Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Lakiehdotus antaisi Thaimaan armeijalle oikeuden surmata ilman seurauksia

Ulkomaat
 
Athit Perawongmetha / Reuters
Sotilaita osallistui armeijan paraatiin Nakornnayokin provinssissa Thaimaassa syyskuussa 2014.
Sotilaita osallistui armeijan paraatiin Nakornnayokin provinssissa Thaimaassa syyskuussa 2014. Kuva: Athit Perawongmetha / Reuters
Tausta

Poliittinen kriisi jatkuu kymmenettä vuotta

Thaimaan poliitiikassa on vastakkain kaksi pääleiriä. Niin sanotut keltapaidat koostuvat lähinnä Bangkokin keskiluokasta ja perinteisestä eliitistä. Heidän vastapuolenaan ovat niin sanotut punapaidat eli entisen pääministerin Thaksin Shinawatran tukijat, joita on etenkin maaseudulla.

 Kiista kärjistyi vuonna 2006, jolloin sotilasjuntta syrjäytti Thaksinin hallituksen keltapaitojen mielenosoitusten päätteeksi.

 Sen jälkeen valta on vaihtunut mutamaan otteeseen. Puna- ja keltapaidat ovat vuoroin osoittaneet mieltä ja mellakoineet.

 Tämänhetkinen tilanne alkoi, kun sotilasjuntta kaappasi vallan keväällä 2014, lopettaen kuukausia jatkuneet mielenosoitukset.

Thaimaata hallitsevan sotilasjuntan tuore esitys perustuslaiksi toisi Thaimaan armeijalle käytännössä oikeuden surmata ihmisiä ilman seuraamuksia, katsoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

”Ottaen huomioon Thaimaan armeijan pitkän historian ihmisoikeuksien rikkojana, se antaisi tosiasiassa sotilaille luvan tappaa”, totesi HRW:n Aasian-johtaja Brad Adams järjestönsä keskiviikkona julkaisemassa lausunnossa.

Thaimaa on suomalaistenkin suosima turistikohde.

Adams käytti viestipalvelu Twitterissä lakiehdotuksesta nimitystä James Bond -pykälä, viitaten elokuvista tunnettuun kuvitteelliseen agenttihahmoon, jolla on tarinoissa lupa tappaa.

”Luvan tappaa pitäisi olla vain elokuvissa”, Adams totesi Twitter-viestissään keskiviikkona.

Thaimaassa on sorvattu uutta perustuslakia huonolla menestyksellä jo pitkään. Voimassa on väliaikainen perustuslaki, joka tuli käyttöön sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan toukokuussa 2014.

Vallan ottanut sotilasjuntta asetti komitean valmistelemaan uutta perustuslakia. Juntan nimittämä parlamentti hylkäsi komitean tekemän perustuslakiehdotuksen viime syyskuussa.

Silloista esitystä eivät tukeneet juuri muut kuin armeija. Lähes koko poliittinen kenttä vastusti esitystä harvinaisen yksimielisenä. Vastustusta herätti etenkin kohta, joka olisi antanut lähinnä armeijan ja poliisin edustajista koostuvalle komitealle valtuudet ottaa lähes kaiken vallan Thaimaassa kriisin sattuessa.

Esityksen kaaduttua juntta nimitti uuden komitean perustuslain laadintaan. Tälle komitealle sotilasvallankaappausta johtanut, nykyinen pääministeri Prayuth Chan-ocha on ehdottanut perustuslakiin kirjoitettavaksi kohtaa, joka antaisi sotilaille syytesuojan, HRW kertoo. Kyseisen kohdan mukaan sotilaita ei voisi panna rikosvastuuseen teoista, jotka on tehty kansallisen turvallisuuden nimissä ja ”hyvässä uskossa”.

HRW:n mukaan tämä antaisi armeijalle mahdollisuuden rikkoa ihmisoikeuksia ilman pelkoa seuraamuksista. Thaimaa on kuitenkin ratifioinut eli ottanut osaksi lainsäädäntöään kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, jotka eivät salli tällaisia pykäliä, järjestö toteaa.

Perustuslakiesitystä parhaillaan muotoilevalle 21-jäseniselle komitealle annettiin lokakuussa puoli vuotta aikaa kirjoittaa esityksensä valmiiksi. Sen jälkeen esityksen on saatava sotilaiden nimittämän parlamentin hyväksyntä, ja laista on myös tarkoitus järjestää kansanäänestys.

Jos perustuslaki onnistutaan saamaan aikaan nyt ajatellussa aikataulussa, Thaimaassa voitaisiin uutistoimisto Reutersin mukaan pitää vaalit aikaisintaan vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat