Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea juhlii Kim Il-sungia nyt myös puhelin­numeroissa

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen / HS
Vuonna 1994 kuolleen Kim Il-sungin kunniaksi pystytetty patsas Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.
Vuonna 1994 kuolleen Kim Il-sungin kunniaksi pystytetty patsas Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Kuva: Petteri Tuohinen / HS

Epädemokraattisissa maissa osoitetaan usein kunnioitusta nykyisiä ja menneitä johtajia kohtaan melko omintakeisin keinoin.

Tuorein esimerkki on muulta maailmalta suljetusta Pohjois-Koreasta, jossa maan entisen hallitsijan Kim Il-sungin (1912–1994) juhlinta ulottuu nyt myös puhelinliikenteeseen.

The Guardian -lehden mukaan teleoperaattori Koryolink on määrätty osana Kimin syntymää kunnioittavaa propagandakampanjaa lisäämään puhelinnumeroihinsa ylimääräinen numero. Maan sisäisten puhelujen aluekoodi 191 muuttuu näin muotoon 1912.

Paikalliset lähteet kertovat, että päätös ulottuu myös ulkomaalaisiin asukkaisiin. Kilpailevan operaattorin Kangsung Netin numerot pysyvät kuitenkin ennallaan.

Vuonna 2008 toimintansa aloittaneella Koryolinkillä on The Guardianin mukaan noin 2,5 miljoonaa asiakasta, joiden joukossa on erityisesti valtaeliittiin kuuluvia ihmisiä.

Matkapuhelimet ovat Pohjois-Koreassa ylipäätään melko harvinaisia muilla kuin rikkailla, sillä perusmallitkin voivat maksaa viidenneksen tavallisen kansalaisen keskimääräisestä vuosipalkasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat