Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krimin tilanne kärjistää Venäjän ja Ukrainan välejä – Venäjä uhkasi vastata Krimin sähkökatkoon

Ulkomaat
 
Pavel Rebrov / Reuters
Belogorskissa Krimillä sijaitsevan Taigan-eläinpuiston työntekijä peitteli tiistaina leijonanpentua viltillä. Krimiltä katkesivat viikonvaihteessa sähköt, kun sähköä vievät voimalinjat räjäytettiin.
Belogorskissa Krimillä sijaitsevan Taigan-eläinpuiston työntekijä peitteli tiistaina leijonanpentua viltillä. Krimiltä katkesivat viikonvaihteessa sähköt, kun sähköä vievät voimalinjat räjäytettiin. Kuva: Pavel Rebrov / Reuters

Ukraina on taas palaamassa uutisiin, kun Krimin sähköjen katkeaminen on kiristänyt välejä Venäjän kanssa entisestään, taistelut maan itäosissa ovat kiihtyneet ja kansalaiset kyseenalaistavat uudistusten hitauden.

Tiistaina Venäjä uhkasi lopettaa hiilen viennin Ukrainaan vastatoimena sille, etteivät Ukrainan viranomaiset ole tehneet sen mielestä riittävästi sähköjen palauttamiseksi Venäjän miehittämälle Krimille.

Krimille sähköä vievät voimalinjat räjäytettiin viikonloppuna.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak nosti tiistaina Reutersin mukaan esiin myös vanhan kiistan kaasusta. Novakin mukaan Venäjä lopettaa kaasuntoimitukset Ukrainaan, sillä Ukraina ei ole sen mukaan maksanut kaasulaskujaan.

Jo aiemmin Venäjä uhkasi uusilla talouspakotteilla, mihin Ukraina on vastannut omilla vastapakotteillaan. Riita Venäjän entiselle hallinnolle antamasta lainasta ei ole sekään ratkennut.

Muutenkin huonot suhteet ovat kärjistyneet jo jonkin aikaa kansainvälisen huomion kohdistuessa muualle. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on viime aikoina raportoinut lähes päivittäin tulitauon rikkoutumisista Ukrainan itäosissa, jossa Ukrainan joukot ovat taistelleet Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Myös kuolonuhreista on taas raportoitu.

Tulitauko piti loppusyksylle niin hyvin, että Ukrainan talous kasvoi tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen. Uutistoimisto Bloombergin mukaan talous kasvoi 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Muutenkin huonossa kunnossa ollut Ukrainan talous on romahtanut, sillä merkittävä osa maan teollisuudesta on kapinallisten hallitsemalla alueella. Muita syitä ovat sotimisen kalleus ja Venäjän asettamat talouspakotteet.

Ukrainan hallituksen asemaa heikentää laaja pettymys uudistusten hitauteen. Edellisen presidentin Viktor Janukovytšin pakoon johtaneet mielenosoitukset lähtivät pitkälti vaatimuksesta kitkeä laajalle levinnyt korruptio ja vähentää oligarkkien valtaa.

”Ukrainan itsenäistyttyä 1991 emme toteuttaneet välttämättömiä uudistuksia järjestelmään emmekä luoneet todellista eurooppalaistyylistä hallintoa”, Ukrainan parlamentin puhemies Volodymyr Groisman sanoi HS:lle viime viikolla Helsingissä.

”Itsenäisyytemme ensimmäisinä 23 vuotena järjestelmä vakiintui ja nyt se vastustaa muutosta”, presidentti Petro Porošenkon tärkeä liittolainen Groisman jatkoi selityksenä uudistusten hitaudelle.

Groisman luetteli parlamentin hyväksymiä uudistuksia, joilla hänen mukaansa muun muassa korruptiota yritetään karsia, oikeuslaitosta puhdistaa, talouden sääntelyä vähentää ja oligarkkien valtaa karsia.

”Kaikki tämä samalla, kun Venäjä käyttää sotilaallista voimaa Itä-Ukrainassa, miehittää Krimiä ja painostaa taloudellisesti ja energialla sekä käy informaatiosotaa meitä vastaan”, hän sanoi.

Groisman myönsi, että monella tavallisella ihmisellä on taloudellisesti hyvin tukalaa, eivätkä kaikki päätetyt uudistukset näy.

Kriitikoiden mukaan Porošenko ei kuitenkaan näytä käyvän tosissaan taistelua korruptiota vastaan, sillä hän tarvitsee vaikutusvaltaisten, korruptiosta hyötyvien ryhmittymien tukea.

Taisteluiden yltyminen idässä ei Groismania yllätä.

Sotaa johdetaan Moskovasta, ja kun sieltä tulee määräys kiihdyttää sotimista, se kiihtyy, hän sanoi.

”[EU:n] pakotteita ja muutakin painostusta pitää jatkaa, kunnes Venäjä vetää joukkonsa ja palauttaa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden”, Groisman totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat