Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkija: Venäjä, Turkki ja Nato eivät halua kiristää konfliktia hävittäjän ampumisen jälkeen

Ulkomaat
 
SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS
Venäläinen Sukhoi Su-24 hävittäjä.
Venäläinen Sukhoi Su-24 hävittäjä. Kuva: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Turkkilaisten pudottama venäläinen hävittäjä tuskin kiristää kansainvälisiä suhteita peruuttamattomasti Syyrian sodassa, arvioi strategian tutkija, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Parosen mukaan osapuolten ensimmäiset kommentit tapahtumasta noudattavat ”niiden omien todellisuuksien vallitsevaa tasoa”, mutta hänen mielestään kaikki muut merkit viittaavat siihen, että osapuolet eivät halua kiristää konfliktia.

”Toivottavasti en joudu pyörtämään puheitani”, hän sanoo.

Lue uutinen Turkin alas ampumasta venäläishävittäjästä tästä linkistä.

Paronen myöntää merkittäväksi seikaksi, että venäläiskoneen ampui alas nimenomaan Nato-maa, mutta hän odottaa Natolta rauhoittelevia kannanottoja. Kun Turkki pudotti ilmeisesti venäläisen lennokin ilmatilassaan lokakuussa, Nato kommentoi asiaa hyvin yleisluonteisesti pyrkien siten olemaan kiristämättä asetelmaa.

Turkki väittää varoittaneensa useasti ilmatilaansa tunkeutunutta venäläishävittäjää, mutta Venäjä sanoo koneen pysytelleen Syyrian puolella. Turkki myös sanoo ampuneensa konetta omista hävittäjistään, kun Venäjä puhuu maassa toimineesta asejärjestelmästä.

Paronen uskoo, että tapauksen yksityiskohdat selviävät kaikille pian.

”Aika monella maalla on melko luotettavat tutkatiedot tältä alueelta, joten useampi maa tietää omasta takaa, missä kone on todella lentänyt.”

Paronen pitää erittäin epätodennäköisenä, että venäläishävittäjä olisi eksynyt Turkin puolelle vahingossa.

”Siihen on aina mahdollisuus, mutta tällä hetkellä en usko siihen. Venäjä tekee tällä alueella keskimäärin melkein 80 taistelulentoa päivässä. Lentäjät tietävät hyvin, missä voi ja missä ei voi lentää. Siksi uskon, että venäläiset ovat joko tarkoituksella testanneet turkkilaisten havainnointia ja reagointia tai vaihtoehtoisesti lentäneet selvästi Syyrian puolella”, hän sanoo.

Parosen mukaan hävittäjän pudottaminen oli Turkilta joka tapauksessa raskas teko.

”Se olisi voinut varoittaa venäläiskonetta laukauksin ja muillakin tavoin vielä ennen alasampumista”, Paronen sanoo.

”Toisaalta Turkin vallanpitäjillä on tarve osoittaa valtansa. Kun tarpeeksi kauan puhuu siitä, että tarvittaessa käyttää asejärjestelmiään, on vaara menettää kasvonsa, jos ei ikinä käytä.”

Silminnäkijävideo venäläisen hävittäjän tuhoutumispaikalta
Silminnäkijävideo venäläisen hävittäjän tuhoutumispaikalta
Turkki ampui tiistaina lähellä Syyrian rajaa alas venäläisen hävittäjän. Uutistoimisto Reutersin välittämä amatöörikuvaajan video hävittäjän tuhoutumispaikalta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat