Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin ei uskonut Turkin selitystä – Turkki ja Venäjä vaativat toisiltaan anteeksipyyntöjä

Ulkomaat
 
Sergei Ilnitsky / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui torstaina ottaessaan vastaan suurlähettiläiden valtuuskirjeitä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui torstaina ottaessaan vastaan suurlähettiläiden valtuuskirjeitä. Kuva: Sergei Ilnitsky / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin tyrmäsi torstai-iltana Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tähän asti sovittelevimman lausunnon maiden välisessä riidassa alasammutusta venäläisestä rynnäkkökoneesta.

Erdoğan sanoi ranskalaiselle France 24 -kanavalle, että Turkki olisi toiminut eri tavoin, jos olisi tiennyt kyseessä olleen venäläisen koneen.

Putin vastasi hänen ja Ranskan presidentin François Hollanden yhteisessä tiedotustilaisuudessa olevan mahdotonta, etteivät turkkilaiset olisi tunnistaneet konetta venäläiseksi.

Jo aiemmin päivällä Putin sanoi Venäjän edellyttävän Turkin johdolta anteeksipyyntöä, taloudellisia korvauksia ja syyllisten rankaisemista venäläisen rynnäkkökoneen tiistaisesta alasampumisesta, Putin sanoi torstaina uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

”Syyrian taivaalla kaksi päivää sitten tapahtunut oli järjen ja kansainvälisen oikeuden vastaista. Konetta ammuttiin Syyrian alueella”, Putin sanoi ottaessaan vastaan Moskovaan akkreditoitujen suurlähettiläiden valtuuskirjeitä.

Putin kutsui tapahtunutta taas ”selkään puukotukseksi”, jonka tekivät vieläpä ne ”joita pidimme kumppaneina ja liittolaisina taistelussa terrorismia vastaan”.

”Syntyy vaikutelma, että Turkin johto tietoisesti ajaa Venäjän ja Turkin suhteet umpikujaan. Meistä se on sääli.”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolestaan ilmoitti torstaina päivällä uutiskanava CNN:n haastattelussa, ettei mitään anteeksipyyntöä ole tulossa.

”Jos jonkin osapuolen on syytä pyytää tapahtunutta anteeksi, se emme ole me”, hän sanoi.

”Meidän ilmatilaamme loukanneiden pitää pyytää [meiltä] anteeksi. Lentäjämme ja asevoimamme yksinkertaisesti täyttivät velvollisuutensa.”

Illalla hän kuitenkin ehdotti tapaamista Putinin kanssa Pariisissa loppukuusta.

Sotilasliitto Natoon kuuluva Turkki ja Venäjä ovat olleet alusta asti jyrkästi eri mieltä siitä, oliko venäläinen Su-24-rynnäkkökone Turkin ilmatilassa, kun turkkilaishävittäjä ampui sen tiistaiaamuna noin kello 9.20.

Turkki oli varoittanut Venäjää jo useita kertoja ilmatilanloukkauksista. Maiden välillä oli jo aiemmin kiistaa, sillä syyskuussa Syyrian operaationsa aloittanut Venäjä on pommittanut turkinsukuisia Syyrian turkmeeneja Turkin rajan tuntumassa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoikin keskiviikkona Venäjän epäilevän, että koneen alasampuminen oli Turkin ”suunniteltu provokaatio”.

Torstai-iltana Putin syytti epäsuorasti Turkin johtoa terrorismin tukemisesta, kun Isisille taloudellisesti tärkeä öljy kulkee vapaasti Turkkiin. Putin tosin huomautti yhteisessä tiedotustilaisuudessa Hollanden kanssa, että Turkin johto ei välttämättä tiedä asiasta, mutta jatkoi pitävänsä sitä epätodennäköisenä.

Venäjä ilmoitti torstain mittaan uusista vastatoimistaan Turkille tapahtuman johdosta. Jo tiistaina Venäjä kehotti kansalaisiaan välttämättään matkustamista Turkkiin, joka on venäläisten suosikkikohde.

”Hallitus on määrätty valmistelemaan taloudellisia ja humanitäärisiä vastatoimia tähän aggressioon”, pääministeri Dmitri Medvedev sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Medvedevin mukaan kyse on todennäköisesti yhteisten talousprojektien keskeyttämisestä, kaupan rajoituksista ja tulleista. Kohteina olisivat myös turismi ja liikenne, työmarkkinat ”humanitääriset kontaktit”.

Medvedevin mukaan valmisteluille on kaksi päivää aikaa.

Talousministeri Aleksei Uljukajev sanoi, että toimien kohteina ovat todennäköisesti kaksi pääprojektia Turkin kanssa eli suunnitteilla oleva Turk Stream -kaasuputki ja venäläisten rakentama ydinvoimala.

Talousministeriö myös esitti rajoituksia maiden väliselle siviililentoliikenteelle. Turismista vastaava virasto puolestaan sanoi, että yhteistyö Turkin ja Venäjän välillä ”luonnollisesti” loppuu.

Venäjän elintarvikevirasto puolestaan ilmoitti, että Turkista tuotavat elintarvikkeet tarkistetaan vastaisuudessa laboratorioissa, talouslehti Financial Times kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat