Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gambia kielsi naisten ympärileikkaukset

Ulkomaat
 
HS–AFP
Finbarr O'Reilly / Reuters
Gambian presidentin Yahya Jammehin tukijat tanssivat vaalipäivänä vuonna 2006, jolloin Jammeh valittiin kolmannelle kaudelleen.
Gambian presidentin Yahya Jammehin tukijat tanssivat vaalipäivänä vuonna 2006, jolloin Jammeh valittiin kolmannelle kaudelleen. Kuva: Finbarr O'Reilly / Reuters

Gambian presidentti Yahya Jammeh on kieltänyt naisten ympärileikkaukset eli sukuelinten silpomisen. Presidentin mukaan käytäntö on vanhanaikainen eikä kuulu islamin uskon vaatimuksiin, viestintäministeriö tiedotti.

Naisten ympärileikkaukset ovat yhä erittäin tavallisia Gambiassa, kuten erinäisissä muissakin Afrikan maissa ja osassa Lähi-itää. Arviolta 75 prosenttia gambialaisista naisista on käynyt läpi toimenpiteen.

Viestintäministeri Sherrif Bojang vahvisti kiellon viestipalvelu Facebookissa kirjoittaen: ”Naisten ympärileikkauksen kielto tulee voimaan välittömästi”.

Hänen mukaan presidentti ilmoitti asiasta joukkotapahtumassa ja sai suuret aplodit paikalla olleilta naisilta ja tytöiltä.

”Presidentti sanoi, että ympärileikkauksen kiellon tarkoitus on suojella tyttölapsia”, Bojang sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Vanhempia ja kyläpäälliköitä vaaditaan lopettamaan heti paikalla ympärileikkausten teko sanktioiden uhalla.

Gambialla ei ole erityistä ympärileikkauslainsäädäntöä, ja mahdolliset rangaistukset perustuvat luultavasti olemassa olevaan rikoslainsäädäntöön, kuten ruumiinvamman tuottamisesta määrättäviin rangaistuksiin.

YK arvioi, että noin 125 miljoonalle naiselle maailmassa on tehty ympärileikkaus. Toimenpiteessä osa naisen ulkoisista sukuelimistä leikataan pois.

Presidentti Jammehin mukaan islamin usko ei edellytä naisten ympärileikkausta ja tapa kuuluu menneisyyteen. Gambialaisista yli 90 prosenttia on muslimeja.

Brittiläinen sanomalehti The Guardian haastatteli tunnettua ympärileikkausaktivistia Jaha Dukurehia, joka sanoi olevansa todella hämmästynyt päätöksestä.

”En olisi ikimaailmassa odottanut tätä. Olen todella ylpeä maastani ja todella, todella iloinen.”

Länsi-Afrikassa sijaitseva pieni Gambia on entinen Britannian siirtomaa ja yksi maailman köyhimmistä maista.

Presidentti Jammeh on entinen armeijan luutnantti ja vallankaappauksen veteraani, joka on johtanut maata autoritäärisesti vuodesta 1994 lähtien.

Aiemmin tänä vuonna väkimäärältään Afrikan suurin maa eli Nigeria kielsi naisten ympärileikkaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat