Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin terrori-isku vie Ranskaa oikealle ja lähemmäs Venäjää

Ulkomaat
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.
PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Ranskan presidentti François Hollande kätteli Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Pariisin Elysée-palatsissa lokakuun alussa. Tuolloin neuvottelut koskivat Ukrainan tilannetta.
Ranskan presidentti François Hollande kätteli Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Pariisin Elysée-palatsissa lokakuun alussa. Tuolloin neuvottelut koskivat Ukrainan tilannetta. Kuva: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Ranska on maa, jota johtavat vuoroin sosialistit, vuoroin keskustaoikeisto. Turvallisuusasioissa se pyrkii itsenäisyyteen ja nojaa tarvittaessa Natoon. Näin olemme tottuneet ajattelemaan.

Viimeistään nyt Pariisin iskujen jälkeen nämä vanhat Ranska-käsitykset on syytä päivittää.

Pariisin iskujen jälkeinen Ranska on maa, jossa on kolme suurta puoluetta: sosialistit, keskustaoikeistolaiset ja Kansallinen rintama. Kolmas näistä on se, joka kasvaa.

Turvallisuudessa uusi Ranska nojaa Eurooppaan ja – olosuhteiden pakosta – Venäjään.

PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Poliisi auttoi haavoittunutta Bataclan-konserttihallin lähellä Pariisissa.
Poliisi auttoi haavoittunutta Bataclan-konserttihallin lähellä Pariisissa.

Pariisin iskut perjantaina 13. marraskuuta olivat suuri kansallinen tragedia (kooste Pariisin iskuista täällä). Pariisissa moni kohtaamani paikallinen käytti samoja sanoja kuvaillessaan tuntemuksiaan tuona lauantaina, jona Ranska heräsi suruun: Uhreina oli tavallisia kansalaisia, tämä oli sokeaa tappamista. Kuka tahansa, joka lähti perjantaina ulos, olisi voinut kuolla.

Tässä mielessä ero tammikuun Charlie Hebdo -iskuihin on suuri. Siksi myös vaikutukset Ranskan sisä- ja ulkopolitiikkaan ovat eri mittaluokkaa.

Pariisissa useita ihmisiä kuoli satiirilehden toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä
Pariisissa useita ihmisiä kuoli satiirilehden toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä
Useita ihmisiä kuoli ja loukkaantui Pariisissa keskiviikkona, kun aseistautuneet tunkeutujat hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen. Tekijät pakenivat. Toimituksen ulkopuolelta kuvatulla videolla näkyy, kuinka yhtä uhreista kannetaan paareilla. Poliisiauton ikkunoissa näkyy luotien tekemiä reikiä.

Sisäpolitiikassa todennäköisin hyötyjä on Marine Le Penin johtama Kansallinen rintama.

Maahanmuuutto- ja EU-vastainen puolue voitti vuoden 2014 eurovaalit keräämällä neljäsosan ranskalaisten äänistä. Myös Ranskan joulukuisten aluevaalien ensimmäisellä kierroksella se on hyvin luultavasti suurin ääniharava.

Le Penin populistipuolue on vahvoilla iskujen jälkeisessä ilmapiirissä, arvioi Pariisin arvostetun Sciences Po -yliopiston politiikan tutkimuksen professori Bruno Cautrès. Kannatuksen kasvu näkyy jo kyselyissä.

”Iskujen ensimmäinen poliittinen vaikutus on selvä käännös oikealle, ainakin turvallisuusasioissa”, Cautrès toteaa.

Presidentti François Hollande on osoittanut johtajuutta iskujen jälkeen. Rajatarkastuksia tiivistettiin jo iskuyönä, ja hätätila julistettiin. Heti maanantaina seurasi dramaattinen vetoomus muille EU-maille, jotta nämä auttaisivat Ranskaa taistelussa terrorismia vastaan.

”Hollande on ajanut päättäväisesti toimia, jotka ovat perinteisesti vasemmistossa epäsuosittuja”, Cautrès toteaa.

Samalla Marine Le Pen on huudellut sivusta, että olisi pitänyt tehdä vielä enemmän. ”Ranskan pitää löytää kansalliset rajansa uudelleen”, hän sanoi tv-haastattelussa. Cautrès arvioi, että maahanmuutto on jälleen kerran se aihe, jossa Le Pen pystyy poimimaan eniten poliittisia irtopisteitä.

Merkittävää määrää alueista Le Pen ei silti pysty voittamaan. Vaalien toisella kierroksella keskustaoikeisto ja sosialistit yhdistävät voimansa Kansallista rintamaa vastaan, ja Le Pen saa taas yhden syyn syyttää Ranskan poliittista järjestelmää mädäntyneeksi.

Mutta vuoden 2017 presidentinvaalit eivät ole kaukana. Niissä on Marine Le Penin todellinen tähtäin.

Ulkopoliittisesti iskujen selvin seuraus on Ranskan lähentyminen Venäjän kanssa. Juuri nyt Venäjän presidentti Vladimir Putin on Hollanden silmissä ennen kaikkea voimakas liittolainen Isisin vastaisessa taistelussa.

”On selvää, että Ranskan virallinen puhetapa Venäjää kohtaan on muuttunut”, Cautrès vahvistaa.

Fatih Akta / Anadolu Agency
Turkkilainen F-16-hävittäjä ampui venäläisen Su-24-koneen alas tiistaiaamuna lähellä Syyrian rajaa.
Turkkilainen F-16-hävittäjä ampui venäläisen Su-24-koneen alas tiistaiaamuna lähellä Syyrian rajaa.

Tiistai-iltana Washingtonissa Hollande toisti, että Ranska voi työskennellä Venäjän kanssa. Venäläisen sotilaskoneen alas ampumista Turkin ja Syyrian rajalla hän kutsui vakavaksi ja valitettavaksi tapahtumaksi, mutta Venäjän syyttämistä hän varoi.

Kaikki tämä ei tarkoita, että Ranska olisi vielä valmis keskustelemaan Venäjän vastaisten talouspakotteiden lieventämisestä. Venäjän päämies on kuitenkin saanut takaisin ainakin osan vanhasta arvovallastaan Ranskan silmissä.

Pitkässä historiassa Ranska ei ole ollut Euroopan maista se Venäjä-kriittisin. 1800-luvulla tsaarien hoveissa puhuttiin ranskaa laajasti. Sittemmin Venäjä-sympatiat ovat olleet Ranskan poliittisten johtajien tapa ottaa etäisyyttä Yhdysvaltoihin.

Torstaina Hollanden on määrä tavata Putin Moskovassa. Hän tuskin tulee kutsumaan isäntäänsä Krimin valtaajaksi tai Turkin ilmatilan rikkojaksi.

Putin puristaa Hollanden kättä, ja salamavalot välkkyvät. Ajatus Marine Le Penin suosion kasvusta saattaa hyydyttää Hollanden hymyä, mutta Putinia ei sekään häiritse. On Kremlin etujen mukaista, että EU-kriittiset puolueet menestyvät kaikkialla Euroopassa. Näin syntyy säröjä pakoterintamaan.

Uusi Ranska on Moskovan herran mieleen.

Christian Hartmann / Reuters
Palomies auttoi loukkaantunutta Bataclan-konserttihallin lähellä perjantaina.
Palomies auttoi loukkaantunutta Bataclan-konserttihallin lähellä perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat