Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaislehti seurasi pakolaisia Siilinjärvellä – Suomi toimii esimerkkinä eristäytyneestä maasta

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Washington Post-sanomalehden verkkosivustollaan julkaisemasta artikkelista turvapaikanhakijoista Siilinjärvellä.
Kuvakaappaus Washington Post-sanomalehden verkkosivustollaan julkaisemasta artikkelista turvapaikanhakijoista Siilinjärvellä.

Washington. Yhdysvaltain tärkeimpiin sanomalehtiin kuuluva The Washington Post kertoi Suomeen saapuvista pakolaisista laajassa kansijutussaan torstaina.

Toimittaja Stephanie McCrummen seurasi pakolaisbussia Torniosta Siilinjärvelle ja kuvasi pakolaisten ja suomalaisten toiveita ja pelkoja laajassa ja koskettavassa kirjoituksessa, joka oli otsikoitu ”Matkan pää – pakolaisaalto saavuttaa suomalaiskaupungin lähellä napapiiriä”.

Amerikkalaislehden artikkeli antaa puheenvuoron niin sotaa pakeneville irakilaismiehille, vastaanottokeskuksen vapaaehtoisille kuin pelokkaille siilinjärveläisillekin. Syrjäinen suomalaiskaupunki toimii jutussa prismana, jonka läpi katsotaan koko Eurooppaa vavisuttavaa kansainvaellusta.

Artikkelissa Suomi toimii esimerkkinä syrjäisestä ja pitkään eristyksissä eläneestä maasta, johon pakolaisaalto yllättäen paiskautuu. Amerikkalaislukijoille kerrotaan taustoja Suomen aikaisemmista pakolaiseristä eli chileläisistä, vietnamilaisista ja somalialaisista. He olivat pientä verrattuna tällä hetkellä maahan odotettuihin kymmeniin tuhansiin pakolaisiin.

Lehden haastattelemat pakolaiset kertovat innostuneensa matkustamaan pohjoiseen, koska sosiaalisessa mediassa Suomea oli suositeltu.

Suomesta muodostuu lehtijutussa tasapainoinen kuva, johon mahtuvat niin Helsingin tervetuloa-mielenosoitukset kuin Lahden Ku-Klux-Klan-huppukin.

Amerikkalaistoimittajat sortuvat usein Suomesta puhuessaan pinnalliseen innostukseen tai turhiin kärjistyksiin, mutta McCrummen ei löydä napapiirin valtiosta hyviä ja pahoja ihmisiä vaan hyvää tarkoittavia, pelokkaita ja ennen kaikkea muutoksen vauhdista hämmentyneitä ihmisiä.

”Opin asumaan täällä. Minusta suomalaiset ovat rehellisiä ja hyviä ystäviä”, todistaa toimittajalle 1990-luvulla maahan saapunut somalialainen Bashir Hassan, metallimies, jonka kaksi poikaa suorittavat varusmiespalvelustaan Suomen armeijassa.

Paikkansa The Washington Postin tarinassa saavat niin irakilainen entinen poliisi Abbas Rubaee, kädet vihaisessa puuskassa tulijoita vastaanottavat Mika Korhonen ja Mika Oksman kuin nimeltä mainitsemattoman suomalaisnaisen huoli: ”Asuin ennen Itä-Savossa. Kun musta mies käveli siellä tietä pitkin, en voinut pimeässä nähdä häntä, joten me törmäsimme toisiimme. Heidän pitäisi käyttää heijastinliivejä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat