Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten virta Kreikkaan ja Italiaan yllättäen vähentynyt – syitä arvaillaan

Ulkomaat
 
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Syyrialainen pakolaispoika rantautui alukselta, jolla 250 pakolaista saapui Kreikan Lesbokselle.
Syyrialainen pakolaispoika rantautui alukselta, jolla 250 pakolaista saapui Kreikan Lesbokselle. Kuva: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Eurooppaan on pyrkinyt viime päivinä aiempaa vähemmän turvapaikan hakijoita, kertovat humanitaarista työtä Välimeren maissa tekevät.

Pakolaisten vastaanotossa työskentelevät varoittavat kuitenkin vetämästä johtopäätöstä, että kyseessä olisi ratkaiseva käänne tulijoiden pysyvästä vähenemisestä. Myöskään pienenevien lukujen taustalla olevista tekijöistä ei ole tarkkaa käsitystä. Niitä voidaan vain arvailla.

YK:n siirtolaisjärjestön IOM:n edustaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan tiistaina Genevessä, että Kreikan saarille saapui sunnuntaina vain 155 turvapaikan hakijaa ja Ateenan ja Kavalan satamiin saapui 478 hakijaa. Tämä on paljon vähemmän kuin mikä on ollut päivittäinen keskiarvo viime kuukausina.

Kreikan saaret ovat olleet Eurooppaan tulijoiden eniten käyttämä reitti tänä vuonna.

Italiaan ei ole saapunut yhtään pakolaislaivaa tai -venettä sitten lokakuun 19. päivän. Italia on ollut saapujille toiseksi suosituin reitti Kreikan jälkeen.

YK:n virkailijat eivät osanneet sanoa, mitä selvästi vähentyneiden lukujen takana on. Luultavasti taustalla on useita tekijöitä.

Talven lähestyminen on tehnyt merimatkan Turkin puolelta aiempaa vaarallisemmaksi. Vaikutusta on luultavasti ollut myös sillä, että kaksi suosittua kohdetta, Ruotsi ja Saksa, ovat tiukentaneet suhtautumistaan tulijoihin. Saksassa ilmapiiriä ovat kiristäneet kansalaisten tiukentuneet asenteet tulijoihin.

Parhaillaan noin tuhat tulijaa on juuttunut Kreikan ja Makedonian rajalle, kun Makedonian hallitus kiristi tarkastuksiaan.

IOM:n mukaan Makedonian suorittama valinta perustuu kansalaisuuteen ja on vastoin kansainvälistä lakia. Rajan ylitystä ei ole sallittu Iranin, Bangladeshin ja Pakistanin kansalaisille, mutta Syyriasta, Afganistanista ja Irakista tulleet on päästetty eteenpäin.

IOM:n edustaja Joel Millman piti tulijamäärien vähenemistä merkittävänä.

”Noin 100 000 tulijaa on saapunut Kreikan puolelle marraskuun alusta lähtien. Se tarkoittaa noin 4 500 tulijaa päivittäin. Italiassa ei ole ollut näin hiljaista kahteen vuoteen.”

Meritse on saapunut Euroopan puolelle Välimerellä tänä vuonna noin 860 000 ihmistä. Noin 3 500 henkeä on hukkunut tai muuten menehtynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat