Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Nato-maan ja Venäjän pelottava oheisvahinko

Ulkomaat
 
Venäjän puolustusministeriö / Reuters
Venäläinen Su-24-hävittäjä valmistautui lähtöön Hmeymimin lentotukikohdassa Latakian lähellä Syyriassa viime lokakuussa.
Venäläinen Su-24-hävittäjä valmistautui lähtöön Hmeymimin lentotukikohdassa Latakian lähellä Syyriassa viime lokakuussa. Kuva: Venäjän puolustusministeriö / Reuters

Syyrian ilmapommituksiin on liittynyt suuri riski vahingoista ja yhteenotoista Venäjän ja muiden maiden hävittäjien välillä syyskuun lopusta lähtien. Tiistaina riski toteutui juuri sillä tavalla, jota pidettiin todennäköisimpänä.

Syyrian ilmatilassa on tehty päivittäin jopa satoja taistelulentoja sen jälkeen kun myös Venäjä aloitti ilmapommitukset 30. syyskuuta. Yhdysvaltain johtama liittouma ryhtyi pommittamaan terrorijärjestö Isisiä Syyriassa ja Irakissa jo vuosi aiemmin.

Se, että Turkin F-16-hävittäjät tiistaina ampuivat alas venäläisen Su-24-hävittäjän, oli odotettua jatkoa uhkaaville tilanteille, joita on kertynyt jo useita.

Alasampuminen herätti voimakkaita ensireaktioita jo siksi, että venäläiskoneen pudottivat Nato-maan hävittäjät. Usein toistettu tosiasia on se, että kaikkina kylmän sodan vuosikymmeninä Naton ja Neuvostoliiton välillä ei ammuttu laukaustakaan, vaikka Venäjä kyllä tulitti Yhdysvaltain vakoilulentokoneita ja ampui ainakin yhden myös alas.

Nato ja Venäjä eivät ole ottaneet yhteen aseilla myöskään kylmän sodan jälkeen, vaikka Venäjä esittää Naton laajenemisen yhtenä merkittävimmistä uhkakuvistaan.

Turkki on Nato-maa, mutta sen hävittäjät eivät toimineet tiistaina puolustusliiton tehtävissä. Turkin hävittäjät partioivat sen omassa ilmatilassa.

Turkki on korostanut toistuvasti suojaavansa ilmatilaansa. Tiukka linja ei ole voinut olla epäselvä Venäjälle.

Lokakuussa Turkki syytti Venäjää ilmatilan loukkauksista kahdesti ja ampui alas venäläisvalmisteisen tiedustelulennokin.

Vahinkojen mahdollisuutta Syyrian yllä Venäjän ja Yhdysvaltain johtaman liittouman välillä on vähennetty neuvotteluilla. Niissä ei ole sovittu yhteisistä operaatioista, vaan koordinaatiosta, jonka tarve oli vaaratilanteiden myötä ilmeinen.

Aloitettuaan Syyrian ilmapommitukset 30. syyskuuta Venäjä on maan puolustusministeriön mukaan tehnyt noin 2 500 pommituslentoa Syyriassa. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat runsaassa vuodessa iskeneet Syyriaan noin 2 900 kertaa. Toisin sanoen Venäjä on alle kahdessa kuukaudessa iskenyt Syyriassa tavattoman tiuhaan.

Lisäksi kaikki operaatioihin Syyriassa osallistuvat ilmavoimat ovat lisänneet iskujaan terrorijärjestöä vastaan kuluneen parin viikon aikana.

Ilmatilan loukkauksista ei kuitenkaan voi neuvotella, sillä niitä ei pidä tehdä. Venäjän tase muiden maiden ilmatilan tarkassa huomioimisessa on vähintään vaihteleva.

Tiistain reaktioissaan Venäjä vakuutti, että sen kone oli Syyrian ilmatilassa. Turkki sanoi antaneensa koneelle viidessä minuutissa kymmenen varoitusta poistua ilmatilastaan ennen kuin sen hävittäjät laukaisivat ohjuksensa.

On vaikea kuvitella, että kumpikaan osapuoli jatkaisi tilannetta voimankäytöllä. Presidentti Vladimir Putinin raivoisa reaktio ja uhkaus vastatoimista kuitenkin muistuttivat, että hänen toimiaan on ollut toistuvasti vaikea kuvitella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat