Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki pudotti venäläishävittäjän – Putin: ”Iski selkään”

Ulkomaat
 
Silminnäkijävideo venäläisen hävittäjän tuhoutumispaikalta
Silminnäkijävideo venäläisen hävittäjän tuhoutumispaikalta
Turkki ampui tiistaina lähellä Syyrian rajaa alas venäläisen hävittäjän. Uutistoimisto Reutersin välittämä amatöörikuvaajan video hävittäjän tuhoutumispaikalta.
Fakta

Venäjä loukannut Turkin ilmatilaa aiemminkin

 Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa syyskuun lopussa.

 Venäjän mukaan sen iskut kohdistuvat terroristijärjestö Isisiin, mutta monet sen pommituskohteet ovat olleet lännen tukemien kapinallisten hallussa.

 Turkki varoitti Venäjää jo lokakuun alussa sen hävittäjien loukattua Turkin ilmatilaa lähellä Syyrian rajaa.

 Venäjä ja Turkki ovat Syyrian suhteen eri linjoilla. Venäjä tukee presidentti Bashar al-Assadia, kun taas Turkki on aktiivinen kapinallisten tukemiseksi.

Moskova/Helsinki

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti Turkkia selkään puukottajaksi ja terroristien apuriksi kommentoidessaan venäläisen rynnäkkökoneen alas ampumista. Turkin F-16-hävittäjä ampui alas venäläisen Su-24-koneen tiistaina, Turkin mukaan ilmatilaloukkauksen vuoksi.

”Menetys liittyy iskuun, jonka terroristien apurit antoivat selkäämme, millään muulla tavalla en kykene tapahtunutta kuvaamaan”, Putin kommentoi tiistaina Sotšissa Jordanian kuninkaan Abdullahin vierailun yhteydessä.

”Ja tämä tapahtuu nyt, kun me olemme allekirjoittaneet amerikkalaisten kumppaniemme kanssa sopimuksen ilmatilatapahtumien ennakkovaroituksista ja kun Turkki taistelee osana amerikkalaista koalitiota.”

Putinin mukaan tapahtumalla on ”huomattavia vaikutuksia” Venäjän ja Turkin suhteisiin.

Erityisesti Venäjän presidenttiä näytti ärsyttävän Turkin käytös ampumisen jälkeen. Turkki kutsui Nato-maiden edustajat hätäkokoukseen tiistai-illaksi Brysseliin heti alas ampumisen jälkeen.

”Sen sijaan, että he olisivat ottaneet heti yhteyttä meihin, he kääntyivät tietojemme mukaan välittömästi Nato-kumppaniensa puoleen keskustellakseen tapauksesta, ikään kuin me olisimme ampuneet heidän koneensa, eivätkä he meidän.”

Putinin mukaan venäläiskone ei uhannut millään tavalla Turkkia ja oli ampumishetkellä kilometrin päässä Turkin rajasta.

Kuuden kilometrin korkeudella lentänyt venäläiskone putosi neljän kilometrin päähän Turkin rajasta Jamadin alueelle Syyrian puolelle.

Lentäjät pelastautuivat heittoistuimilla. Tiistai-iltana heidän kohtalostaan ei ollut varmuutta, Venäjä tosin sanoi alustavien tietojen mukaan toisen tulleen ammutuksi. Venäjä myös kertoi yhden sotilaansa kuolleen etsintä- ja pelastusoperaatiossa.

Turkin mukaan kaksi venäläiskonetta lensi varoituksista huolimatta usean minuutin ajan kohti Turkkia, vaikka turkkilaiset kehottivat niitä useita kertoja muuttamaan suuntaansa.

Lopulta turkkilaishävittäjä ampui toista konetta Turkin ilmatilassa, Turkki ilmoitti. Turkki on syyttänyt Venäjän Syyriassa toimivia sotilaskoneita aiemminkin ilmatilaloukkauksista.

Viime torstaina Turkin ulkoministeriö antoi Venäjän-lähettiläälle aiheesta nootin, jossa se paheksui Venäjän pommituksia Jamadin alueella ja varoitti, ettei ilmatilaloukkauksiin puuttumista epäröidä. Samalla ministeriö huomautti, ettei turkkilaisväestön asuttamalla alueella ole ”Isisin eikä muidenkaan terroristijärjestöjen taistelijoita”. Venäjän mukaan alueella on taistelijoita, myös Venäjän Pohjois-Kaukasiasta.

Tiistai-iltana sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lupasi Naton tukevan jäsenmaataan Turkkia asiassa, mutta kehotti osapuolia rauhallisuuteen.

Stoltenberg sanoi Turkin kutsuman hätäkokouksen jälkeen, että myös Naton arviot vahvistavan Turkin tiedot siitä, että venäläiskone oli Turkin ilmatilassa.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolusti illalla Turkin oikeutta suojella rajojaan. Hän sanoi Reutersin mukaan, että aiemmin pahemmalta on vältytty Turkin rauhallisuuden vuoksi.

Neuvostoliiton ja Nato-maa Turkin suhteissa ei ollut hurraamista, mutta Venäjän ja Turkin suhteet lämpenivät nopeasti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Maiden näkemykset kansainvälisestä politiikasta tai Kaukasian tilanteesta ovat olleet erilaiset, mutta tämä ei ole estänyt käytännön yhteistyötä. Kauppasuhteet ja turismi ovat kukoistaneet.

Kruununa voi pitää rakenteilla olevaa Akkuyun ydinvoimalaa, joka on Turkin ensimmäinen ja Rosatomin ensimmäinen avaimet käteen -toimitus ulkomailla.

Tiistaina kaikki oli toisin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perui keskiviikoksi suunnitellun Turkin-vierailunsa. Ministeriö antoi samaan aikaan matkustusvaroituksen, jonka mukaan venäläisten on vältettävä Turkin-matkoja terrorismiuhan vuoksi. Ensimmäiset matkanjärjestäjät ilmoittivat tiistaina lopettavansa uusien Turkin-lomamatkojen myynnin.

Venäläisissä kommenteissa ei Turkkia rakastettu. Lifenews-kanavalle sotilasasiantuntija Aleksei Leonkov sanoi, että kyseessä oli suunniteltu provokaatio, joka ei välttämättä ollut Ankaran kontrolloima: asialla olivat terroristit ja heiltä polttoainetta ostavat turkkilaisroistot.

Useissa kommenteissa Turkin arveltiin pelkäävän lännen ja Venäjän liittoa Lähi-idässä ja tekevän kaikkensa yhteistyön tuhoamiseksi. Kommersant-lehden kommentaattori Maksim Jusin piti koneen alas ampumista provokaationa, joka oli tarkoituksella ajoitettu Ranskan presidentin Francois Hollanden torstaiksi suunnitellun Moskovan-vierailun alle.

Fatih Akta / Anadolu Agency
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla tiistaina. Turkin mukaan kone oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella.
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla tiistaina. Turkin mukaan kone oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat