Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaan pääministeri ajaa sotilaille syytesuojaa

Ulkomaat
 
Athit Perawongmetha / Reuters
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Thaimaassa ehdotetaan perustuslakiin kohtaa, joka toisi sotilaille syytesuojan.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Thaimaassa ehdotetaan perustuslakiin kohtaa, joka toisi sotilaille syytesuojan. Kuva: Athit Perawongmetha / Reuters
Tausta

Poliittinen kriisi jatkuu kymmenettä vuotta

Thaimaan poliitiikassa on vastakkain kaksi pääleiriä. Niin sanotut keltapaidat koostuvat lähinnä Bangkokin keskiluokasta ja perinteisestä eliitistä. Heidän vastapuolenaan ovat niin sanotut punapaidat eli entisen pääministerin Thaksin Shinawatran tukijat, joita on etenkin maaseudulla.

Kiista kärjistyi vuonna 2006, jolloin sotilasjuntta syrjäytti Thaksinin hallituksen keltapaitojen mielenosoitusten päätteeksi.

Sen jälkeen valta on vaihtunut mutamaan otteeseen. Puna- ja keltapaidat ovat vuoroin osoittaneet mieltä ja mellakoineet.

Tämänhetkinen tilanne alkoi, kun sotilasjuntta kaappasi vallan keväällä 2014, lopettaen kuukausia jatkuneet mielenosoitukset.

Thaimaata hallitsevan sotilasjuntan tuore esitys perustuslaiksi toisi armeijalle käytännössä oikeuden surmata ihmisiä ilman seuraamuksia, katsoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

”Ottaen huomioon Thaimaan armeijan pitkän historian ihmisoikeuksien rikkojana, se antaisi tosiasiassa sotilaille luvan tappaa”, totesi HRW:n Aasian-johtaja Brad Adams järjestönsä keskiviikkona julkaisemassa lausunnossa.

Thaimaa on suomalaistenkin suosima turistikohde.

Adams käytti viestipalvelu Twitterissä lakiehdotuksesta nimitystä James Bond -pykälä, viitaten elokuvista tunnettuun kuvitteelliseen agenttihahmoon, jolla on tarinoissa lupa tappaa.

”Luvan tappaa pitäisi olla vain elokuvissa”, Adams totesi Twitter-viestissään.

Thaimaassa on sorvattu uutta perustuslakia huonolla menestyksellä jo pitkään. Voimassa on väliaikainen perustuslaki, joka tuli käyttöön sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan toukokuussa 2014.

Vallan ottanut sotilasjuntta asetti komitean valmistelemaan uutta perustuslakia. Juntan nimittämä parlamentti hylkäsi komitean perustuslakiehdotuksen syyskuussa.

Silloista esitystä vastusti armeijaa lukuun ottamatta yksimielisesti lähes koko poliittinen kenttä. Vastustusta herätti etenkin kohta, joka olisi antanut lähinnä armeijan ja poliisin edustajista koostuvalle komitealle valtuudet ottaa kriisin sattuessa lähes kaikki valta Thaimaassa.

Esityksen kaaduttua juntta nimitti perustuslain laadintaan uuden komitean, jolle sotilasvallankaappausta johtanut nykyinen pääministeri Prayuth Chan-ocha on HRW:n mukaan ehdottanut, että perustuslakiin kirjoitettaisiin kohta, joka antaisi sotilaille syytesuojan.

Sen mukaan sotilaita ei voisi panna rikosvastuuseen teoista, jotka on tehty ”hyvässä uskossa” kansallisen turvallisuuden nimissä.

HRW:n mukaan tämä antaisi armeijalle mahdollisuuden rikkoa ihmisoikeuksia ilman pelkoa seuraamuksista. Thaimaa on myös ratifioinut kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, jotka eivät salli tällaisia pykäliä.

Athit Perawongmetha / Reuters
Sotilaita osallistui armeijan paraatiin Nakornnayokin provinssissa Thaimaassa syyskuussa 2014.
Sotilaita osallistui armeijan paraatiin Nakornnayokin provinssissa Thaimaassa syyskuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat