Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkkilaislehti kertoi tiedustelu­palvelun aselastista Syyriaan – journalistit syytteeseen vakoilusta

Ulkomaat
 
MURAD SEZER / Reuters
Cumhuriyetin päätoimittajaa Can Dündaria (oik.) syytetään istanbulilaisessa tuomioistuimessa vakoilusta.
Cumhuriyetin päätoimittajaa Can Dündaria (oik.) syytetään istanbulilaisessa tuomioistuimessa vakoilusta. Kuva: MURAD SEZER / Reuters

Turkki syyttää kahta journalistia vakoilusta, koska he julkaisivat uutisen maan tiedustelupalvelun aselähetyksestä syyrialaisille islamisteille. Syyttäjän mukaan kaksikko kuuluu lisäksi aseelliseen terroristijärjestöön.

”Emme ole maanpettureita, vakoilijoita, emmekä sankareita – olemme vain journalisteja. Se mitä teimme, oli journalistinen teko”, Cumhuriyetin syytetty päätoimittaja Can Dündar totesi Hürriyet-lehden mukaan.

Cumhuriyetin uutisen mukaan Turkin tiedustelupalvelu MIT orkestroi viime vuonna rekkalasteittain aseita ja ammuksia Syyriaan maan presidenttiä Bahar al-Assadia vastaan taisteleville asejoukoille. Uutinen herätti suuren kohun Turkissa ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan nosti syytteen henkilökohtaisesti Dündaria vastaan. Erdoğan vaati Dündarille moninkertaista elinkautistuomiota.

Turkkia on pitkään syytetty lepsuilusta suhtautumisessa Syyrian jihadisteihin. Viimeksi Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti Turkkia terroristien tukemisesta. Turkin motiivina on katsottu olleen se, että Turkki vastustaa kiivaasti presidentti al-Assadia ja tämän hallintoa.

Turkki on kiistänyt syytteet islamistien tukemisesta.

Aiemmin tässä kuussa Erdoğan katsoi, ettei rekkalähetyksen sisällöllä ole edes merkitystä.

”Mitä väliä sillä on, oliko rekoissa aseita vai ei”, Erdoğan totesi ja kutsui uutisen julkaisemista petokseksi.

Erdoğanin mukaan rekoissa oli Syyrian turkmeeneille tarkoitettua humanitaarista apua.

Cumhuriyet sai viime viikolla Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapauspalkinnon työstään. Järjestön mukaan syytteissä on kyse ”poliittisesta vainosta”.

”Jos nämä toimittajat vangitaan, on se jälleen uusi todiste siitä että turkkilaisviranomaiset ovat valmiita käyttämään menneiden aikojen keinoja tukahduttaakseen riippumattoman journalismin Turkissa”, järjestön pääsihteeri Christophe Deloire totesi lausunnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat