Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylellisyyttä rakastavan Filippiinien ex-yksinvaltiaan lesken korujen myyntiä harkitaan jälleen

Ulkomaat
 
Imelda Marcosin ylelliset korut arvioidaan
Imelda Marcosin ylelliset korut arvioidaan
Filippiinien hallinto on pyytänyt huutokauppataloja arvioimaan Filippiinien entisen yksinvaltiaan, Ferninand Marcosin lesken eli Imelda Marcosin koruja. Ne takavarikoitiin Marcosilta liki 30 vuotta sitten. Kuva: Reuters

Timantteja Intiasta, rubiineja Myanmarista, smaragdeja Kolumbiasta ja paljon lisää löytyy nyssäköistä, joiden myyntiä Filippiinien hallinto harkitsee. Kyseessä on Imelda Marcosilta aikanaan takavarikoitujen ylellisten korujen kokoelma.

Ennen myyntipäätöstä koruista pyydetään tuoreet hinta-arviot kahdelta tunnetulta huutokauppatalolta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vuonna 1991 korujen arvoksi määriteltiin 6–8 miljoonaa dollaria eli noin 5,6–7,5 miljoonaa euroa. Ainakin joidenkin korujen arvo on noussut sitten vuoden 1991, kerrotaan Christie’s-huutokauppatalosta. Sotheby’sin asiantuntijoiden on määrä arvioida seuraavaksi korut torstaina 26. marraskuuta.

Kokoelmasta löydettiin esimerkiksi harvinainen vaaleanpunainen, sylinterinmuotoinen 25-karaattinen timantti, jonka arvo yksistään on noin 4,7 miljoonaa euroa. Lisäksi mukana on 1700-luvun intialaisia jalokivikoruja. Esineitä on yhteensä 750.

”Koruja on laaja kokoelma, antiikista moderniin, aivan kuten nykypäivän kuninkaallisissa kokoelmissa”, sanoo Christie's-huutokaupan kansainvälisen jalokiviosaston johtaja David Warren.

Korujen arvoa nostaa niiden provenienssi, eli tiedossa oleva alkuperä. Koruja käytti Imelda Marcos, Filippiinien entisen yksinvaltiaan Ferninand Marcosin leski. Pariskunta hallitsi maata diktaattorimaisesti liki kaksi vuosikymmentä, kunnes heidät syöstiin vallasta.

”Monetkaan korut eivät valitettavasti kanna mukanaan tarinaa. Joten kun taustalla on tämänkaltainen suuri tarina – merkittävä provenienssi – se on provenienssi josta osa ihmisistä pitää, osa pitää kiinnostavana ja osa rakastaa. Se on tunteiden sekoitus, luonnollisesti historiansa vuoksi. Suuri provenienssi, ajateltiinpa siitä mitä tahansa”, Warren selittää.

Imelda Marcos opittiin tuntemaan kohtuuttoman ylellisyyden suosijana. Kun pariskunta pakeni maasta kiireellä vuonna 1986, jälkeen jäi muun muassa yli tuhat kenkäparia ja lukuisien käsilaukkujen kokoelma.

”Tässä näkyy Marcosien hallinnon kohtuuttomuus. Samaan aikaan, kun ihmiset kärsivät, he keräsivät tällaisia koruja”, sanoo Andrew de Castro, joka toimii valtuutettuna presidentillisessä hyvän hallinnon komissiossa.

”Tämä on aineellinen osoitus kaikista puheista liittyen Marcosin hallinnon ongelmiin. Etenkin nuorten on hyvä nähdä tämä, ja tietää, että se on totta, emme keksi tätä itse. Nämä ovat Marcosien ja ne ovat erittäin kalliita”, de Castro jatkaa.

Korukokoelmaa yritettiin myydä jo vuonna 2005, mutta Imelda Marcos vastusti myyntiä ja vaati saada osaa koruista takaisin itselleen. Marcos on vannonut hankkivansa perheensä takavarikoidun omaisuuden takaisin.

Vuonna 1989 maanpaossa kuollutta Ferninand Marcosia on syytetty yli 9,4 miljardin euron omaisuuden kartuttamisesta virassa ollessaan. Perhe on kieltänyt keränneensä varoja laittomasti.

Takavarikoidun omaisuuden joukossa oli aikanaan muun muassa Monet’n ja Picasson maalauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat