Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lavrov: Venäläisen koneen alasampuminen vaikuttaa Turkin ”suunnitellulta provokaatiolta”

Ulkomaat
 
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla. Turkin mukaan se oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella. Kuva: Reuters

Venäläisen rynnäkkökoneen alasampuminen tiistaina vaikuttaa ”suunnitellulta provokaatiolta”, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan.

”Epäilemme vakavasti, ettei tämä ollut harkitsematon teko, vaan se todellakin näyttää suunnitellulta provokaatiolta”, Lavrov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Lavrov sanoi, ettei Venäjä ole aloittamassa sotaa Turkkia vastaan, mutta miettii ”vakavasti suhteitaan” siihen.

Vähän aiemmin Turkin pääministeri Ahmut Davutoğlu sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjä on Turkin ”ystävä ja naapuri”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolestaan sanoi keskiviikkona, ettei Turkki halua venäläiskoneen tiistaisen alasampumisen kärjistävän sen ja Venäjän välejä.

”Tarkoituksemme ei ole kärjistää tätä tilannetta. Puolustamme vain turvallisuuttamme ja veljiemme oikeuksia”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan vieraillessaan keskiviikkona Istanbulissa.

Veljillä hän viittasi ilmeisesti Syyriassa asuviin turkmeeneihin, joiden kyliin tehtyjen Venäjän ilmaiskujen takia Turkki kutsui maanantaina koolle YK:n turvallisuusneuvostoa.

Koneen ampuminen on raivostuttanut Venäjää, jonka presidentti Vladimir Putin sanoi jo tiistaina, että kone oli Syyrian puolella rajaa. Turkkilainen F-16-hävittäjä ampui venäläisen Su-24-rynnäkkökoneen alas tiistaiaamuna noin kello 9.20, kun se oli Turkin mukaan Turkin puolella.

Venäjä ja Turkki ovat kovista puheistaan huolimatta varoneet kärjistämästä tilannetta sotilaallisesti. Turkki kuuluu sotilasliitto Natoon.

Keskiviikkona Venäjä ilmoitti silti lähettävänsä Syyriaan kehittyneimmän ilmatorjuntajärjestelmänsä, puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi.

”S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä sijoitetaan Hmeimimin lentotukikohtaan”, venäläiset uutistoimistot siteerasivat Šoigua keskiviikkona.

Vähän sen jälkeen Putin ilmoitti, että myös vanhempi S-300-järjestelmä lähetetään venäläisten tukikohtiin Syyriassa.

Putin sanoi keskiviikkona lisäksi, että uusien selkkausten todennäköisyys on suuri.

”Eilisten tapahtumien jälkeen emme voi sulkea pois uusia välikohtauksia. Jos sellaisia tapahtuu, meidän pitää reagoida tavalla tai toisella”, Putin sanoi The Moscow Times -lehden mukaan.

Venäjä on myös varoittanut seurauksista, jotka ovat todennäköisesti taloudellisia. Turkki on venäläisten suosikkilomakohde, ja Venäjä varoitti jo tiistaina kansalaisiaan matkustamasta sinne.

Reutersin mukaan Turkki tuo melkein kaiken energiansa Venäjältä, muun muassa 60 prosenttia tarvitsemastaan kaasusta ja 35 prosenttia öljystä. Lisäksi esimerkiksi turkkilaisille juoma- ja rakennusyhtiöille Venäjä on merkittävä markkina.

Venäjä on myös rakentamassa ydinvoimalaa Turkkiin, minkä lisäksi maat ovat keskustelleet kaasuputkesta.

Erdoğan myös toisti keskiviikkona, että konetta ammuttiin Turkin puolella, vaikka se putosi Syyriaan.

Sotilasliitto Nato kertoi jo tiistaina, että sen omien tietojen mukaan venäläiskone oli Turkin ilmatilassa. Keskiviikkona Yhdysvaltain edustaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että venäläinen hävittäjä oli Syyrian ilmatilassa, kun Turkki ampui sen alas. Kone oli kuitenkin sitä ennen ollut lyhyen ajan Turkin ilmatilassa.

Yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoi, että arvio koneen sijainnista perustuu sen jättämään lämpöjälkeen.

Erdoğanin mukaan osia koneesta putosi myös Turkkiin, jossa ne haavoittivat kahta Turkin kansalaista.

Kone putosi Syyrian puolelle rajaa lähelle Jamadin kylää. Alue on Syyrian kapinallisryhmittymien hallinnassa.

Koneen lentäjä kuoli, ilmeisesti luoteihin laskeutuessaan laskuvarjolla.

Koneen suunnistaja sen sijaan on kunnossa ja venläisessä tukikohdassa, Šoigu sanoi keskiviikkona. Šoigun mukaan hänet pelastettiin Syyrian ja Venäjän erikoisjoukkojen yhteisessä operaatiossa aamuyöllä keskiviikkona.

”Elossa, kunnossa”, Šoigu sanoi Tassin mukaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lupasi tiistai-iltana Naton tukevan jäsenmaataan Turkkia. Stoltenberg myös ilmoitti Naton tietojen vahvistavan, että alasammuttu kone oli Turkin ilmatilassa.

”Kuten olemme toistuvasti tehneet selväksi, olemme solidaarisia Turkille ja tuemme sen alueellista koskemattomuutta”, Stoltenberg sanoi AFP:n mukaan tiistai-iltana, kun Turkin koolle kutsuma Naton hätäkokous oli päättynyt.

Turkki on jo aiemmin varoittanut Venäjää, että se puuttuu ilmatilaloukkauksiin. Turkki on syyttänyt Venäjää useista ilmatilaloukkauksista Venäjän syyskuussa aloittaman operaation aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat