Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaispakolaisia verrataan Yhdysvalloissa nyt juutalaisiin – Anne Frankin perhettä ei huolittu USA:han

Ulkomaat
 
HO
Anne Frank sai päiväkirjan 13-vuotislahjaksi ja piti sitä kaksi vuotta. Hän kuoli keskitysleirillä 15-vuotiaana pilkkukuumeeseen.
Anne Frank sai päiväkirjan 13-vuotislahjaksi ja piti sitä kaksi vuotta. Hän kuoli keskitysleirillä 15-vuotiaana pilkkukuumeeseen. Kuva: HO
Fakta

Maailman kuuluisin päiväkirja

 Anne Frank (1929–1945) oli saksanjuutalainen tyttö, jonka perhe ja tuttavat piileskelivät natseja ullakkoasunnossa Amsterdamissa 1942–1944.

 Vuonna 1947 julkaistu Nuoren tytön päiväkirja on tunnetuin uhrin kirjoittama kuvaus toisen maailmansodan juutalaisvainoista.

Washington

Jos nuori Anne Frank olisi saanut viisumin Yhdysvaltoihin, hän voisi olla edelleen elossa. Frank olisi 86-vuotias ja saattaisi elää Bostonissa, jonne hänen perheensä yritti paeta natseja Amsterdamista vuonna 1941.

Frankin perheen pakoaikeet kilpistyivät kuitenkin siihen, ettei Yhdysvallat halunnut ottaa lisää juutalaispakolaisia Euroopasta. Anne Frank, hänen siskonsa ja äitinsä kuolivat Bergen-Belsenin keskitysleirillä vuonna 1945.

Frankin kohtalosta muistutti The Washington Post -lehti. Pariisin terrori-iskun jälkeen Yhdysvalloissa on alkanut kiivas väittely siitä, pitäisikö Yhdysvaltain ottaa lainkaan pakolaisia Syyriasta, sillä heidän joukossaan saattaa olla terroristeja.

Yhdysvallat on ottanut alle kolmetuhatta syyrialaista Syyrian sodan alkamisen jälkeen. Eurooppaan syyrialaisia on tullut samana aikana yli 300 000.

Enemmistö amerikkalaisista vastusti myös juutalaispakolaisten vastaanottamista toisen maailmansodan alla, muistutti The Washington Post. Heidän joukossaan ei pelätty olevan terroristeja, vaan Saksan vakoojia.

American University -yliopiston professori Richard Breitman on tutkinut Anne Frankin isän Otto Frankin yrityksiä päästä perheineen Yhdysvaltoihin turvaan. Otto Frank haki perheelleen viisumia ensin Saksassa ja sitten Hollannissa. Hänen vaimonsa Edith Frankin veljet asuivat Bostonissa.

Vuonna 1941 Frank pyysi amerikkalaiselta ystävältään rahaa viisumeihin.

”Ehkä muistat, että meillä on kaksi tytärtä. Meidän pitää yrittää huolehtia lapsista. Oma kohtalomme ei ole niin tärkeä”, Otto Frank kirjoitti.

Ystävä ja langot yrittivät auttaa, mutta Yhdysvallat kiristi viisumiehtoja. Jo vuonna 1939 yli 300 000 ihmistä jonotti viisumia Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain Kuuban-lähettiläs George Messersmith varoitti, että pakolaiset ”käyttävät vieraanvaraisuuttamme kaikin tavoin hyväkseen”.

Joulukuussa 1941 Otto Frank sai viisumin Kuubaan, mutta kun Saksa julisti sodan Yhdysvalloille 10 päivää myöhemmin, viisumi peruttiin.

Vuonna 1942 Frankit piilottautuivat Amsterdamissa ullakolle, jossa Anne piti päiväkirjaa. He elivät piilossa kaksi vuotta ennen kuin heidät annettiin ilmi.

Perheestä vain Otto Frank selvisi hengissä. Hän julkaisi tyttärensä päiväkirjan, josta tuli toisen maailmansodan tunnetuimpia dokumentteja.

Vuosina 1941–1951 Yhdysvallat otti 137 450 juutalaispakolaista. Ylivoimainen enemmistö sai viisumin vasta sodan jälkeen, kun keskitysleirien kauhut olivat kaikkien tiedossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat