Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläishävittäjän alasampuminen oli odotettu vahinko

Ulkomaat
 
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla. Turkin mukaan se oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella. Kuva: Reuters

Yhteenotto Syyriaa pommittavien Venäjän ja Yhdysvaltain johtaman liittouman hävittäjien välillä on ollut ilmeinen riski syyskuun lopusta lähtein. Se, että Turkin F-16-hävittäjät tiistaina ampuivat alas venäläisen Su-24-hävittäjän, oli odotettua jatkoa uhkaaville tilanteille, joita on todennäköisesti kertynyt jo useita.

Alasampuminen herätti voimakkaita ensireaktioita jo siksi, että venäläiskoneen ampuivat alas Nato-maan hävittäjät. Usein toistettu tosiasia on, että kaikkina kylmän sodan vuosikymmeninä Naton ja Neuvostoliiton välillä ei ammuttu laukaustakaan, vaikka Venäjä kyllä tulitti Yhdysvaltain vakoilukoneita.

Nato ja Venäjä eivät ole ottaneet yhteen aseilla myöskään kylmän sodan jälkeen, vaikka Venäjä pitää sotilasstrategiassaan Naton laajenemista yhtenä merkittävimmistä uhkakuvistaan.

Turkki on Nato-maa, mutta sen koneet eivät toimineet tiistaina puolustusliiton tehtävissä, vaan suojasivat Turkin mukaan maan omaa ilmatilaa. Syyrian ilmapommitusten kaksi suurinta riskitekijää ovat olleet vahingossa tai provokaationa tapahtuvat yhteenotot Syyrian ilmatilassa ja Turkin ilmatilan loukkaukset.

Turkki on korostanut suojaavansa ilmatilaansa ja on aiemmin ampunut alas loukkauksista syyttämiään Syyrian ilmavoimien koneita. Tiukka linja ei ole voinut olla epäselvä Venäjälle. Lokakuussa Turkki syytti Venäjää ilmatilan loukkauksista kahdesti ja ampui alas venäläisvalmisteisen tiedustelulennokin.

Yhteenottojen riskiä Syyrian ilmatilassa Yhdysvaltain johtaman liittouman kanssa on vähennetty neuvotteluilla. Liittouma ja Venäjä eivät ole sopineet yhteisistä operaatioista, vaikka Venäjä on sanonut toivovansa niitä. Liittouma ja Venäjä ovat sopineet ainoastaan lentojensa koordinoinnista.

Koordinoinnin tarve on ilmeinen.

Aloitettuaan Syyrian ilmapommitukset 30. syyskuuta Venäjä on maan puolustusministeriön mukaan tehnyt noin 2 500 pommituslentoa Syyriassa. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat runsaassa vuodessa iskeneet Syyriaan noin 2 900 kertaa. Toisin sanoen Venäjä on alle kahdessa kuukaudessa iskenyt Syyriassa tavattoman tiuhaan.

Lisäksi kaikki operaatioihin Syyriassa osallistuvat ilmavoimat ovat lisänneet iskujaan terrorijärjestö Isisiä vastaan kuluneen viikon aikana.

Ilmatilan loukkauksista ei kuitenkaan voi neuvotella, vaan niitä ei pidä tehdä. Venäjän taso muiden maiden ilmatilan tarkassa huomioimisessa on vähintään vaihteleva.

Ensireaktioissaan Venäjä vakuuttaa, että sen kone oli Syyrian ilmatilassa. Turkki sanoo antaneensa koneelle viidessä minuutissa kymmenen varoitusta poistua ilmatilastaan ennen kuin sen hävittäjät laukaisivat ohjuksensa.

On vaikea kuvitella, että kumpikaan osapuoli jatkaisi tilannetta voimankäytöllä. Syyrian sotatoimien leviämisen vaara tuli kuitenkin mahdollisimman selväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat