Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä pommitti turkinsukuisten turkmeenien aluetta ennen koneen putoamista – keitä turkmeenit oikein ovat?

Ulkomaat
 
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Venäjä oli pommittanut pidemmän aikaa turkinsukuisten turkmeenien hallitsemaa aluetta Syyrian ja Turkin rajalla, ennen kuin Turkki päätti pudottaa venäläiskoneen.

Noin 1 500 Syyrian turkmeenia joutui pakenemaan viikonloppuna Syyrian ja Turkin rajalle Venäjän hävittäjien ilmaiskuja, uutistoimisto AFP kertoi sunnuntaina.

Turkmeeneja suojeleva Turkki oli pommituksista raivoissaan Venäjälle ja pelkäsi niiden johtavan uuteen pakolaisaaltoon turkmeenien asuttamilta alueilta Turkin puolelle.

Turkki pudotti tiistaina venäläisen hävittäjän, jonka se sanoi loukanneen ilmatilaansa.

Hävittäjä putosi Syyrian puolella alueelle, jossa asuu enimmäkseen turkmeeneja. Turkmeenikomentaja ilmoitti medialle joukkojensa ampuneen venäläiset lentäjät heidän laskeutuessaan laskuvarjoilla maahan.

Venäjä on kiistänyt ilmatilan loukkauksen. Venäjän mukaan ilmaiskujen kohteena olleella turkmeenialueella taistelee ”rosvojoukkoja”, joista osa on tullut paikalle Venäjään kuuluvasta Pohjois-Kaukasiasta.

Turkmeenit ovat Lähi-idässä asuva turkinsukuinen vähemmistökansa. Heitä asuu Syyriassa, Irakissa ja Turkissa.

Noin 2 000 Syyrian turkmeenia taistelee kapinallisten muodostamassa Vapaan Syyrian armeijassa, joka vastustaa Syyrian hallintoa.

Turkki puolestaan tukee Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa vastaan taistelevia kapinallisjoukkoja. Venäjä sen sijaan on al-Assadin lähin liittolainen.

Osa turkmeeneista taistelee parhaillaan myös jihadistijärjestö Isisiä vastaan. Turkmeenisotilaat ovat käynnistäneet Syyriassa maaoperaation vallatakseen alueita Isisiltä, kertoo AFP.

Valtaosa turkmeeneista on maltillisia sunnimuslimeja, mutta joidenkin heistä uskotaan taistelevan terroristijärjestö al-Qaidaan kuuluvan Nusran rintaman riveissä sekä myös Isisin puolella.

Reuters
Syyrialaisia turkmeenisotilaita Jamadin kylässä, jonka lähelle venäläinen sotilaskone putosi Turkin ammuttua sen alas tiistaina.
Syyrialaisia turkmeenisotilaita Jamadin kylässä, jonka lähelle venäläinen sotilaskone putosi Turkin ammuttua sen alas tiistaina.

Turkmeenivähemmistöllä oli al-Assadin hallinnon alla samanlaisia vaikeuksia kuin monilla muillakin Syyrian vähemmistökansoilla. Bashar al-Assadin isä Hafez pelkäsi turkmeenien olevan Turkin etuja ajava ”viides kolonna” Syyrian sisällä, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Nicholas Heras Jamestown Foundationista. Niinpä turkmeeneilta vietiin maita ja heidän kielensä ja historiansa opetus kouluissa kiellettiin.

Syyrian turkmeenit liittyivät al-Assadin-vastaiseen rintamaan laajemmin vasta pari vuotta kansannousun jälkeen 2013. Al-Assadin hallintoa vastustava Turkki on tukenut auliisti turkmeeneja. Turkin hallinnon tapaan monet turkmeenit vastustavat kurdien itsehallintoaluetta Syyriassa.

Turkmeeneja on Syyrian 22 miljoonasta asukkaasta vain noin 200 000. He asuvat enimmäkseen Latakian, Aleppon, Homsin ja Idlibin alueilla, joita Venäjä on pommittanut raskaasti syyskuun lopusta alkaen.

Venäjä on pommittanut myös jihadistijärjestö Isisin asemia idempänä Syyriassa, mutta valtaosa iskuista on kohdistunut al-Assadia vastaan taistelevien aseellisten oppositioryhmien kohteisiin. Länsivaltojen arvostelun mukaan Venäjän ilmaiskujen ensisijainen päämäärä on vahvistaa al-Assadin asemaa, ei niinkään tuhota Isisiä.

Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla. Turkin mukaan se oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella. Kuva: Reuters
Putin: Tämä oli selkäänpuukotus
Putin: Tämä oli selkäänpuukotus
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo venäläiskoneen alasampumisen olleen terroristien apureiden teko. Turkin F16-hävittäjät ampuivat venäläisen hävittäjän alas 24. marraskuuta lähellä Syyrian rajaa. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat