Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia kallistumassa Syyrian-ilmaiskujen kannalle – oppositiojohtaja Corbyn vastustaa

Ulkomaat
 
Toby Melville / Reuters
Englannin pääministeri David Cameron lähdössä Downing Street 10:stä viime viikolla.
Englannin pääministeri David Cameron lähdössä Downing Street 10:stä viime viikolla. Kuva: Toby Melville / Reuters

Lontoo

Britannia on kallistumassa aloittamaan Isisin vastaiset ilmaiskut Syyrian puolella, mutta varmaa se ei vielä ole.

Pääministeri David Cameron sanoi torstaina parlamentin alahuoneessa, että ei aio äänestyttää iskuista ellei läpimeno ole varma.

”Isis ei saa saada tästä PR-voittoa”, Cameron varoitti.

Brittiparlamentin mielipide on kuitenkin kääntymässä ilmaiskuille aiempaa myötämielisemmäksi. Käännös tapahtui Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Cameronin mukaan on moraalisesti väärin, että Britannia ei auta kumppaneitaan Isisin nujertamisessa myös Syyrian puolella. Konservatiivipääministerin mielestä Isisiin pitää iskeä, ennen kuin Isis iskee Britanniaan.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sen sijaan ilmoitti torstai-iltana, että hän ei voi tukea Isisin vastaisia ilmaiskuja.

Miksi Britannia ei ole osallistunut vielä ilmaiskuihin Syyrian puolella?

Brittiparlamentti torjui iskut Syyriaan jo 2013, kun Cameron halusi hyökätä omiaan murhaavan presidentti Bashar al-Assadin joukkoja vastaan. Brittiparlamentin tyrmäyksen taustalla on muisto Irakin sodasta mutta myös Afganistanin ja Libyan vastaisista sotatoimista jäänyt trauma. Britannia on toki iskenyt Isisiä vastaan Irakin puolella.

Pääministeri Cameron kannattaa ilmaiskuja Syyriaan. Mitä ajattelevat oppositio ja kansa?

Cameronin konservatiivipuolueella on enemmistö parlamentissa, mutta enemmistö on niukka. Siksi jokainen ääni on tärkeä. Suurin oppositiopuolue labour on jakautunut iskujen suhteen.

Labourin johtaja Jeremy Corbyn ilmoitti torstaiaamuna parlamentissa, että ilmaiskut voivat jopa ruokkia Isisiä. Myöhemmin torstana Corbyn kertoi labourin kansanedustajille lähettämässään kirjeessä, että hän ei voi äänestää iskujen puolesta.

”Minusta pääministeri ei ole pystynyt perustelemaan sitä, kuinka Britannian osallistuminen pommituksiin edistäisi Syyrian sisällissodan kokonaisvaltaista ratkaisua tai terrori-iskujen torjumista Britanniassa”, Corbyn kirjoitti BBC:n illalla julkistamassa kirjeessä.

Skotlannin kansallispuolue SNP aikoo äänestää iskuja vastaan.

Tavalliset britit sen sijaan ovat voittopuolisesti ilmaiskujen puolesta. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan hieman alle 60 prosenttia kannattaa uusia voimatoimia jihadisteja vastaan. Hieman yli viidennes on vastaan.

Milloin Britannian parlamentti päättää ilmaiskuista?

Cameronin hallitus kartoittaa parhaillaan, kuinka moni kansanedustaja olisi valmis äänestämään ilmaiskujen puolesta. Jos tukea löytyy riittävästi, iskuista saatetaan äänestää jo ensi viikon alussa. Toimiin voitaisiin ryhtyä pian tämän jälkeen.

Onko harkinnassa myös maajoukkojen lähettäminen Syyriaan?

Syyrian maaperälle Britannia ei lähde, Cameron vakuutti parlamentissa.

Onko Britannia ollut tähän asti täysin passiivinen Isisin torjumisessa ja pakolaisten auttamisessa? Britanniahan ei ota edes EU:n jyvittämiä uudelleensijoitettavia pakolaisia.

Britannia on keskittänyt apuaan Syyrian lähialueille, ja on siellä Yhdysvaltain jälkeen suurin avunantaja yli miljardilla punnalla. Suunnitteilla on lisätä rahallista apua naapurimaihin leiriytyneille Syyrian pakolaisille. Tämän lisäksi Britanniaan otetaan viiden vuoden aikana 20 000 syyrialaispakolaista.

Britannia osallistuu Isisin vastaisiin iskuihin Irakin puolella. Cameron kertoi aiemmin marraskuussa, että Britanniassa on myös torjuttu useita terrori-iskuja vuoden aikana.

Miksi Cameron varoitti, että Isisille ei saa antaa ”PR-voittoa”?

Jihadistijärjestö on taitava käyttämään hyväkseen sosiaalista mediaa. Jos brittiparlamentti äänestäisi iskuja vastaan, hyödynnettäisiin se heti Isisin värväyksessä ja muussa viestinnässä. Britanniasta on lähtenyt ainakin 700 taistelemaan jihadistien riveihin.

Toisaalta taas Cameron yrittää voittaa varoituksellaan parlamentaarikkoja puolelleen ja heikentää poliittisia vastustajia. Ilmaiskuja vastaan äänestävät näyttäytyvät nyt vastuuttomilta päättäjiltä, jotka pelaavat terroristien ja jihadistien pussiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat