Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerry kutsui israelilaisten puukotuksia ”terroriteoiksi”

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Atef Safadi / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi tiistaina Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi tiistaina Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun. Kuva: Atef Safadi / Reuters

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kuvaili tiistaina palestiinalaisten tekemiä israelilaisten puukotuksia ”terroriteoiksi” keskusteltuaan Israelin ja palestiinalaisten johtajien kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Palestiinalaisten hyökkäykset israelilaisia vastaan ovat lisääntyneet selvästi sitten lokakuun alun. Sen jälkeen surmansa on saanut Reutersin mukaan 19 israelilaista ja yksi yhdysvaltalaisopiskelija puukotuksissa, ampumisissa ja tahallaan päälle ajoissa.

”Meille on hyvin selvää, että terrorismi, nämä tapahtuneet terroriteot ansaitsevat tuomitsemisen, minkä ne ovat saaneet”, Kerry sanoi Reutersin mukaan lehdistötilaisuudessa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa.

Kerry oli alueella yrittääkseen rauhoittaa tilannetta. Viimeiset kahdeksan viikkoa ovat olleet alueella väkivaltaisimmat sitten viimevuotisen Gazan sodan. Väkivallan kiihtyminen on jo lisännyt puheita uudesta palestiinalaisten kansannoususta.

Netanjahun jälkeen Kerry tapasi palestiinalaisten johtajan Mahmud Abbasin, jonka kanssa käymäänsä keskustelua hän kutsui ”hyvin rakentavaksi ja vakavaksi”.

Kerry ei kertonut yksityiskohtia keskusteluistaan tai keinoista vähentää väkivaltaa. Tiistaina ei asiassa myöskään näkynyt minkäänlaista myönteistä kehitystä.

Tiistaina hiukan ennen Kerryn ja Netanjahun tapaamista palestiinalainen ajoi autolla kolmen israelilaissotilaan ja yhden poliisin päälle Israelin miehittämän Länsirannan rajalla. Armeijan mukaan kaikki loukkaantuivat.

Sotilaat ampuivat kuljettajaa, joka loukkaantui.

Abbas ja muut palestiinalaisten johtajat ovat syyttäneet Israelia liiallisesta voimankäytöstä. Lokakuun alun jälkeen israelilaiset sotilaat ja poliisit ovat surmanneet 86 palestiinalaista, joista osa on hyökännyt israelilaisia vastaan, mutta osaa on korkeintaan epäilty hyökkäyksistä. Monet ammutuista ovat olleet teini-ikäisiä.

Palestiinalaisjohtajien mukaan lisääntynyt väkivalta johtuu Israelin toiminnasta miehittämällään Länsirannalla, sillä se lisää vihaa ja katkeruutta.

Taustalla on epäilty olevan myös huhu siitä, että Israel olisi ottamassa sekä juutalaisten että muslimien pyhänä pitämän Temppelivuoren – muslimien mukaan Haram al-Sharifin – tiukemmin hallintaansa, minkä Israel kiistää.

Netanjahu ilmoitti jo maanantaina tiukentuvista otteista Länsirannalla. Muun muassa palestiinalaisten autojen tarkastuksia kiristetään ja siirtokuntien juutalaiset ja palestiinalaiset erillään pitäviä niin sanottujen ”ohitusreittien” määrää lisätään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat