Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Sauli Niinistö sanoi Isisiä Daeshiksi – ja pitäisikö muidenkin sanoa?

Ulkomaat
 
Sami Kero / HS
Presidentti Sauli Niinistö kuvattuna Mäntyniemessä.
Presidentti Sauli Niinistö kuvattuna Mäntyniemessä. Kuva: Sami Kero / HS

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui viime perjantaina Syyrian ja Irakin alueella toimivasta terroristijärjestöstä, jonka nimi on Daesh.

Mikä Daesh? Eikö järjestön nimi ole Isis?

Sitä Niinistö juuri tarkoitti. ”Kyllä, käytän sitä nimitystä”, Niinistö sanoi.

Presidentinkanslia ei osannut maanantaina sanoa, miksi Niinistö oli päättänyt alkaa nimittää Isisiä Daeshiksi.

Daesh on jo neljäs nimitys, jolla samaa terrorijärjestöä kutsutaan vain puolentoista vuoden aikana. Isis oli niistä ensimmäinen. I.S.I.S. on yksinkertaisesti lyhenne sanoista Islamic State of Iraq and Syria.

Järjestö itse vaihtoi nimeään sen jälkeen, kun se valtasi Mosulin miljoonakaupungin Irakissa kesällä 2014. ”Kun Isis valtasi kruununjalokiven Mosulin, mukaan tuli kunnianhimoa ja ajatus oman valtion tai kalifaatin perustamisesta”, sanoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee.

Järjestö otti käyttöön nimen Isil, jossa L-kirjain merkitsee Levanttia. Levantti on alunperin ranskankielinen termi epämääräiselle alueelle Välimereltä syvälle Irakiin. Nimellä Isil-järjestö viesti, että Irak ja Syyria olivat vain välietappeja. ”Isil viittasi jo Libanonin, Jordanian ja Palestiinankin suuntaan. Ei mennyt kauan, kun mukaan tuli globaali strategia”, al-Taee sanoo.

Kun järjestö ilmoitti olevansa Islamilainen valtio, moni alkoi nikotella: Eihän terroriporukka mikään oikea valtio ole.

Ensimmäisiä heistä oli Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius. ”Minä aion kutsua heitä Daeshin kurkunleikkaajiksi”, Fabius sanoi syyskuussa 2014.

Nimen käyttö on levinnyt varsinkin Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Moni on korostanut, että ”Isis vihaa sanaa Daesh niin paljon, että se on luvannut leikata kielet irti kaikilta, jotka sanaa käyttävät”.

Daesh on yksinkertaisesti arabiankielinen kirjainlyhenne samoista sanoista kuin englanninkielinen Isis. D.A.E.S.H. on lyhenne arabiankielisistä sanoista al-Dowla al-Islaamiyya fii-il-I’raaq wa-ash-Shaam.

Mikä siinä on niin loukkaavaa? Tässä kohtaa selitys lähtee useimmiten oudoille radoille.

Kymmeniin artikkeleihin on kirjoitettu, että Isis vihaa sanaa Daesh, ”koska se muistuttaa sanaa daes tai das tai dahes”. Eri teorioiden mukaan sanat tarkoittavat: ”väkivaltaisia, suvaitsemattomia alistajia” tai ”sitä, joka kylvää epäsopua” tai ”sitä, joka murskaa jotain jalkansa alle” tai ”maahan tallaamista”.

Arabian kielen kääntäjä Alice Guthrie selittää perinpohjaisessa artikkelissaan, että teorioissa on ripaus totuutta, aimo annos laiskaa journalismia ja runsaasti orientalistista mystiikkaa.

Isis ei ”vihaa” lyhennettä siksi, että se muistuttaisi epämääräisesti jostain negatiivisesta sanasta. Daesh ei edes ole kovin lähellä mitään erityisen halventavia sivumerkityksiä, sanoo CMI:n al-Taee.

”Ainakaan se ei ole syy, miksi valtionpäämiehet sitä käyttävät”, Al-Taee sanoo.

”Se, että Niinistö käyttää sanaa, on selkeä strateginen veto. Hän ei anna järjestölle sitä valtaa, jonka se haluaa itseään Islamilaiseksi valtioksi nimittämällä ottaa”, al-Taee sanoo.

Isis siis raivostuu siitä, että sitä ei hyväksytä valtioiden joukkoon, vaikka se sinne niin kovasti haluaisi. Siltä myös riistetään islamilaisen auktoriteetin asema, jollaisena se itsensä näkee.

Historiassa on kasoittain ”demokraattisia tasavaltoja”, jotka eivät todellisuudessa ole olleet sen enempää demokraattisia kuin tasavaltojakaan. Silti ne ovat saaneet pitää nimensä.

Mutta Isis on eri asia, al-Taee sanoo. ”Nimen käyttäminen valtionpäämieheltä on merkki siitä, että te olette vain terroristijärjestö, ja me emme neuvottele teidän kanssanne. Myönnytys viittaisi siihen, että seuraavaksi heidän kanssaan voitaisiin joutua neuvottelemaan jo vaikkapa maansa rajoista.”

Poliitikoilla on siis perusteensa. Taisteluun varsinkin Islamilainen valtio -nimeä vastaan on lähdetty kovin asein. Britanniassa peräti 120 parlamentaarikkoa vaati kesällä julkilausumassa Britannian yleisradioyhtiötä vaihtamaan käyttämäänsä nimeä.

BBC piti päänsä. Se käyttää järjestöstä yhä nimeä ”Islamilainen valtio” tai ”Islamilainen valtio -järjestö”. Selitys on yhtä perusteltu kuin poliitikkojenkin. Daesh on sen vastustajien käyttämä nimitys eikä siis neutraali nimi, BBC perusteli.

Journalismin periaatteisiin kuuluu, että maailmasta kerrotaan sellaisena kuin se on, ei sellaisena kuin sen toivotaan olevan.

Lisäksi lukijan tai katsojan on vaikea pysyä perässä, jos nimi vaihtuu muutaman kuukauden välein.

HS on alusta asti pitäytynyt alkuperäisessä nimessä Isis ja kutsuu järjestöä tällä nimellä jatkossakin – ainakin toistaiseksi.

Uutisraportin Paavo Teittinen selittää, mistä Isis-järjestössä on oikein kyse
Uutisraportin Paavo Teittinen selittää, mistä Isis-järjestössä on oikein kyse
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat