Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastosopimukselle vankka poliittinen tuki – Pariisin iskut näkyvät ilmastokokouksen turvatoimissa

Ulkomaat
 
Pascal Rossignol / Reuters
YK:n ilmastokokous alkaa Pariisissa ensi viikolla. Kokouksen isäntämaa Ranska on kasvattanut tuulivoimatuotantoaan merkittävästi viime vuosina. Viime vuonna tuulivoima kattoi 3,5 prosenttia Ranskan sähköntuotannosta. Tuulimyllyjä Vauvillersissa.
YK:n ilmastokokous alkaa Pariisissa ensi viikolla. Kokouksen isäntämaa Ranska on kasvattanut tuulivoimatuotantoaan merkittävästi viime vuosina. Viime vuonna tuulivoima kattoi 3,5 prosenttia Ranskan sähköntuotannosta. Tuulimyllyjä Vauvillersissa. Kuva: Pascal Rossignol / Reuters
Tästä on kyse

Pariisin ilmastokokous

 Lähes 200 maata kokoontuu neuvottelemaan Pariisiin 30.11.–10.12.

 Tarkoituksena on solmia kattava ja oikeudellisesti sitova uusi ilmastosopimus.

 Sopimuksen tarkoituksena on rajoittaa lämpeneminen kahteen asteeseen.

 Tähän mennessä annetut lupaukset aiheuttavat arvioiden mukaan 2,7 asteen lämpenemisen.

Loppukiri näkyy Pariisin ilmastokokouksen päästölupauksissa. Tiistaihin mennessä lupauksensa oli antanut jo 174 maata, kun aikaa kansainväliseen ilmastokokoukseen on vajaa viikko.

Lupauksen antaneiden maiden yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt kattavat jo 95 prosenttia kaikista maailman päästöistä. Mukana ovat kaikki maailman keskeisimmät saastuttajavaltiot.

Mattimyöhäisiä olivat muiden muassa Iran, Qatar ja Tyynenmeren Cookinsaaret. Esimerkiksi Iran lupaa vähentää kasvihuonekaasupäästöjään neljä prosenttia verrattuna tavanomaiseen päästökäyrään vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on kuitenkin sidottu siihen, ettei Iranille enää langeteta uusia taloudellisia pakotteita.

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka pitää lupausten suurta määrää hyvänä merkkinä.

”Vielä Kööpenhaminassa isot maat antoivat sitoumuksensa kahta viikkoa ennen kokousta, ja moni piti suunnitelmansa pimennossa.”

Pariisissa onnistumisen todennäköisyyttä lisää Laurikan mukaan myös se, että kaikki tietävät, mistä keskustellaan.

Tuloksena on laillinen sopimus tai ainakin paperi, jolla on ”oikeudellista sitovuutta”. Tämä tarkoittaa, että allekirjoittajamaiden pitää ratifioida se oman lainsäädäntönsä kautta.

Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) osallistuu Pariisin toiseen kokousviikkoon. Hän toivoo, että suuren maajoukon poliittinen tahto muuttuisi lihaksi varsinaisessa sopimuksessa.

Valtionpäämiehiltä Tiilikainen kaipaa selkeää viestiä. ”Tehkää sopimus, olisi hyvä kehotus virkamiehille ja poliitikoille.”

Ensi maanantain avajaisjuhlallisuuksiin Pariisisa osallistuvat muiden muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Kiinan presidentti Xi Jinping sekä Intian pääministeri Narendra Modi. Suomesta paikalla on presidentti Sauli Niinistö.

Ranska on ilmoittanut, että neuvottelut käydään normaalisti Pariisin terrori-iskusta huolimatta. Turvajärjestelyjä kuitenkin lisätään, ja neuvottelukeskuksen ulkopuoliset tapahtumat, kuten ilmastomarssit, perutaan.

Suomi ei Tiilikaisen mukaan aio tuoda Pariisiin uusia avauksia esimerkiksi ilmastorahoituksesta. Hallitus on päättänyt vähentää kehitysavun rahoitusta, mikä vaikuttaa myös ilmastorahoitukseen.

”Tämänhetkinen talous- ja työllisyystilanne ei anna meille mahdollisuuksia uusiin lupauksiin. Mutta vanhoista pidetään kiinni.”

Suomi on toimittanut jo 35 miljoonaa luvatusta 80 miljoonasta eurosta vihreään ilmastorahastoon.

Tiilikaisen mukaan Suomi haluaa olla Pariisissa esimerkki siitä, miten yritykset, kunnat ja kaupungit on saatu mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan.

”Ratkaisevaa on Pariisin kunnianhimo, millaisen signaalin se lähettää yritysmaailmaan”, Tiilikainen sanoo.

Suomen ja Euroopan unionin tärkeimpiä tavoitteita Pariisin sopimukselle on, että eri päästölupauksia tarkastellaan tietyin väliajoin ja että kunnianhimoa on mahdollista lisätä. EU haluaa määrittää myös pitkän aikavälin, kuten vuoden 2050 globaalin päästövähennystavoitteen.

Laurikan mukaan neuvottelutilanne on haastava. Neuvottelupaperi on monikymmensivuinen ja täynnä vaikeasti ymmärrettäviä lauseita.

”Teksti on pitkä eikä näytä miellyttävältä. Osa ministereistä on sanonut, ettei halua sitä luettavakseen tuollaisena.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat