Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisää ohjuksia Syyriaan

Venäjä siirtää järjestelmiä Turkin rajalle. Ammutun koneen suunnistaja: Turkki ei varoittanut.

Ulkomaat
 
Kirill Kudryavtsev / AFP
Turkin Moskovan-lähetystön edustalle kokoontui keskiviikkona joukko mielenosoittajia, jotka heittelivät rakennusta muun muassa kivillä ja kananmunilla.
Turkin Moskovan-lähetystön edustalle kokoontui keskiviikkona joukko mielenosoittajia, jotka heittelivät rakennusta muun muassa kivillä ja kananmunilla. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP
Fakta

Välit ovat kireät

 Turkki ilmoitti tiistaina pudottaneensa venäläisen rynnäkkökoneen.

 Turkin mukaan lentokone lensi maan ilmatilassa.

 Venäjän mukaan se lensi Syyrian puolella.

 Venäjä pitää Turkin tekoa suunnitelmallisena provokaationa.

 Vastauksenaan Venäjä ilmoitti keskiviikkona siirtävänsä raskasta ilmatorjuntakalustoa Turkin rajalle ja laittavansa hävittäjät saattamaan pommituslentojaan Syyriassa.

Venäjä ilmoitti keskiviikkona siirtävänsä Syyriaan raskasta ilmatorjuntakalustoa. Puolustusministeri Sergei Šoigun mukaan Hmeimimin tukohtaan Turkin rajan läheisyyteen sijoitetaan moderni S-400-ohjuspatteristo, joka on varustettu 250 kilometriin yltävillä ilmatorjuntaohjuksilla. Lisäksi Syyriaan sijoitetaan S-300-ohjusjärjestelmä.

Puolustusministerin ilmoitus tuli runsas vuorokausi sen jälkeen, kun Turkin ilmavoimat oli ampunut alas venäläisen Suhoi 24-rynnäkkökoneen Syyrian ja Turkin rajalla

”Olemme laatineet yön aikana toiminta- ja toimenpidesuunnitelman”, Šoigu kertoi puolustusministeriön Facebook-sivulla. ”Pyydän kaikkia, joita asia koskee, osallistumaan suunnitelman nopeaan toimeenpanoon.”

Kenraaliluutnantti Sergei Rudskoi kertoi jo tiistai-iltana, että ilmatorjuntaohjuksin varustettu risteilijä Moskva pysyy Latakian rannikkolla suojatakseen Syyriassa toimivia venäläiskoneita. Samalla Rudskoi ilmoitti, että jokaista Venäjän pommituslentoa seuraa tästä lähtien hävittäjäsaattue pommittajien turvallisuuden takaamiseksi.

Mielialat Moskovassa olivat pääsääntöisesti erittäin Turkki-vastaiset. Kourallinen mielenosoittajia kokoontui keskiviikkona päivällä heittelemään kiviä ja kananmunia Turkin Moskovan-lähetystön ikkunoihin. Poliisi ei välittömästi puuttunut asiaan.

Puheet parlamentin alahuoneessa olivat kärkeviä. Keskiviikkona tehdyn lakialoitteen mukaan Turkin 1915 tekemän Armenian kansanmurhan kieltäminen pitäisi kriminalisoida Venäjällä.

Presidentti Vladimir Putin kommentoi tapahtumia sanomalla, että uudet tuhoisat välikohtaukset ovat mahdollisia – ei vähiten Turkin sisäisen tilanteen vuoksi.

”Turkin nykyinen hallinto on useiden vuosien ajan harjoittanut täysin määrätietoista, islamistista sisäpolitiikkaa”, Putin sanoi.

Putin viittasi useiden asiantuntijoiden esittämään näkemykseen, jonka mukaan terroristijärjestö Isis olisi jo tuhottu, jos Turkki olisi vain sallinut kurdiryhmien vapaan toiminnan. Lisäksi väitteitä Turkin ja Isisin öljykaupasta on esitetty jo pitkään niin lännessä kuin idässäkin.

Turkkilaishävittäjä ampui tiistaina alas Venäjän rynnäkkökoneen, joka Turkin mukaan oli tapahtumahetkellä Turkin ilmatilassa. Venäjän mukaan ohjus iskeytyi koneeseen sen ollessa kilometrin päässä rajasta Syyrian puolella. Nimettömät yhdysvaltalaislähteet kertoivat keskiviikkona uutistoimisto Reuterille, ettei ammuttu kone olisi käynyt lainkaan Turkin ilmatilassa.

Samaa vakuutti koneesta heittoistuimella pelastautunut suunnistaja, jonka Venäjän etsintäryhmä onnistui keskiviikon vastaisena yönä noutamaan tukikohtaansa pommiteltu kapinallisalueelta. Koneen lentäjä kuoli hypätessään laskuvarjolla maahan, väitetysti turkmeenikapinallisten luoteihin. Yksi Venäjän sotilas kuoli lisäksi lentäjien etsintäoperaatiossa.

Suunnistajan mukaan myös Turkin väite kymmenestä varoituksesta ennen ampumista on perätön.

”Itse asiassa mitään varoituksia ei tullut, ei radio- eikä näköyhteydellä”, suunnistaja Konstantin Murahtin sanoi venäläisviestimille. ”Mitään kontaktia ei otettu, ja me jatkoimme taistelusuunnitelman mukaista kurssia.”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi pitävänsä selvänä, että Turkki oli valmistellut ”provokaationsa” huolellisesti etukäteen. Että Venäjä itse olisi voinut ärsyttää Turkin menettämään hermonsa, sellainen ajatus ei ollut Moskovassa muodissa.

"Tuollainen kysymys osoittaa vain, että olemme aivan eri planeetoilla", ulkoministeriön korkea-arvoinen virkahenkilö kommentoi ajatusta, että Venäjä olisi provosoinut rajalennoilla Turkkia. ”Miksi sellainen provokaatio olisi Venäjälle tarpeen, kuka siitä hyötyisi?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat