Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina päästää tuomitun toimittajan pois vankilasta

Ulkomaat
 

Pekingiläinen tuomioistuin on päättänyt, että vankeuteen tuomittu tunnettu kiinalainen toimittaja Gao Yu, 71, saa kärsiä vankeustuomiotaan ainakin toistaiseksi muualla kuin vankilassa. Tuomioistuin perusteli päätöstään sillä, että Gao on vakavasti sairas, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua torstaina.

Sitä ei kerrottu, siirretäänkö Gao vankilasta esimerkiksi kotiarestiin, vai pidetäänkö häntä valvottuna jossain muualla.

Aiemmin torstaina toinen pekingiläinen tuomioistuin lyhensi Gaon saamaa vankeustuomiota kahdella vuodella. Tuomiosta kertoi Gaon lakimies eri tiedotusvälineille.

Gao sai pekingiläisessä alioikeudessa viime huhtikuussa valtionsalaisuuksien vuotamisesta seitsemän vuotta vankeutta. Hän valitti tuomiostaan, ja torstaina ylempi oikeusaste lyhensi tuomion viiteen vuoteen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja osa länsimaista ovat pitäneet Gaon tuomiota poliittisena. Gao on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Rouva Gao tuomittiin siitä, että hän on tuomioistuimen mukaan luovuttanut Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen sisäisen asiakirjan ulkomaille.

Kiinan viranomaiset eivät ole virallisesti kertoneet, minkä asiakirjan hänen väitetään antaneen, mutta eri viestimet ovat päätelleet, että kyse on kommunistisen puolueen johdon määräyksestä, jossa varoitetaan länsimaalaisten ideoiden vaarallisuudesta. Asiakirja vuoti Yhdysvalloissa toimivalle, kiinankieliselle uutispalvelulle, joka on kuitenkin kiistänyt saaneensa sitä Gaolta.

Tämä niin sanottu ”Asiakirja numero yhdeksän” sai paljon kansainvälistä huomiota, kun se tuli julki vuonna 2013. Asiakirjassa puoluejohto varoitteli, että esimerkiksi perustuslaillinen demokratia ja sananvapaus ovat vaarallisia asioita.

Tällainen ajattelu on näkynyt viime vuosina myös Kiinan viranomaisten toiminnassa. Kiina on kiihdyttänyt esimerkiksi ihmisoikeusjuristien vainoamista ja pyrkinyt rajoittamaan kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Gao katosi viime vuoden huhtikuussa. Saman vuoden toukokuussa valtion päätelevisiokanava CCTV näytti valtakunnallisessa lähetyksessä Gaon tunnustamassa vääryyksiä. Myöhemmin hänen lakimiehensä on kertonut, että Gao luki niin sanotun tunnustuksen, koska hänet painostettiin siihen.

Kiinalla on ollut tapana painostaa muitakin ihmisiä tunnustamaan rikoksia julkisesti televisiossa.

Gao on ollut työnsä takia vangittuna ennenkin. Vuonna 1989 Pekingin Tiananmenin aukion mielenosoitusten jälkeen hän oli vankilassa runsaan vuoden, työskenneltyään sitä ennen lehdessä, joka tuki mielenosoituksia.

Vuonna 1993 hän sai kuuden vuoden vankeusrangaistuksen samalla rikosnimikkeellä kuin nyt, eli valtionsalaisuuksien vuotamisesta ulkomaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat