Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato: Alasammuttu venäläiskone loukkasi Turkin ilmatilaa – Venäjä: Toinen lentäjistä kuollut

Ulkomaat
 
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla. Turkin mukaan se oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella. Kuva: Reuters

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lupasi tiistai-iltana Naton tukevan jäsenmaataan Turkkia sen ammuttua alas venäläiskoneen tiistaiaamuna.

”Kuten olemme toistuvasti tehneet selväksi, olemme solidaarisia Turkille ja tuemme sen alueellista koskemattomuutta”, Stoltenberg sanoi AFP:n mukaan illalla, kun Turkin koolle kutsuma Naton hätäkokouks oli ohi.

Stoltenberg myös ilmoitti Naton tietojen vahvistavan, että alasammuttu kone oli Turkin ilmatilassa.

”Odotan Ankaran ja Moskovan lisäävän yhteydenpitoaan ja kehotan rauhallisuuteen ja jännityksen vähentämiseen. Diplomatia ja jännityksen vähentäminen ovat tärkeitä keinoja tilanteen ratkaisemiseksi”, Stoltenberg sanoi.

Illalla Venäjän pääesikunnan kenraaliluutnantti Sergei Rudskoi kuitenkin ilmoitti Venäjän lopettavan sotilaallisen yhteistyön Turkin kanssa, uutistoimisto Interfax kertoi.

Turkkilainen F-16-hävittäjä ampui venäläisen Su-24-hävittäjän alas tiistaiaamuna noin kello 9.20 lähellä Syyrian rajaa. Kone putosi Syyrian puolelle rajaa lähelle Jamadin kylää – alueelle, josta turkkilaiset käyttävät nimeä ”Turkmeenin vuori”. Alueella asuu turkinsukuisia Syyrian turkmeeneja. Alue on Syyrian kapinallisryhmittymien hallinnassa.

Tiistai-iltana Ruskoi sanoi alustavien tietojen mukaan hävittäjän toisen lentäjän kuolleen, kun tätä ammuttiin maasta. Jo aiemmin kapinallisiin kuuluvan turkmeeniprikaatin varakomentaja oli kertonut Reutersin mukaan miestensä ampuneen molemmat lentäjät näiden laskeutuessa laskuvarjoilla.

Illalla Turkki kuitenkin sanoi uskovansa, että molemmat venäläislentäjät ovat yhä elossa, uutistoimisto Reuters kertoi. Reutersin haastattelemat turkkilaisviranomaiset sanoivat, että Turkki on käynnistänyt operaation lentäjien pelastamiseksi Syyrian kapinallisryhmittymien kynsistä.

Myös Venäjä kertoi etsintä- ja pelastusoperaatiosta. Kahta paikalla saapunutta venäläiskopteria kuitenkin ammuttiin maasta, uutistoimisto Interfax kertoo. Keskeytyneessä operaatiossa kuoli yksi venäläissotilas.

Tiedot lentäjien kohtalosta olivat kuitenkin hyvin epäselviä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov peruutti tiistai-iltana keskiviikolle suunnitellut Turkin-vierailunsa tapauksen takia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Lavrov myös kehotti venäläisiä olemaan matkustamatta Turkkiin, joka on venäläisten suosituimpia matkakohteita.

Lavrovin kommentit tulivat julki vain vähän sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin oli kutsunut koneen pudottamista ”selkäänpuukotukseksi terroristien apureilta”.

Putin sanoi Sotšissa ennen tapaamistaan Jordanian kuninkaan Abdullahin kanssa, että kone oli ampumishetkellä Syyrian puolella kilometrin päässä Turkin rajasta eivätkä venäläislentäjät uhanneet ketään.

Hänen mukaansa tapahtuneella on vakavat seuraukset Venäjän ja Turkin väleille.

Putin: Tämä oli selkäänpuukotus
Putin: Tämä oli selkäänpuukotus
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo venäläiskoneen alasampumisen olleen terroristien apureiden teko. Turkin F16-hävittäjät ampuivat venäläisen hävittäjän alas 24. marraskuuta lähellä Syyrian rajaa. Kuva: Reuters

Venäjän puolustusministeriö tiedotti koneen tuhoutumisesta nopeasti, mutta korosti koneen olleen Syyrian puolella ja ilmoitti aluksi konetta ammutun maasta.

Turkki puolestaan ilmoitti heti ampuneensa alas hävittäjän, joka oli loukannut sen ilmatilaa.

Myöhemmin tiistaina Turkki toimitti YK:n turvaneuvostolle kirjeen, jossa se ilmoitti ampuneensa alas tunnistamattoman koneen ja puolusti tekoa.

Kirjeen mukaan kaksi konetta lähestyi tiistaiaamuna Turkin ilmatilaa, kirjeen nähnyt Reuters kertoo. Kirjeen mukaan Turkki kehotti koneita muuttamaan suuntaansa kymmenen kertaa viiden minuutin aikana. Turkin mukaan koneet olivat yli puolitoista kilometriä Turkin puolella noin 17 sekunnun ajan.

”Loukkauksen jälkeen ensimmäinen kone poistui Turkin ilmatilasta. Alueella partioinut turkkilainen F-16 ampui toista konetta sen ollessa Turkin ilmatilassa”, kirjeessä sanotaan Reutersin mukaan.

Illalla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolusti Turkin oikeutta suojata rajojaan, Reuters kertoi.

”Pahempaa ei ole tapahtunut aiemmin Syyriaan liittyen, koska Turkki on pitänyt päänsä kylmänä”, hän sanoi puheessaan Ankarassa.

Turkki on jo aiemmin varoittanut Venäjää, että se puuttuu ilmatilaloukkauksiin. Turkki on syyttänyt Venäjää useista ilmatilaloukkauksista Venäjän syyskuussa aloittaman operaation aikana.

Maanantaina Turkki pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa koolle Pohjois-Syyrian turkmeenien tilanteen takia. Viime viikolla Turkin hallitus kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun turkmeenien kyliin tehtyjen ilmaiskujen vuoksi, ja Turkin ulkoministeriö varoitti Venäjää jo viime torstaina pommituksista Jamadin seudulla.

Silminnäkijävideo venäläisen hävittäjän tuhoutumispaikalta
Silminnäkijävideo venäläisen hävittäjän tuhoutumispaikalta
Turkki ampui tiistaina lähellä Syyrian rajaa alas venäläisen hävittäjän. Uutistoimisto Reutersin välittämä amatöörikuvaajan video hävittäjän tuhoutumispaikalta.

Turkin ulkoministeriö huomautti, ettei alueella ole Isisin eikä minkään muunkaan terroristijärjestön taistelijoita.

”Venäjän operaatiot tapahtuvat hyvin lähellä Turkin rajaa, ja tämä aiheuttaa todellisen uhan Turkin rajaturvallisuudelle”, Turkin protestissa sanottiin.

”On huomattava, että Turkin ohjesäännöt ovat voimassa eikä niiden toimeenpanoa epäröidä, jos Turkin rajaa loukataan.”

Venäjän kenraaliluutnantti Rudskoi sanoi tiistaina, että alueella oli rikollisryhmittymiä, johin Venäjän mukaan kuului yli tuhat taistelijaa. Joukossa oli myös taistelijoita Venäjän Pohjois-Kaukasiasta, hän sanoi Interfaxin mukaan.

Lokakuun puolessavälissä Turkki pudotti rajansa tuntumassa tunnistamattoman lennokin, jota epäiltiin venäläiseksi. Venäjän mukaan kaikki lentokoneet ja miehittämättömät ilma-alukset palasivat kuitenkin tuolloin tukikohtiinsa.

Kun Venäjä aloitti syyskuun lopussa ilmaiskut Syyriassa sekä Isisiä että Syyrian hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia vastaan, Venäjän ja Yhdysvaltojen lentokoneiden mahdollista törmäystä tai muuta yhteenottoa pelättiin. Myös välikohtaus Turkin rajalla oli yksi uhkakuvista.

Yhdysvallat on pommittanut Isisin kohteita sekä Syyriassa että Irakissa jo kuukausia. Myös Ranska on laajentanut ilmaiskujaan Syyriassa Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Britit ovat myös käyneet pommittamassa Isis-kohteita.

”Tämä on vaarallista, eikö totta. On aina olemassa riski, jos taistelualueella on koordinoimattomia toimijoita”, amerikkalainen tiedottaja, eversti Stewe Warren sanoi Bagdadissa lokakuussa.

Venäjän mukaan sen iskut kohdistuvat terroristijärjestö Isisiin, mutta monet sen pommituskohteet ovat olleet muiden Syyrian hallitusta vastaan taistelevien kapinallisten hallussa.

Venäjän hävittäjät olivat jo aiemmin loukanneet Turkin ilmatilaa lähellä Syyrian rajaa. Esimerkiksi lokakuun alussa Venäjä loukkasi Turkin ilmatilaa useita kertoja. Tuolloin Nato tuomitsi loukkaukset ja moitti Venäjää ”äärimmäisen vaaratilanteen” aiheuttamisesta.

MURAD SEZER / Reuters
Turkkilainen F-16 hävittäjä kuvattiin lähellä Syyrian rajaa heinäkuussa. Turkilla on lentotukikohta Adanan kaupungissa.
Turkkilainen F-16 hävittäjä kuvattiin lähellä Syyrian rajaa heinäkuussa. Turkilla on lentotukikohta Adanan kaupungissa.
Venäjän puolustusministeriö
Venäläinen Suhoi Su-24 kuvattuna Latakian lähellä lauantaina Syyriassa.
Venäläinen Suhoi Su-24 kuvattuna Latakian lähellä lauantaina Syyriassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat