttää siitä osaltaan jihadisteja. Jos taas Britannia päättää sittenkin jäädä EU:hun, voimme ehkä kiittää siitä 16- ja 17-vuotiaita brittiteinejä.

Britannian EU-jäsenyyden arvioinnissa ei ole koskaan ollut kyse vain plussien ja miinusten laskemisesta. Kyse on tunteista, mutta ennen kaikkea kyse on ajoituksesta. Minkään kansanäänestyksen tulos ei synny tyhjiössä.

Britannian ja muun EU:n piti päästä alustavaan yhteisymmärrykseen pääministeri David Cameronin uudistusvaatimuksista Eurooppa-neuvoston kokouksessa joulukuussa. Siihen on enää kolmisen viikkoa, ja sopu näyttää olevan kaukana.

Muun EU:n huomion vie nyt terrorismin uhka. Harva jaksaa miettiä Britannian erityisvaatimuksia. Isisin jihadistien torjuminen ajaa kirkkaasti Britannia-ongelman ohi.

Neuvotteluratkaisun siirtyminen hamaan tulevaisuuteen pelaa Britannian EU-eroa ajavan leirin pussiin. EU-skeptikot toivovat, että kansanäänestys siirtyisi mahdollisimman pitkälle. Se antaisi aikaa käynnistää ruohonjuuritason kampanjan EU-jäsenyyttä vastaan. Cameronin asettama takaraja kansanäänestykselle on vuoden 2017 loppu.

Britannian EU-skeptikoille terrorismin uhka on myös argumentti EU-jäsenyyttä vastaan. Unioni näyttäytyy entistäkin heikompana, kun rajat vuotavat ja eurooppalaiset pääkaupungit ovat hälytystilassa.

Myös EU:n kannattajat ovat yrittäneet kääntää terrorismin uhkaa omaksi argumentikseen jäsenyyden puolesta. Sen mukaan terrorismia voidaan torjua vain yhteistyöllä, ja EU:n ulkopuolella Britanniasta tulisi heikko. Ei ole yllätys, että EU-skeptikkojen sanoma näyttää menevän läpi tehokkaammin.

Lisäkierrettä EU-kiistaan saatiin viime viikolla, kun Britannian parlamentin ylähuone päätti laajentaa kansanäänestyksen äänioikeuden 16- ja 17-vuotiaisiin.

Teiniäänestäjien uskotaan olevan voittopuolisesti EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Siksi ylähuoneen päätös ärsyttää yhä EU-kriittisemmäksi käyviä konservatiiveja. Brittihallitus yrittäneekin kumota päärien päätöksen alahuoneessa. Lopputulos on epävarma, sillä Cameronin enemmistö on sangen niukka.

Toisaalta taas teinien äänioikeus voi pelata epäsuoraan EU:n vastustajien hyväksi. Noin 1,5 miljoonan uuden äänestäjän rekisteröiminen vie kuukausia. Tämä taas työntää kansanäänestyksen ajankohtaa entistä kauemmaksi. Ja mitä myöhemmin britit pääsevät uurnille, sitä todennäköisempää on ero EU:sta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat