Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bryssel vaipui pelkotilaan – "pääseekö terroristit meille kotiin?"

Ulkomaat
 
"Ei ole paniikkitunnelmaa" - Brysselin terroriuhka ei pelota suomalaisperhettä
"Ei ole paniikkitunnelmaa" - Brysselin terroriuhka ei pelota suomalaisperhettä
Barbileikit korvasivat koulupäivän Suomilammin perheessä, kun koulut ja päiväkodit sulkivat ovensa lamaannuksen tilaan vaipuneessa Brysselissä.

Belgian terroripelko

Tästä on kyse

  Belgia on nostanut valmiustilan Brysselissä kaikkein korkeimmalle tasolle terroriuhan vuoksi. Poliisi ja armeija partioivat kaupungin kaduilla.

  Poliisi pidätti viikonvaihteen jättiratsioissa 21 ihmistä, mutta vapautti heistä maanantaina 17.

 Kansainvälisesti etsintäkuulutettua ja Pariisin iskuista epäiltyä Salah Abdeslamia ei maanantaina oltu saatu kiinni.

Bryssel. Viisivuotiasta Henni Suomilammia huolestutti viikonloppuna, kun isosiskon partiotapaaminen jouduttiin perumaan Brysselin terroriuhan takia.

”Henni kyseli, pääseekö terroristit meille kotiin. Sanoin, että eivät pääse”, kertoi äiti Emmi Suomilammi keittiönpöydän ääressä Woluwe-Saint-Lambertissa Brysselissä maanantaina.

Juha Roininen / EUP-Images
Brysselissä asuva Suomilammien perhe Hilja, Hertta, Emmi, Henni ja Matti viettivät maanantaina kotipäivän, koska Eurooppa-koulu oli suljettu.
Brysselissä asuva Suomilammien perhe Hilja, Hertta, Emmi, Henni ja Matti viettivät maanantaina kotipäivän, koska Eurooppa-koulu oli suljettu.

Barbiet olivat valloittaneet olohuoneen sohvan lähes yhtä vahvasti kuin poliisit ja armeija Brysselin kadut. Koko Suomilammien viisihenkinen perhe oli maanantaina poikkeuksellisesti kotona, koska koulut ja päiväkodit olivat kiinni hälytystilan takia. Se tarkoitti kotipäivää paitsi perheen kolmelle tyttärelle, myös opettajana työskentelevälle isälle.

”Seuraamme uutisista, mitä tapahtuu. Varsinaisesti ei pelota, kun uhka ei ole niin konkreettista”, matematiikkaa ja fysiikkaa läheisessä Eurooppa-koulussa opettava Matti Suomilammi sanoo.

Tyttöjä kotiin jääminen ei harmittanut lainkaan.

”Aion leikkiä barbeilla”, tiivisti vanhin tytär Hilja, 9, päivän suunnitelmat.

Bryssel vaipui viikonvaihteessa terroriuhan takia epätodellisen uneliaaseen tilaan, jota rikkoivat vain säännöllisesti ilmoille pärähtävät hälytyssireenit.

Kaupunkiin on julistettu korkein mahdollinen hälytystila, koska viranomaiset jahtaavat Pariisin iskuista epäiltyä Salah Abdeslamia ja pelkäävät Pariisin kaltaisia terrori-iskuja.

Juha Roinen / EUP-Images
Armeijan ajoneuvo oli parkkeerattu Rue Neuve -kauppakadulle.
Armeijan ajoneuvo oli parkkeerattu Rue Neuve -kauppakadulle.

Tähän saakka jahti on ollut tulokseton, vaikka poliisit ottivat kiinni sunnuntaina ja maanantaina jättiratsioissa 21 ihmistä. Heistä 17 vapautettiin nopeasti.

Ratsioita tehtiin myös Suomilammien varakkaalla ja rauhallisella asuinalueella, mutta perhe ei sitä huomannut.

”Jos emme seuraisi uutisia, emme olisi tietoisia”, Emmi Suomilammi sanoo.

Joulun turistikauteen valmistautuvat Brysselin kauppiaat ja hotellit pelkäävät, että terroriuhka iskee pahasti niiden tulokseen. Ostoskeskukset, monet pankkikonttorit, elokuvateatterit, museot ja jopa uimahallit ovat olleet kiinni, ja suuret yleisötapahtumat kuten konsertit ja markkinat on peruttu.

Turistien suosimat ravintolat olivat viikonloppuna ja maanantaina tyhjillään. Joissakin keskustan hotelleissa viime viikonloppuna oli Reutersin mukaan peruttu jopa 40 prosenttia varauksista.

Viranomaiset ilmoittivat maanantaina, että koko viikonlopun suljettuna ollut metro aukeaisi keskiviikkona. Samoin koulujen on tarkoitus aueta silloin.

21 000 henkeä työllistävät EU-instituutiot pysyivät maanantaina auki, ja euromaiden valtiovarainministerien kokous pidettiin suunnitellusti, mutta vähemmän tärkeät ministerikokoukset peruttiin. Naton päämaja kiristi turvajärjestelyitä, ja osa henkilökunnasta työskenteli kotoa käsin.

Suomilammit joutuivat pohtimaan, mikä naapuruston kaupoista olisi auki. Cora-hypermarketti oli suljettu, mutta pikkuinen Delhaize palveli. ”Menin sunnuntaina ostamaan mandariineja. Ne jäivät ostamatta pitkien jonojen vuoksi”, Matti Suomilammi kertoo.

Seitsenvuotiaan Hertan olisi tarkoitus lähteä torstaina koululuokan kanssa sieniretkelle. Päiväretki olisi tarkoitus tehdä bussilla. ”Olen lupautunut retkelle valvojaksi, mutta en tiedä, toteutuuko se nyt”, Emmi Suomilammi pohtii.

Matti Suomilammi varautui maanantaina siihen, että kun koulut aukeaisivat, oppilaiden kanssa pitäisi keskustella terroriuhasta. ”Koulujen sulkeminen teki siitä todellista.”

Asiasta on keskusteltu myös omien lasten kanssa. ”Vanhin, Hilja, tietää, mitä tapahtuu.”

Suomilammit kertovat, että ensimmäistä kertaa mielessä on käynyt ajatus siitä, pitäisikö harkita muuttoa pois Belgiasta.

”Emme ole iskujen kohde. Silti on tullut mieleen, pitäisikö laittaa kamat kasaan ja lähteä Suomeen”, Matti Suomilammi sanoo.

Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Martine Bocquet joutui kävelemään töihin ja ottamaan eväät mukaansa, koska metro ja ravintolat olivat kiinni.
Martine Bocquet joutui kävelemään töihin ja ottamaan eväät mukaansa, koska metro ja ravintolat olivat kiinni.

Suomilammien kotikulmilla Woluwe-Saint-Lambertissa ei näkynyt poliisi- ja sotilaspartioita, mutta keskustassa armeija partioi aseineen joka kulmassa.

Maanantaina sotilaat ja poliisit marssivat edestakaisin suosittua kauppakatua Rue Neuvea, vaikka kaikki liikkeet kävelykadun varrella oli suljettu.

Rue Neuvella tuli vastaan Martine Bocquet. Hän taittoi työmatkaa jalan siksi, ettei metro kulkenut. ”Otin eväät kotoa mukaan, koska ravintolat ovat kiinni.”

Monet Bocquetin alaiset eivät tulleet töihin lainkaan, sillä he jäivät kotiin hoitamaan lapsiaan. Bocquetia askarrutti se, miten työt saataisiin hoidettua, jos poikkeustila jatkuisi pitkään.

Pariisin iskut tulivat lähelle. Bocquet kertoo, että hänen 30-vuotias tyttärensä oli Pariisissa terrori-iskujen aikaan. ”Hän on aika šokissa.”

Myös Bocquetia huolestutti terroriuhka. Hän aikoo silti jatkaa arkea. ”Vilkuilen varmasti ympärilleni. Mutta elämän täytyy jatkua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat