Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n mämmi on vaahto­karkkivuoka – kiitospäivän ällömakea perinneherkku

Ulkomaat
 
Teppo Johansson
Vaahtokarkkibataattivuoka keksittiin vuonna 1917, kun vaahtokarkkiyritys värväsi ruokalehden toimittajan kehittelemään reseptejä.
Vaahtokarkkibataattivuoka keksittiin vuonna 1917, kun vaahtokarkkiyritys värväsi ruokalehden toimittajan kehittelemään reseptejä. Kuva: Teppo Johansson
Fakta

Jos haluat kokeilla kotona

 Kuutioi 8 bataattia ja keitä 15–20 minuuttia.

 Kaada vesi pois ja kuivaa bataatit miedolla lämmöllä. Ota kattila hellalta ja sekoita muhennettuihin bataatteihin 1 dl maitoa, 4 tlk voita ja muskottipähkinää.

 Siirrä uunivuokaan ja kaada päälle pussi vaahtokarkkeja. Paista 180 asteessa 15–20 minuttia, kunnes vaahtokarkit ruskistuvat.

Lähde: Martha Stewart

Washington. Me kun luulimme, että mämmi on ällöttävää.

Vielä mitä. Yhdysvalloissa kannetaan torstaina kiitospäivän kalkkuna pöytään. Kyytipoikana monissa kodeissa on perinteinen bataattivuoka, joka on kuorrutettu vaahtokarkeilla.

Kuulinko oikein?

Sehän on ihanaa, sanoo amerikkalaistuttava. Sulaa suuhun.

Se, mikä ei sula suuhun, on ruokalajin nimi: vaahtokarkkibataattivuoka. Yritäpä tehdä siitä otsikko, joka mahtuu tabloidiin.

Vaahtokarkkibataattivuoka ei ilmestynyt amerikkalaisiin juhlapöytiin sattumalta. The USA Today -lehden mukaan reseptin takana oli 1900-luvun alun vaahtokarkkilobby.

Vuonna 1917 Angelus Marshmallows -yritys palkkasi bostonilaisen ruokalehden toimittajan Janet McKenzie Hillin kehittelemään reseptejä, joissa käytettäisiin vaahtokarkkeja. Vaahtokarkkibataattiruoka on siis samanikäinen kuin itsenäinen Suomi.

Ylimakeaa vaahtokarkkia on vaikea kuvitella emansipaation esitaistelijaksi, mutta sitä se oli. Vaahtokarkit korvasivat kuorrutuksena marengin ja kermavaahdon, jotka piti vispata käsin. Vaahtokarkki säästi naista.

Jos ajattelee tarkemmin, vaahtokarkki sopii hyvin amerikkalaiseen keittiöön. Se on makeaa, helppoa ja edullista lohturuokaa, joka kelpaa kaikille kulttuureille. Yhdysvalloissa vaahtokarkki on myös nostalginen eines: mieleen tulevat lapsuuden leirinuotiot, kun vaahtokarkkeja sulatettiin kepin päässä nuotiolla ja painettiin liiskaksi suklaakeksien väliin.

Vaahtokarkit ovat erityisen suosittuja etelävaltioissa, mutta kaikille ne eivät maistu. Bataattivuoka vaahtokarkeilla vai ilman onkin kuin amerikkalainen versio laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla -väittelystä: tunteita herättävä kiistanaihe, johon jokaisella on kiihkeä mielipide, mutta josta kenenkään ei tarvitse pahastua.

Ennen kuin pannaan vaahtokarkit uuniin, kokille tulee mieleen filosofinen kysymys. Miksi kaikki perinneruoat ovat niin karseita? Rasvaisia, ylisuolaisia, ällömakeita tai pelkästään omituisia?

Ajatelkaa skottilaista haggistä, ruotsalaista hapansilakkaa, brittiläistä hedelmäkakkua tai mitä tahansa, mikä muumioidaan tytisevään liivatteeseen. Ellei meillä olisi mämmiä, se pitäisi melkein keksiä.

Ennen oli tietysti niukemmat ajat, ja rasva teki juhlan. Monet juhlat liittyvät myös siihen, että ollaan selvitty ponnistuksesta: pääsiäisenä paastosta, kiitospäivänä sadonkorjuusta. Vihdoin saa vähän porsastella.

Nykyisin fyysinen ponnistelu jää tietysti vähemmälle, ja vaahtokarkit kerääntyvät vyötärölle eristämään talven viimalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat