Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin ja Hollande: Ranska ja Venäjä yhdistävät voimansa Isisiä vastaan

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
SPUTNIK
Ranskan presidentti François Hollande (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat torstai-iltana Moskovassa.
Ranskan presidentti François Hollande (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat torstai-iltana Moskovassa. Kuva: SPUTNIK

Ranska ja Venäjä sopivat yhteistyön lisäämisestä ja muun muassa tiedustelutiedon jakamisesta taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa, presidentit François Hollande ja Vladimir Putin ilmoittivat myöhään torstai-iltana Moskovassa.

Tähän asti Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan taisteleviin kapinallisryhmiin kriittisesti suhtautunut Putin lupasi myös Venäjän alkavan tukea kaikkia Isisiä vastaan taistelevia, mutta korosti Assadin ja Syyrian armeijan olevan luontevia kumppaneita taistelussa terrorismia vastaan.

Hollande puolestaan ilmoitti Ranskalle olevan selvää, että Assadin on väistyttävä, mihin Putin sanoi asian kuuluvan syyrialaisille.

Hollanden torstai-iltainen Moskovan-vierailu oli osa kiertuetta, jolla hän yrittää rakentaa ”suurta liittoumaa” Isisiä vastaan. Tällä viikolla hän tapaa kaikki YK:n turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden johtajat.

Putin sanoi jo tapaamisen alussa, että terrorismi on yhdistänyt Ranskan ja Venäjän ”yhteistä vihollista” vastaan viitaten Pariisin terrori-iskuihin ja venäläisen matkustajakoneen tuhoon Egyptissä.

Hän myös mainitsi Isisin taloudelle tärkeät öljykuljetukset, jotka kulkevat Turkkiin. Putin piti epäuskottavana, ettei Turkin johto tiedä tästä.

Jo aiemmin torstaina Putin puhui kovin sanoin Turkista, jonka kanssa Venäjän välit jäätyivät tiistaina Turkin pudotettua venäläisen rynnäkkökoneen. Putin sanoi edellyttävänsä anteeksipyyntöä, korvauksia ja syyllisten rankaisemista. Venäjän mukaan venäläiskone ei loukannut Turkin ilmatilaa.

Lisäksi Venäjä aloitti talouspakotteiden valmistelun Turkkia vastaan. Venäjän mukaan pakotteet rajoittavat kaikkea kauppaa, liikennettä ja turismia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan muutti sävyään torstai-iltana hiukan sovittelevammaksi sanomalla, että Turkki olisi saattanut toimia toisin, jos olisi tiennyt koneen olevan venäläinen.

Hän myös ehdotti tapaamista Putinin kanssa Pariisissa myöhemmin marraskuussa.

Hän kuitenkin lisäsi, ettei Putin vastannut hänen soittoihinsa tapahtuman jälkeen.

Aiemmin torstaina Erdoğan oli sanonut CNN:lle, ettei mitään anteeksipyyntöä Venäjälle ole tulossa. Hän sanoi odottavansa Venäjältä anteeksipyyntöä ilmatilan loukkaamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat