Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama: Turkilla oli oikeus puolustaa omaa ilmatilaansa

Ulkomaat
 

Washington

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama näytti vyöryttävän syyn venäläisen lentokoneen alasampumisesta tiistaina Venäjälle. Hän huomautti, että Turkilla on oikeus puolustaa ilmatilaansa.

Jos Venäjä kohdistaisi ilmaiskunsa Syyriassa äärijärjestö Isisiin eikä pommittaisi Turkin rajan pinnassa Syyrian diktaattori Bashar al-Assadia vastustavia oppositioryhmiä, tällaiset tapaukset olisivat vähemmän todennäköisiä, Obama huomautti. Yhdysvallat on tukenut Syyrian oppositiota.

”Minun päähuoleni on nyt varmistaa, ettei tilanne kärjisty”, Obama sanoi ja kehotti Turkkia ja Venäjää keskustelemaan keskenään.

Valkoisessa talossa vieraileva Ranskan presidentti François Hollande sai Obamalta sympatiaa Pariisin terrori-iskujen takia. Se, mitä Hollande ei saanut, oli konkreettisia sitoumuksia Yhdysvaltain lisäavusta taistelussa Isisiä vastaan.

”Meidän täytyy tehdä enemmän yhdessä”, Obama sanoi, mutta heitti sitten pallon EU:lle. Obaman mukaan EU:n tulisi jakaa matkustajatietoja Yhdysvaltojen kanssa terrorismin torjumiseksi.

Hollande oli Washingtonissa myös taivutellakseen Yhdysvaltoja yhteistyöhön Venäjän kanssa Isisin lyömiseksi. Obama teki kuitenkin selväksi, ettei ole valmis yhteistyöhön, ellei Venäjä vedä tukeaan al-Assadilta.

”Venäjän pommitukset vain vahvistavat Assadia, jonka valta auttoi luomaan Isisin”, Obama sanoi.

Jos Yhdysvallat painostaa Venäjää al-Assadin suhteen, Venäjä painostaa länttä Ukrainan suhteen. Amerikkalaismedian mukaan Obamaa huolestuttaa, että Ranska olisi valmis höllentämään Venäjän vastaisia pakotteita korvaukseksi Isisin-vastaisesta taistelusta. Obama ei tähän suostu.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit kommentoivat venäläishävittäjän alasampumista Helsingissä. Sekä Timo Soini että Margot Wallström pitivät tapahtunutta huolestuttavana.

Soinin mukaan alasampuminen kertoo siitä, että Syyriassa operoivat maat eivät koordinoi yhteistyötään riittävästi. Samaa mieltä oli Wallström.

”Erityisesti Venäjän toimet Syyriassa ovat olleet erittäin ongelmallisia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat