Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan iskujen jälkeen: Politiikka on muuttunut

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst / Reuters
Presidentit François Hollande ja Barack Obama tapasivat tiistaina Washingtonissa.
Presidentit François Hollande ja Barack Obama tapasivat tiistaina Washingtonissa. Kuva: Jonathan Ernst / Reuters

Ranska on maa, jota johtavat vuoroin sosialistit, vuoroin keskustaoikeisto. Turvallisuusasioissa se pyrkii itsenäisyyteen ja nojaa tarvittaessa Natoon. Näin olemme tottuneet ajattelemaan.

Viimeistään nyt Pariisin iskujen jälkeen nämä vanhat Ranska-käsitykset on syytä päivittää.

Pariisin iskujen jälkeinen Ranska on maa, jossa on kolme suurta puoluetta: sosialistit, keskustaoikeistolaiset ja Kansallinen rintama. Kolmas näistä on se, joka kasvaa.

Turvallisuudessa uusi Ranska nojaa Eurooppaan ja – olosuhteiden pakosta – Venäjään.

Pariisin iskut perjantaina 13. marraskuuta olivat suuri kansallinen tragedia. Pariisissa moni kohtaamani paikallinen käytti samoja sanoja kuvaillessaan tuntemuksiaan tuona lauantaina, jona Ranska heräsi suruun: Uhreina oli tavallisia kansalaisia, tämä oli sokeaa tappamista. Kuka tahansa, joka lähti perjantaina ulos, olisi voinut kuolla.

Tässä mielessä ero tammikuun Charlie Hebdo -iskuihin on suuri. Siksi myös vaikutukset Ranskan sisä- ja ulkopolitiikkaan ovat eri mittaluokkaa.

Sisäpolitiikassa todennäköisin hyötyjä on Marine Le Penin johtama Kansallinen rintama. Maahanmuuutto- ja EU-vastainen puolue voitti vuoden 2014 eurovaalit keräämällä neljäsosan ranskalaisten äänistä, ja joulukuun aluevaalien ensimmäisellä kierroksella se on luultavasti suurin ääniharava.

Le Penin populistipuolue on vahvoilla iskujen jälkeisessä ilmapiirissä, arvioi Pariisin arvostetun Sciences Po -yliopiston politiikan tutkimuksen professori Bruno Cautrès. Kannatuksen kasvu näkyy jo kyselyissä.

”Iskujen ensimmäinen poliittinen vaikutus on selvä käännös oikealle, ainakin turvallisuusasioissa”, Cautrès toteaa.

Presidentti François Hollande on osoittanut johtajuutta iskujen jälkeen. Rajatarkastuksia tiivistettiin ja hätätila julistettiin jo iskuyönä. Maanantaina seurasi dramaattinen vetoomus EU-maille, jotta nämä auttaisivat taistelussa terrorismia vastaan.

”Hollande on ajanut päättäväisesti toimia, jotka ovat perinteisesti vasemmistossa epäsuosittuja”, Cautrès toteaa.

Samalla Marine Le Pen on huudellut sivusta, että olisi pitänyt tehdä vielä enemmän. ”Ranskan pitää löytää kansalliset rajansa uudelleen”, hän sanoi tv-haastattelussa. Cautrès arvioi, että maahanmuutto on jälleen kerran se aihe, jossa Le Pen pystyy poimimaan eniten poliittisia irtopisteitä.

Merkittävää määrää alueista Le Pen ei silti pysty voittamaan. Vaalien toisella kierroksella keskustaoikeisto ja sosialistit yhdistävät voimansa Kansallista rintamaa vastaan, ja Le Pen saa taas yhden syyn syyttää Ranskan poliittista järjestelmää mädäntyneeksi. Vuoden 2017 presidentinvaalit eivät ole kuitenkaan kaukana, ja niissä on Marine Le Penin todellinen tähtäin.

Ulkopoliittisesti iskujen selvin seuraus on Ranskan lähentyminen Venäjän kanssa. Juuri nyt Venäjän presidentti Vladimir Putin on Hollanden silmissä ennen kaikkea voimakas liittolainen Isisiä vastaan.

”On selvää, että Ranskan virallinen puhetapa Venäjää kohtaan on muuttunut”, Cautrès vahvistaa.

Tiistai-iltana Washingtonissa Hollande toisti, että Ranska voi työskennellä Venäjän kanssa. Venäjän hävittäjän alas ampumista Turkin ja Syyrian rajalla hän kutsui vakavaksi ja valitettavaksi tapahtumaksi, mutta Venäjän syyttämistä hän varoi.

Tämä ei tarkoita, että Ranska olisi vielä valmis keskustelemaan Venäjän vastaisten talouspakotteiden lieventämisestä. Venäjän päämies on kuitenkin saanut Ranskan silmissä takaisin ainakin osan arvovallastaan.

Pitkässä historiassa Ranska ei ole ollut Euroopan maista se Venäjä-kriittisin. 1800-luvulla tsaarien hoveissa puhuttiin laajasti ranskaa. Sittemmin Venäjä-sympatiat ovat tarjonneet Ranskan poliittiselle johdolle keinon ottaa etäisyyttä Yhdysvaltoihin.

Torstaina Hollanden ja Putinin on määrä tavata Moskovassa. Hollande tuskin kutsuu isäntäänsä Krimin valtaajaksi tai Turkin ilmatilan loukkaajaksi. Putin puristaa Hollanden kättä, ja salamavalot välkkyvät. Ajatus Marine Le Penin suosion kasvusta saattaa hyydyttää Hollanden hymyä, mutta Putinia ei sekään häiritse. On Kremlin etujen mukaista, että EU-kriittiset puolueet menestyvät kaikkialla Euroopassa. Näin syntyy säröjä pakoterintamaan.

Uusi Ranska on Moskovan herran mieleen.

PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Poliisi auttoi haavoittunutta Bataclan-konserttihallin lähellä Pariisissa.
Poliisi auttoi haavoittunutta Bataclan-konserttihallin lähellä Pariisissa.
Christian Hartmann / Reuters
Palomies auttoi loukkaantunutta Bataclan-konserttihallin lähellä perjantaina.
Palomies auttoi loukkaantunutta Bataclan-konserttihallin lähellä perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat