Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis myy öljyä ystäville ja vihollisille – Venäjä syyttää Turkkia Isisin suojelemisesta

Ulkomaat
 
Venäläisiksi uskotut hävittäjät iskivät Syyrian pohjoisosiin
Venäläisiksi uskotut hävittäjät iskivät Syyrian pohjoisosiin
Venäläisiksi uskotut hävittäjät suorittivat sarjan iskuja Latakian lähellä Syyrian pohjoisosissa. Keskiviikkona kuvatuksi kerrotulla amatöörivideolla näkyy, miten useiden perättäisten iskujen sarja jättää jälkeensä savuavia rakennuksia. Uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt todentamaan videon alkuperää.
Reuters
Syyrian turkmeenijoukkojen varapäällikkö Alpaslan Celik (kesk.) piti kädessään kahvoja, joiden uskotaan olevan peräisin pudotetun venäläishävittäjän laskuvarjosta.
Syyrian turkmeenijoukkojen varapäällikkö Alpaslan Celik (kesk.) piti kädessään kahvoja, joiden uskotaan olevan peräisin pudotetun venäläishävittäjän laskuvarjosta.

Venäjä syytti keskiviikkona Turkkia kovin sanoin jihadistijärjestö Isisin suojelemisesta. Venäläisen rynnäkkökoneen pudottaminen tiistaina on Kremlin mukaan todiste siitä, että Turkki itse asiassa pyrkii suojelemaan jihadistijärjestöä.

”Turkin toiminta on tosiasiassa islamilaisen valtion [Isisin] suojelemista”, Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi Kremlin äänitorvena tunnetun RT-sivuston mukaan.

”Tämä ei yllätä ottaen huomioon ne tiedot, joita meillä on joidenkin Turkin viranomaisten suorista taloudellisista intresseistä suhteessa Isisin öljynvientiin.”

Pyrkiikö Turkki todella suojelemaan Isisiä, joka teki Ankarassa verisen terrori-iskun runsas kuukausi sitten ja joka on uhannut Turkkia myös uusilla iskuilla?

Asia ei ole niin yksioikoinen, kuin mitä Kreml pyrkii viestimään.

Lännessä Turkin passiivisuutta Isisin suhteen on ihmetelty jo pitkän aikaa. Arvostelijoiden mukaan Turkki on antanut jihadistiryhmien toimia vapaasti Turkin ja Syyrian vastaisella rajalla.

Kremlin väite siitä, että Turkki saisi Isisin valtaamista öljyalueista taloudellista etua on kuitenkin liioittelua, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

”Väitteellä on pieni totuuspohja, mutta tuollaisenaan se on liioittelua. Öljykaupasta hyötyvät lähinnä rajaseudulla toimivat pikkutekijät.”

Alarannan mukaan Isisin öljyä kaupataan joka suuntaan – sitä ostavat niin Isisin ystävät kuin heidän vihollisensa.

Polttoainepulan vuoksi jopa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon on väitetty ostavan öljyä Isisiltä. Sodan synnyttämästä laittomuuden tilasta johtuen Isisin öljyä menee rajan yli Turkkiin erilaisille välittäjille, mutta myös esimerkiksi Jordanian puolelle, Alaranta sanoo.

Turkkia ei kiinnostakaan öljy, vaan jokin muu.

”Turkilla on valtapoliittisia intressejä Syyriassa, siitä ei ole epäilystäkään”, Alaranta sanoo.

RIA NOVOSTI
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev

Alarannan mukaan Turkin ja Isisin suhde on ollut alusta asti kompleksinen. Isisin noustua voimakkaaksi tekijäksi Turkki katsoi jihadistiryhmän toimintaa läpi sormiensa. Turkki ajatteli jihadistien heikentävän toisaalta al-Assadin hallintoa ja toisaalta luovan uhan kurdeille, joiden autonomiahaaveet ovat Turkille kauhistus.

Turkki antoi varsinkin Isisin nousun alkuaikoina jihadisteille logistista ja materiaaliapua.

”Kun viimeistään 2012 osoittautui, että jihadistit pystyvät kaikkein tehokkaimmin taistelemaan al-Assadin hallintoa vastaan, Turkki antoi näiden ryhmien, myös Isisin, toimia melko vapaasti alueellaan”, Alaranta sanoo.

”Tästä on perua myös se, että Turkkiin syntyi paljon Isisin soluja, joita nyt jälkikäteen on yritetty ratsata.”

Syksyn kuluessa Turkki näyttää tiukentaneen linjaansa Isisin suhteen. Kiristynyt ote on saattanut tulla liian myöhään.

”Jos Turkki olisi vetänyt reilun sadan kilometrin pituisen Isisin-vastaisen rajansa kiinni, niin se olisi todennäköisesti rajoittanut paljon Isisin toimintaa”, Alaranta sanoo.

Raja repsottaa yhä auki.

Venäläisen hävittäjän pudottaminen kertookin jostakin muusta kuin Turkin väitetyistä Isis-sympatioista.

Ennen kaikkea episodi kertoo Turkin pyrkimyksistä suojella Syyriassa olevia turkinsukuisia turkmeeneja, jotka Turkki näkee sijaistaistelijoinaan sodassa Syyrian hallintoa vastaan.

Venäjä oli ennen hävittäjänsä pudottamista pommittanut aluetta, jossa asuu turkmeeneja.

”Turkmeenit ovat Turkin kaikkein läheisimpiä sijaistaistelijoita Syyriassa. Heillä on erittäin kiinteä suhde Turkkiin ja heidän asuttamistaan alueista ajatellaan Turkissa, ettei niiden pitäisi kuuluakaan Syyrialle vaan Turkille”, Alaranta sanoo.

Valtaosa turkmeeneista on maltillisia sunnimuslimeja, mutta osa heistä on radikaalimpia islamisteja.

”Turkissa toimivat islamistiryhmät tukevat näitä kovan luokan islamisteja.”

Turkin presidentinkanslia
Turkin presidentti Tayyip Erdogan vieraili moskeijassa Istanbulissa marraskuun alussa.
Turkin presidentti Tayyip Erdogan vieraili moskeijassa Istanbulissa marraskuun alussa.
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla. Turkin mukaan se oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella. Kuva: Reuters
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Reuters
Isisin taistelija heilutti järjestön mustaa lippua Irakin Mosulissa kesäkuussa 2014.
Isisin taistelija heilutti järjestön mustaa lippua Irakin Mosulissa kesäkuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat