Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Vuodesta 2015 tulossa on tulossa maapallon mittaushistorian lämpimin

Ulkomaat
 
DARREN WHITESIDE / Reuters
Indonesialainen sotilas tarkisti turvemaan palon tuhoja Palangkarayassa lokakuussa. Savusumut ovat vuosittainen vitsaus Kaakkois-Aasiassa, mutta tämä vuosi on tavallista pahempi, koska sääilmiö El Niñon voimistuminen on viivästyttänyt sadekauden alkua.
Indonesialainen sotilas tarkisti turvemaan palon tuhoja Palangkarayassa lokakuussa. Savusumut ovat vuosittainen vitsaus Kaakkois-Aasiassa, mutta tämä vuosi on tavallista pahempi, koska sääilmiö El Niñon voimistuminen on viivästyttänyt sadekauden alkua. Kuva: DARREN WHITESIDE / Reuters

Maailman meteorologinen järjestö WMO arvioi, että kuluvasta vuodesta saattaa tulla kaikkien aikojen lämpimin sinä aikana kun lämpömittauksia on maailmanlaajuisesti tehty.

Lämpötila tarkoittaa tällöin koko maailman keskimääräistä lämpötilaa koko vuoden aikana.

Järjestön mukaan data, joka on kerätty lokakuun loppuun mennessä, osoittaa, että kuluvan vuoden lämpötilat ovat selkeästi korkeammat kuin millään aiemmalla 12 kuukauden jaksolla.

Tutkijat sanovat myös, että viiden vuoden periodi vuodesta 2011 vuoteen 2015 näyttää muodostuvan lämpimämmäksi kuin mikään vastaava viiden vuoden jakso aiemmin.

Asiasta kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n nettiuutiset.

WMO sanoi, että alustavien tietojen mukaan tämän vuoden lämpötila on 0,73 Celsius-astetta korkemapi kuin vuosittainen lämpötila vuosina 1961–1990.

Vuosien 2011–2015 lämpötila on mittausten mukaan 0,57 astetta korkeampi kuin keskimääräinen lämpötila vuosina 1961–1990.

WMO:n tutkijat löysivät myös syyn lämpötilan nousuun. Taustalla on yhteisvaikutus, joka on syntynyt sääilmiö El Niñon ja ihmisen aiheuttaman ilmakehän lämpenemisen seurauksena.

WMO:n pääsihteerin Michel Jarraudin mukaan näyttää siltä, että kuluva vuosi jää säähistoriaan useastakin syystä.

Myös meren pinnan lämpö saattaa olla korkeimmillaan sitten mittausten alkamisen 1950-luvulla. Nyt saatetaan saavuttaa pinnan lämpötilan nousussa yhden asteen raja.

Tutkijoiden mukaan kasvihuonepäästöjen aiheuttamasta lämmöstä valtaosa menee meriin eikä maahan. Tyynenmeren trooppisen osan lämpötila on noin yhden asteen keskimääräistä korkeampi.

Meren pinnan lämpeneminen on yhteydessä El Niñon vahvistumiseen. Sen on havaittu vahvistuneen viime kuukausina. Se on luokiteltu lajissaan kolmen vahvimman joukkoon sitten vuoden 1950.

Kovia lämpötiloja on mitattu tänä vuonna muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Afrikassa.

DAVID GRAY / Reuters
Ihmiset ottivat aurinkoa Tamaraman rannalla kuumana kevätpäivänä Sydneyssa marraskuun alussa. El Niño -ilmiö vaikuttaa säähän myös Australiassa, jossa se näkyy tavallista vähäisempinä sateina ja korkeampina lämpötiloina.
Ihmiset ottivat aurinkoa Tamaraman rannalla kuumana kevätpäivänä Sydneyssa marraskuun alussa. El Niño -ilmiö vaikuttaa säähän myös Australiassa, jossa se näkyy tavallista vähäisempinä sateina ja korkeampina lämpötiloina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat