Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin ja Hollande: Ranska ja Venäjä yhdistävät voimansa Isisiä vastaan – Ranska lisäsi myös Britannian lobbausta

Ulkomaat
 
Alexander Zemlianichenko / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi ranskalaisen virkaveljensä François Hollanden Kremlissä, Moskovassa torstaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi ranskalaisen virkaveljensä François Hollanden Kremlissä, Moskovassa torstaina. Kuva: Alexander Zemlianichenko / Reuters

Ranska ja Venäjä alkavat muun muassa jakaa aiempaa enemmän tiedustelutietoa taistelussaan terroristijärjestö Isisiä vastaan, presidentit François Hollande ja Vladimir Putin ilmoittivat myöhään torstaina Moskovassa.

Tähän asti Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan taisteleviin kapinallisryhmiin kriittisesti suhtautunut Putin myös lupasi Venäjän alkavan tukea kaikkia Isisiä vastaan taistelevia ryhmittymiä, mutta korosti Assadin ja Syyrian armeijan olevan luontevia kumppaneita taistelussa terrorismia vastaan.

Länsi ja Syyrian erilaiset kapinallisryhmät ovat syyttäneet Venäjän pommittaneen enimmäkseen muita Assadin vastustajia kuin Isisiä syyskuussa aloittamassaan operaatiossa.

”Sovimme, ja tämä on tärkeää, iskevämme vain terroristeja ja Daeshia [Isis] ja välttävämme iskemästä terroristeja vastaan taistelevia joukkoja. Vaihdamme tietoa siitä, keitä vastaan isketään ja keitä ei”, Hollande sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hollande ilmoitti Ranskalle olevan selvää, että Assadin on väistyttävä, mihin Putin sanoi asian kuuluvan syyrialaisille.

Hollanden torstai-iltainen Moskovan-vierailu oli osa kiertuetta, jolla hän yrittää rakentaa ”suurta liittoumaa” Isisiä vastaan. Tällä viikolla hän tapaa kaikki YK:n turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden johtajat. Hänen mukaansa maailman vahvojen valtioiden on luotava ”suuri liittouma” taistelussa Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa, jossa Isis hallitsee alueita.

Putin sanoi jo tapaamisen alussa, että terrorismi on pakottanut maat yhdistymään ”yhteistä vihollista” vastaan. Hän muistutti Isisin ilmoittaneen olevansa Pariisin tässä kuussa tehtyjen terrori-iskujen ja viime kuussa Egyptissä pudonneen venäläisen matkustajakoneen tuhon taustalla. Pariisin iskuissa kuoli 130 ihmistä ja venäläisen matkustajakoneen tuhoutumisessa 224 ihmistä.

”Olemme valmiita yhteistyöhön”, Putin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän sanoi Venäjän olevan valmis yhteistyöhän myös Yhdysvaltain johtaman Isisin-vastaisen liittouman kanssa, mutta edellyttää yhtenäisen liittouman luomista. Yhdysvaltain johtama liittouma on taistellut Isisiä vastaan noin vuoden, pääasiassa ilmaiskuin ja tukemalla Syyriassa kurdijoukkoja ja Irakissa armeijaa.

Ranska lisäsi torstai-iltana myös Britannian lobbausta, kun Britannian työväenpuoluetta lähellä oleva The Guardian julkaisi Ranskan puolustusministerin Jean-Yves Le Drian vetoomuksen Britannian osallistumisesta Isisin pommittamiseen Syyriassa.

Tällä haavaa Britannia taistelee Isisiä vastaan vain Irakissa. Parlamentin on määrä päättää ensi viikolla, laajennetaanko operaatiota.

Myös Britannian pääministeri David Cameron sanoi aiemmin torstaina parlamentissa, että Britannian pitää alkaa iskeä Isisiä vastaan myös Syyriassa.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kuitenkin sanoi Reutersin mukaan, etteivät Cameronin argumentit ole vielä vakuuttaneet häntä. Le Drianin ki

Ranska lisäsi heti Pariisin iskujen jälkeen pommituksiaan Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Muutama päivä Pariisin iskujen jälkeen Venäjä ilmoitti virallisesti, että Egyptissä lokakuussa pudonneen venäläisen matkustajakoneen tuhoutumisen aiheutti terrori-isku. Isis Siiinailla -niminen järjestö oli ilmoittanut jo aiemmin olevansa iskun takana.

Sen jälkeen Venäjä lisäsi iskujaan Isisiä vastaan. Venäjän koneet ovat pommittaneet Syyriassa syyskuulta alkaen, mutta länsimaiden ja kriitikoiden mukaan Venäjä iski etupäässä muita Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastustajia.

Torstaina Venäjä ilmoitti, että sen joukot ovat tuhonneet syyrialaiset kapinallisjoukot alueella, jonne sen rynnäkkökone putosi tiistaina Turkin hävittäjän ammuttua sitä.

Venäjä aloitti alueella voimakkaat pommitukset sen jälkeen, kun koneen hengissä selviytynyt suunnistaja oli pelastettu, asevoimien edustaja Igor Konašenkov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Heti kun lentäjämme oli turvassa, venäläiset pommikoneet ja Syyrian hallituksen tykistö teki kyseiselle alueelle pitkään valtavia iskuja”, hän sanoi.

”Alueella operoineet terroristit ja muut mysteeriryhmät tuhottiin.”

Turkki ampui Su-24-rynnäkkökoneen alas tiistaiaamuna, kun se oli sen mukaan loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli koko ajan Syyriassa.

Turkki oli jo pitkään ollut ärtynyt siitä, että Venäjä pommitti alueella olevia turkmeenijoukkoja. Turkin mukaan alueella ei ole Isisin joukkoja.

Venäjä taas on syyttänyt Turkkia Isisin tukemista, kun Turkki on pommittanut Isisiä vastaan taistelevia kurdiryhmiä.

Putin otti asian esiin myös yhteisessä tiedotustilaisuudessa, kun hän sanoi Isisin taloudelle tärkeän öljyn kulkevan vapaasti Turkkiin. Putin piti vaikeana uskoa, ettei Turkin hallitus tietäisi tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat