Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karttojen sota: Turkki ja Venäjä piirsivät pudotetulle venäläiskoneelle aivan eri reitit

Ulkomaat
 

Toinen valehtelee. Turkki ja Venäjä julkaisivat venäläisen sotilaskoneen alasampumisen jälkeen omat versionsa kartasta, joka näyttää koneen väitetyn reitin.

Ei ole yllättävää, että Turkin kartassa kone käy Turkin ilmatilassa ja Venäjän kartassa kiertää sen mallikkaasti.

Strategian tutkija, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta huomautti jo koneen pudottamispäivänä tiistaina, että usealla maalla on melko luotettavat tutkatiedot tapahtuma-alueelta.

Miksi joku kolmas osapuoli ei siis lyö pöytään omaa karttaansa ja paljasta, kumman tekele on väärennös?

”Mahdollisesti siksi, että maat, joilla on tieto olemassa, mukaan lukien Yhdysvallat, haluavat varmistaa tietonsa viimeistä piirtoa myöten ja vasta sitten tuoda käsityksensä julkisuuteen”, Paronen vastaa.

”Yhdysvallat on sanonut ihan julkisesti, että sillä ei ainakaan vielä ole kaikkea tietoa tästä asiasta.”

Paronen muistuttaa, että tutkaseurannan perusteella piirretty lentoreitti ei kerro koko totuutta, vaikka sitä ei olisi tietoisesti peukaloitu. Tutkajärjestelmä havaitsee koneen sijainnin tietyin väliajoin ja laskee oletetun lentoradan havaintopisteiden välillä.

”Totuudella ja tutkakuvalla voi olla todellisuudessa kilometrien eroja”, Paronen sanoo.

Se ei kuitenkaan voi selittää venäläiskoneen tunkeutumista Turkin ilmatilaan Turkin välittämässä kartassa – yksi havaintopiste näyttää olevan selvästi Turkissa – saati maiden versioiden erilaisuutta.

Väitetty ilmatilaloukkaus tapahtui Turkkiin kuuluvalla kapealla kaistaleella, ikään kuin kielekkeellä, joka työntyy muusta Turkista Syyriaan. Yayladağın kuntaan kuuluva alue on koko Turkin eteläisin paikka ja satelliittikuvien perusteella lähes asumaton.

Turkki on syyttänyt Venäjää ilmatilaloukkauksista aiemminkin. Luoteis-Syyriassa lentävän venäläispilotin näkökulmasta Turkin eteläinen kaistale lienee houkutteleva oikaisureitti.

Paronen arvelee suomalaisten sotilaslentäjien kanssa käymiinsä keskusteluihin viitaten, että merkittävä osa ilmatilaloukkauksista liittynee laskukiidossa Latakian lentotukikohtaan suuntaaviin venäläiskoneisiin, joille olisi ollut yksinkertaisesti käytännöllistä viistää hyvin lyhytaikaisesti Turkin yli.

Kaistale on vain pari kilometriä leveä, joten Venäjän koneilla sen voi ylittää noin viidessä sekunnissa. Rynnäkkökone Suhoi Su-24 voi lentää nopeimmillaan jopa 1 600 kilometriä tunnissa eli noin 440 metriä sekunnissa.

Turkin mukaan Venäjän koneet halkoivat sen ilmatilaa 17 sekunnin ajan ja kumpikin noin kaksi kilometriä. YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille osoittamassaan selvityksessä Turkki ei kuitenkaan tarkentanut, viettikö kumpikin kone ilmatilassa 17 sekuntia vai oliko se aika, joka kului ensimmäisen koneen saapumisesta jälkimmäisen poistumiseen.

Su-24 voi toki lentää huippunopeuttaan hitaammin, mutta ensimmäisen vaihtoehdon mukaan nopeus olisi luonnottoman hidas, alle 130 metriä sekunnissa.

Turkki kertoi, että sen ilmavoimat varoittivat rajaa lähestyneitä koneita kymmenen kertaa viidessä minuutissa. Turkki ei siis väitäkään ampuneensa venäläiskonetta siksi, että se ei olisi varoituksista huolimatta poistunut Turkin ilmatilasta, vaan siksi, että se varoituksista huolimatta ylitti rajan Turkin puolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat