Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalais­aktivistille kuuden vuoden tuomio mielen­osoituksesta sanan­vapauden puolesta

Ulkomaat
 
Alex Lee / Reuters
Poliisit vartioivat oikeustalon sisäänkäynnillä kiinalaisen ihmisoikeusaktivisti Guo Feixiongin oikeudenkäynnin aikaan Guangzhoussa syyskuussa 2014.
Poliisit vartioivat oikeustalon sisäänkäynnillä kiinalaisen ihmisoikeusaktivisti Guo Feixiongin oikeudenkäynnin aikaan Guangzhoussa syyskuussa 2014. Kuva: Alex Lee / Reuters

Kiinalainen ihmisoikeusaktivisti Guo Feixiong tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan perjantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös kaksi muuta aktivistia saivat vankeustuomiot, Liu Yuandong tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja Sun Desheng kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Guo ja Sun olivat syytettyinä ”joukkojen kasaamisesta yhteiskunnallisen rauhan häiritsemiseksi”. Kyseessä oli Reutersin mukaan lähes viikon kestänyt rauhanomainen mielenosoitus kiinalaisen sanomalehden Southern Weeklyn toimituksen edustalla.

Mielenosoituksen tarkoituksena oli saada viranomaiset kunnioittamaan sananvapautta.

”Hän ei ole syyllistynyt mihinkään. Tuomio on epäreilu ja sitä on mahdoton hyväksyä”, kertoi Guon asianajaja Zhang Lei uutistoimisto Reutersille.

Guo ehti viettää kaksi vuotta tutkintavankeudessa ennen tuomiota. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan häntä pidettiin täyteen pakatussa sellissä lukuisien muiden vankien kanssa ja häneltä kiellettiin liikunta sellin ulkopuolella.

Asianajaja Zhangin mukaan Guon terveys on heikentynyt vankeusajan aikana ja viranomaiset kohtelivat häntä kaltoin oikeudenkäynnin aikana, jonka vuoksi hän loukkasi kätensä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Sun Desheng joutui pitämään käsi- ja jalkarautoja pitkiä aikoja vankeutensa aikana.

Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat jatkuvasti ilmaisseet huolensa Kiinan presidentti Xi Jinpingin toimista tukahduttaa toisinajattelijat akateemikkojen, toimittajien ja aktivistien riveistä.

”Kiinan valtion hyökkäyksillä kansalaisyhteiskuntaa kohtaan ei tunnu olevan mitään rajoja. Rauhanomaisia aktivisteja tuomitaan rikosoikeudessa enenevissä määrin”, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Kiinan-johtaja Sophie Richardson sanoi Reutersille.

Torstaina pekingiläinen tuomioistuin päätti, että vankeuteen tuomittu tunnettu kiinalainen toimittaja Gao Yu, 71, saa kärsiä vankeustuomiotaan ainakin toistaiseksi muualla kuin vankilassa.

Tuomioistuin perusteli päätöstään sillä, että Gao on vakavasti sairas, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua torstaina.

Samana päivänä Kanadan Miss Maailma -ehdokkaalta Anastasia Liniltä kiellettiin pääsy kisapaikalle Kiinaan lentävään lentokoneeseen Hongkongissa torstaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Linin mielestä syynä on se, että hän on arvostellut Kiinan ihmisoikeustilannetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat