Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Koreasta loikannut Helsingissä: ”Kristittynä minut olisi teloitettu ampumalla”

Ulkomaat
 
Kristitty pohjoiskorealainen joutui kidutetuksi uskonsa vuoksi
Kristitty pohjoiskorealainen joutui kidutetuksi uskonsa vuoksi
Suomessa vieraileva loikkari Kim Mi-ran kertoo, kuinka Pohjois-Koreassa sallitaan vain yksi jumala. Muiden kuin maan diktaattorin palvonnasta rangaistaan. Toimittaja: Petteri Tuohinen HS. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.
Fakta

Määrästä vain arvioita

 Kristittyjen määrästä Pohjois-Koreassa on vain epämääräisiä arvioita. Vainottuja kristittyjä auttavan Open Doors -järjestön mukaan maan noin 25 miljoonasta kansalaisesta 300 000 olisi kristittyjä, jotka joutuvat seuraamaan uskoaan viranomaisten silmiltä piilossa.

 Eteläkorealainen DKBD-järjestön eri lähteistä, kuten Pohjois-Korean viranomaisilta saaduista tiedoista, koottujen arvioiden mukaan eri uskontokuntiin kuuluvia olisi Pohjois-Koreassa noin 40 000.

Pohjoiskorealainen Kim Mi-ran polvistuu alttarin eteen Johanneksenkirkossa Helsingissä ja alkaa rukoilla.

Kim rukoilee hiljaisella äänellä, johon sekoittuu itkua. Hän pyytää Jumalalta suojelusta erityisesti pohjoiskorealaisille sekä maasta paenneille loikkareille. Kim tietää omasta kokemuksestaan, että pakomatka diktatuurista voi olla erittäin kivulias. Varsinkin jos sattuu olemaan Kimin tavoin kristitty.

Terhi Liimu / HS
Kim Mi-Ran rukoili alkuviikolla Johanneksenkirkossa Helsingissä. HS:n jutussa hän ei esiinny oikealla nimellään tai kasvoillaan omasta toiveestaan. Kim pelkää, että hänen Pohjois-Koreaan jääneitä poikiaan voitaisiin rangaista.
Kim Mi-Ran rukoili alkuviikolla Johanneksenkirkossa Helsingissä. HS:n jutussa hän ei esiinny oikealla nimellään tai kasvoillaan omasta toiveestaan. Kim pelkää, että hänen Pohjois-Koreaan jääneitä poikiaan voitaisiin rangaista.

Kimin perheellä oli Pohjois-Koreassa hyvä asema, sillä perheenjäsenet kuuluivat ”luotettavien” kansalaisten kastiin. Isä toimi Pohjois-Korean vakoojana Kiinassa ja Kim oli itsekin työväenpuolueen jäsen.

”Minulle opetettiin, että (diktaattori) Kim Il-sung oli Jumala, ja uskoin sen täysin. Kun Kim Il-sung kuoli (1994) pelkäsin, että aurinko putoaa”, Kim muistelee.

Kun Kim jäi Kiinaan paettuaan kiinni, kiinalaiset palauttivat hänet tavanomaisen käytännön mukaisesti takaisin Pohjois-Koreaan. Odottaessaan Kiinassa palautusta muiden loikkareiden kanssa, Kim ehdotti rukoilemista. Pohjois-Korea rankaisee ankarasti maasta paenneita, jos heidät vain saadaan kiinni. Kim uskoi, että rukoileminen voisi auttaa kovassa paikassa.

Kim epäilee, että joku loikkaritovereista ilmiantoi hänen uskonsa Pohjois-Korean viranomaisille palkitsemisen toivossa. Pohjois-Koreassa Kimiä hakattiin ja kidutettiin vuoden ajan, kun häntä yritettiin saada tunnustamaan uskonsa.

”Uskoni ansiosta kestin kuulusteluja kokonaisen vuoden. Jos olisin myöntänyt viranomaisille olevani kristitty, minut olisi teloitettu julkisesti ampumalla. Pohjoiskorealaisessa ideologiassa voi olla vain yksi Jumala, ja Pohjois-Koreassa se on Suuri Johtaja”, Kim sanoo.

Kim sai ”vain” kolmen vuoden tuomion vankileirille, koska hänen tulkittiin paenneen Kiinaan yksin taloudellisista syistä.

”Elämä leirillä oli rankkaa. Saimme ruoaksi kerralla vain 20 maissinsiementä. Pakoyrityksestä teloitettiin, ja vankeja kuoli nälkään ja tauteihin. Kun hautasin kuolleita, rukoilin salaa heidän puolestaan.”

Ennen ensimmäistä pakoaan Kiinaan Kim ei tiennyt kristinuskosta mitään. Hän kääntyi kuitenkin uskoon, kun sai Kiinassa olevalta kirkolta apua.

”Jumala on pelastanut elämäni. Siksi haluan kertoa Pohjois-Korean kristittyjen ahdingosta maailmalle.”

Pohjois-Korean perustuslain mukaan ”kansalaisilla on uskonnonvapaus”. Samalla laissa tosin muistutetaan, ettei uskontoa saa käyttää ”ulkopuolisten voimien tuomiseksi maahan”, eikä uskonnolla saa vahingoittaa valtiota tai sosiaalista järjestystä”.

Käytännössä uskontoja ei Pohjois-Koreassa sallita, vaikka ainakin pääkaupunki Pjongjangiin on rakennettu kirkkoja. Arvostelijoiden mukaan kirkkojen tarkoituksena on ainoastaan huijata kaupungissa vierailevia ulkomaalaisia uskomaan, että Pohjois-Koreassa vallitsisi uskonnonvapaus.

”Pohjois-Koreassa on yksi järjestelmä, ja sen johdossa on ylin johtaja, jota pidetään Jumalana. Pohjois-Koreassa voi taivaalla olla vain yksi aurinko.”

Johtajakultin palvonnan vuoksi Pohjois-Koreassa ei siedetä uskontoja, vaikka maan perustaja, diktaattori Kim Il-sung kasvoi kristityssä perheessä. Vielä siirtomaakauden aikana Pjongjangia kutsuttiin ”Idän Jerusalemiksi”, jossa noin kolmannes kansalaisista oli kristittyjä.

1964 Kim Il-sung totesi ylpeästi, kuinka ”uskonnot ovat kadonneet maastamme”. Pohjois-Korean tiedotusvälineet ovat puolestaan toistaneet usein, kuinka maa on vapaa ”uskonnollisesta taikauskosta”.

Open Doors on listannut vuosi toisensa jälkeen Pohjois-Korean olevan pahin maa, missä kristittyjä vainotaan. Järjestön seurantalistalla on 50 maata.

”Kristityt, jotka palaavat Pohjois-Koreaan, tuomitaan elinkautiseen vankeuteen tai heidät teloitetaan”, järjestö toteaa.

Myös Pohjois-Korean ihmisoikeuksia käsittelevä YK:n laaja tutkimus viime vuodelta totesi, että kristittyjä pohjoiskorealaisia rangaistaan ”ankarasti”, jos he jäävät kiinni. Raportin mukaan Pohjois-Koreassa kielletään jopa ajatustenvapaus.

”Jos pohjoiskorealainen on ollut yhteydessä uskovaisiin eteläkorealaisiin tai jos häneltä on löydetty Raamattu, on kyse vakavasta rikoksesta Pohjois-Koreassa. Tällaisista rikoksista rangaistaan joskus myös teloituksella”, YK:n raportin johtaja Michel Kirby totesi.

Julkisuudessa Kim Mi-Ran ei halua turvallisuussyistä näyttää kasvojaan eikä esiintyä oikealla nimellään, koska hänen kahta Pohjois-Koreaan jäänyttä poikaansa voitaisiin rangaista. Kimillä on myös tytär, joka katosi häneltä Kiinassa 2007.

”Olin menossa ostamaan ruokaa, jotta voisimme syödä hyvin ennen eroamme. Tyttäreni kun suunnitteli menevänsä Yhdysvaltoihin. Kun palasin asuntoon, en löytänyt tytärtäni enää mistään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat