Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki: Neuvottelut EU-jäsenyydestä avataan taas

Ulkomaat
 
Antti Johansson / HS
Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta vuoden 2013 jälkeen, kun Turkki ja EU avaavat neuvotteluluvun Turkin EU-jäsenyystä.
Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta vuoden 2013 jälkeen, kun Turkki ja EU avaavat neuvotteluluvun Turkin EU-jäsenyystä. Kuva: Antti Johansson / HS

Turkki ja EU saattavat avata yhden neuvotteluluvun Turkin EU-jäsenyydestä joulukuussa, Turkin EU-ministeri Volkan Bozkir sanoi torstaina.

Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta vuoden 2013 jälkeen, kun Turkki ja EU avaavat neuvotteluluvun Turkin EU-jäsenyydestä. Tuolloin neuvottelut kariutuivat erimielisyyksiin, jotka liittyivät laillisuusperiaatteeseen ja ihmisoikeuksiin.

EU:lla ja Turkilla on myös pitkä kiista liittyen Kyprokseen, joka on EU:n jäsen.

Jäsenyyden ehtoja käsittelevä luku 17 avataan Turkin mukaan 14.–15. joulukuuta järjestettävässä tapaamisessa. Luku käsittelee taloutta ja rahapolitiikkaa.

”Emme tyydy vain tähän lukuun, vaan ryhdymme työskentelemään yhdessä avataksemme viidestä kuuteen uutta lukua vuonna 2016”, Bozkir sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mahdolliset jäsenyysneuvottelut seuraavat ensi viikonlopun huippukokousta, jossa EU ja Turkki pyrkivät pääsemään sopimukseen siirtolaiskysymyksestä.

EU hakee Turkilta apua pahimpaan siirtolaiskriisiin, jonka Eurooppa on kokenut toisen maailmansodan jälkeen. Iso osa Syyriasta, Irakista ja Afganistanista Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista tulee Turkin kautta.

Euroopan unioniin pyrkivien maiden tulee täyttää tietyt kriteerit, jotka määritellään jäsenyysneuvottelujen neuvotteluluvuissa.

Jäsenyyttä hakevan maan on hyväksyttävä neuvotteluluvuissa määritellyt EU:n lainsäädännön kokonaisuudet.

Neuvottelut käynnistyivät vuonna 2005. Tähän mennessä 13 neuvottelulukua on avattu, mutta vasta yhdestä on päästy yksimielisyyteen. Luku käsittelee tiedettä ja tutkimusta.

Turkin mahdollinen EU-jäsenyys on hyvin kiistanalainen asia Euroopassa. Monet isot EU-maat ovat kyseenalaistaneet Turkin EU-jäsenyyden.

EU-komissio on vaatinut Turkkia kehittämään demokratiaa ja ihmisoikeuksia ja korostanut lakiuudistusten tarvetta.

EU-maat ovat myös arvostelleet Turkin hallitusta kovista otteista poliittista oppositiota vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat