Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missit vastaan Kiina – kanadalaista ei päästetty lentokoneeseen, taiwanilainen valittaa olkanauhasta

Ulkomaat
 
Tyrone Siu / Reuters
Miss Kanada Anastasia Lin ei päässyt jatkamaan matkaansa Hongkongin kentältä Kiinan Hainaniin. Lin uskoo syyn olevan hänen ihmisoikeuspuheissaan.
Miss Kanada Anastasia Lin ei päässyt jatkamaan matkaansa Hongkongin kentältä Kiinan Hainaniin. Lin uskoo syyn olevan hänen ihmisoikeuspuheissaan. Kuva: Tyrone Siu / Reuters

Peking

Kanadan Miss Maailma -ehdokkaalta Anastasia Liniltä kiellettiin pääsy kisapaikalle Kiinaan lentävään lentokoneeseen Hongkongissa torstaina, kertoo uutistoimisto Reuters. Linin mielestä syynä on se, että hän on arvostellut Kiinan ihmisoikeustilannetta.

Miss Maailma -kilpailu pidetään Kiinan eteläisellä Hainanin saarella. Avajaisseremonia pidettiin jo aiemmin tällä viikolla. Missikisojen finaali on 19. joulukuuta.

Kanadan ehdokas, kiinalaissyntyinen Lin, 25, valitteli julkisuudessa jo Kanadassa ollessaan, ettei hän ollut saanut virallista kutsukirjettä kisoihin. Ilman kutsukirjettä hän ei myöskään voinut saada viisumia Kiinaan.

Lin tunnetaan suorapuheisena Falun Gong -liikkeen tukijana. Falun Gong on hengellinen liike, jonka Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet, koska heidän mukaansa se on ”paha kultti”. Kiinassa Falun Gongin harjoittajia viruu ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vankiloissa.

Torstaina Lin yritti viisumin puutteesta huolimatta lentää Hainanille Hongkongin kautta, mutta lentoyhtiö ei päästänyt häntä koneeseen. Lentoyhtiöt eivät yleensä ota kyytiin ihmisiä, joilla ei tiedetä olevan oikeutta saapua kohdemaahan.

Lin katsoi voivansa lentää Hainanille ilman viisumia, koska hänen mukaansa Kanadan kansalaisilla on oikeus saada viisumi sinne saapuessaan lentokentältä.

”Koska Hainan on erityisalue, turistipaikka, Hainanilla on erilainen viisumisääntö”, Lin sanoi hongkongilaiselle South China Morning Post -lehdelle Hongkongin lentokentällä.

Linin mukaan hän sai lentokentällä asiaa selvitellessään puhelinyhteyden Hainanin viranomaisten edustajaan, joka alkoi kysellä hänen henkilötietojaan.

”Kun kerroin, että kiinalainen nimeni on Lin Yefan, hän sanoi, että ’ai, selvä. Et ole kelvollinen saamaan viisumia lentokentältä’”, Lin kertoi South China Morning Postille.

”Hän ei sanonut syytä. Vain, että en ole kelvollinen”, Lin kertoi lehdelle.

Kiinan ulkoministeriö ei ole kommentoinut Linin tapausta julkisuudessa.

Kiinan näkökulmasta ongelma saattaa olla Linin aktiivisuus Falun Gongin kannattajien puolustajana.

Viime heinäkuussa Lin kävi antamassa lausunnon Yhdysvaltojen kongressin komissiolle, joka tutki uskonnollista vainoa. ”Halusin puhua niiden puolesta, joita Kiinassa hakataan, poltetaan ja joille annetaan sähköiskuja, koska he pitäytyvät uskomuksissaan”, Lin sanoi kongressin kuulemisesta tehdyn raportin mukaan.

Lin kertoi kongressille myös saaneensa käsityksen, että Kiinan viranomaiset olivat alkaneet painostaa hänen Kiinassa asuvaa isäänsä sen jälkeen, kun Lin valittiin Kanadan edustajaksi Miss Maailma -kisoihin. Linin mukaan viranomaiset halusivat saada hänen isänsä taivuttelemaan Linin pysymään hiljaa ihmisoikeusasioista.

Lin myös esittää vangittua Falun Gongin kannattajaa kanadalaisessa elokuvassa The Bleeding Edge, joka on määrä tulla ensi-iltaan ensi vuonna. Lin on ammatiltaan näyttelijä.

Hongkongin lentokentällä Lin pohti, vaikuttaako Kiinan politiikka myös urheilijoiden osallistumiseen vuoden 2022 talviolympialaisiin, jotka on määrä pitää Kiinassa.

”Jos kelvollisuuteni riippuu isäntämaan poliittisesta syrjinnästä, niin mitä se merkitsee? Tarkoittaako se, että kaikkien olympiaurheilijoiden täytyy harjoittaa itsesensuuria vuoteen 2022 asti päästäkseen Kiinaan olympiakisoihin?” Lin sanoi South China Morning Postin mukaan.

Kiinan politiikan epäillään vaikuttaneen myös toiseen kansainväliseen missikisaan, jota pidetään parhaillaan Itävallan Wienissä. Ympäristöteemaiseen Miss Earth - eli Miss Maa - kilpailuun osallistuva taiwanilainen Ting Wen-yin, 22, kertoi joutuneensa suljetuksi pois kisasta, koska ei halua pitää kisoissa sellaista olkanauhaa, jota kisajärjestäjät vaativat.

Ting kertoi asiasta Facebook-päivityksessään tällä viikolla. Hänen mukaansa järjestäjät olivat ensin antaneet hänelle olkanauhan, jossa lukee Taiwan R.O.C. Kirjainlyhenne tulee sanoista Republic of China eli Kiinan tasavalta. Se on nimitys, jota Taiwan käyttää itsestään.

Myöhemmin Tingin käskettiin vaihtaa nauha sellaiseen, jossa lukee Chinese Taipei eli kiinalainen Taipei. Taipei on Taiwanin pääkaupunki.

Olennainen ero nauhoissa on, että ensimmäinen vihjaa Taiwanin olevan Kiinasta erillinen, itsenäinen valtio. Kiina on jyrkästi sitä mieltä, että se ei ole valtio, vaan kapinoiva osa Kiinaa. Kiinalle sopii paremmin olkanauha, jossa on pääkaupungin nimi.

Ting väittää, että kisajärjestäjä kielsi häntä jatkamasta kisassa, koska hän kieltäytyi luovuttamasta kisajärjestäjille vanhaa olkanauhaa, jossa lukee Taiwan R.O.C.

”Taiwan on Taiwan kartalla”, Ting toteaa Facebook-päivityksessään. ”Olen Miss R.O.C.”

TYRONE SIU / Reuters
Anastasia Lin on kiinalaissyntyinen näyttelijä ja tämän vuoden Miss Kanada.
Anastasia Lin on kiinalaissyntyinen näyttelijä ja tämän vuoden Miss Kanada.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat