Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian poliisi pidätti miljardöörin ja kärkipoliitikon korruptioskandaalissa

Ulkomaat
 
HS–AFP
RICARDO MORAES
Öljy-yhtiö Petrobrasin korruptiotutkinta Brasiliassa on vienyt telkien taa useita korkeita yritysjohtajia ja poliitikkoja.
Öljy-yhtiö Petrobrasin korruptiotutkinta Brasiliassa on vienyt telkien taa useita korkeita yritysjohtajia ja poliitikkoja. Kuva: RICARDO MORAES

Panokset nousivat entisestään Brasiliaa koettelevassa korruptioskandaalissa, kun liittovaltion poliisi pidätti maan suurimman yksityisen investointipankin johtajan sekä hallitsevan työväenpuolueen senaattorin.

Vaikutusvaltaisten henkilöiden pidättäminen järisytti poliittista eliittiä ja oli paha takaisku Brasilian hallitukselle.

Korkein oikeus määräsi pidättämään investointipankki BTG Pactualin johtajan, miljardööri André Estevesin ja työväenpuolueen veteraanipoliitikon Delcídio do Amaralin.

Molempia syytetään öljy-yhtiö Petrobrasin korruptiotutkinnan vaikeuttamisesta. Amaralin epäillään yrittäneen lahjoa Petrobrasin entistä kansainvälisten toimintojen johtajaa, jotta tämä ei tekisi sopimusta syyttäjien kanssa.

Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun istuva senaattori pidätetään Brasilian historiassa.

Petrobrasin valtava korruptioskandaali on syventänyt Brasilian taantumaa ja poliittista umpikujaa.

Presidentti Dilma Rousseffin hallituskoalitiolla on ollut vaikeuksia saada kongressissa läpi talousuudistuksia ja säästötoimia, joilla se yrittää ratkoa talousvaikeuksia. Keskeisen senaattorin pidätys luultavasti hankaloittaa poliittista tilannetta entisestään.

Brasilian perustuslain mukaan senaatin täytyy vielä hyväksyä tai hylätä Amaralin pidätys.

Pankkiiri André Esteves on vaikutusvaltainen hahmo Brasilian rahoitusmaailmassa ja yksi maan rikkaimmista liikemiehistä. Vaikka Petrobrasin korruptiotutkinta on vienyt telkien taa useita korkeita yritysjohtajia ja poliitikkoja, Estevesin kaltaisen hahmon pidätys oli monelle yllätys.

Tiistaina poliisi pidätti myös liikemies José Carlos Bumlain, joka on entisen presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan ystävä.

HS:n aiemman jutun öljyjätti Petrobrasin korruptiotutkinnasta voit lukea täältä. Miljardien eurojen arvosta entisen kansallisylpeyden varoja on valunut korruptiojärjestelyihin.

Petrobras on listautunut São Paulon pörssiin, mutta Brasilian valtio omistaa suoraan tai epäsuoraan noin 60 prosenttia sen osakkeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat