Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Suomi voi estää nuorten radikalisoitumisen? Neljä asiantuntijaa vastaa

Syrjäytyminen ja rasismi voivat lisätä ääriliikkeiden vetovoimaa. HS keräsi asiantuntijoiden näkemyksiä, miten sen voisi estää.

Ulkomaat
 
Jacky Naegelen / Reuters
Pariisin terrori-iskun havahdutti myös Suomessa pohtimaan, miten estää nuorten radikalisoituminen ja kiinnostuminen ääriliikkeistä. Pariisin Tasavallanaukio täyttyi perjantaina iskujen uhrien muistoksi tuoduista kukista ja kynttilöistä.
Pariisin terrori-iskun havahdutti myös Suomessa pohtimaan, miten estää nuorten radikalisoituminen ja kiinnostuminen ääriliikkeistä. Pariisin Tasavallanaukio täyttyi perjantaina iskujen uhrien muistoksi tuoduista kukista ja kynttilöistä. Kuva: Jacky Naegelen / Reuters

Viimeistään Pariisin terrori-iskut saivat Euroopan havahtumaan sisäiseen terroriuhkaan – siis siihen, että Euroopassa syntyneet ja kasvaneet nuoret radikalisoituvat niin, että lähtevät ovat valmiita jopa terrorismiin omissa kotimaissaan.

Suomessa on suojelupoliisin mukaan 300 henkilöä, joita on syytä pitää terrorismintorjunnan kohdehenkilöinä. Määrä on noussut nopeasti.

HS kysyi neljältä avainhenkilöltä, mitä Suomi voisi tehdä torjuakseen nuorten radikalisoitumista.

Anas Hajjar, Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami

Kai Sinervo
Anas Hajjar
Anas Hajjar

”Missä tahansa voi periaatteessa olla vaara, että nuoret radikalisoituvat. Suomessakin on pieni joukko, joka on erityisessä vaarassa. He ovat ihmisiä, joiden tietämys uskonnosta on vähäistä ja jotka ovat syrjäytyneet omasta yhteisöstään.”

”Pyrimme jo nyt estämään radikalisoitumista antamalla oikeaa tietoa saarnoissa ja keskustelemalla ihmisten kanssa aiheesta. Jatkossa yritämme edelleen parantaa opetusta kouluissa ja moskeijoissa. Myös yhteistyötä poliisin kanssa lisätään.”

”Poliisin pitäisi olla muslimeille tuttu ja luotettava. Monilla muista maista tulevilla on kuitenkin huonoja kokemuksia poliiseista.”

Tarja Mankkinen, sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö

Tarja Mankkinen
Tarja Mankkinen

”Vaara on tällä hetkellä aiempaa suurempi. Suomessa väkivaltainen radikalisoituminen on ollut tähän asti vähäistä verrattuna läntisiin naapurimaihin. Siltä suojaavat tekijät, kuten hyvä koulu ja vilkas järjestöelämä, ovat tutkijoiden mukaan kuitenkin murtumassa.”

”Suomessa on tehty paljon hyvää perustyötä. Tilannetta on alettu seurata ja aiheesta tiedottaa opettajia ja sosiaalityöntekijöitä, jotta he pystyisivät tunnistamaan radikalisoitumiselle altistuneet nuoret. Nuorten rikoskierteen katkaisuun kehitettyjen Ankkuri-ryhmien työhön on liitetty väkivaltaisen ekstremismin ehkäisy. Helsingissä on jo saatu hyviä tuloksia, ja toiminta on tarkoitus levittää koko maahan.”

”Rasismiin ja syrjintään puuttuminen on tärkeää. Suomessa syntyneet ja kasvaneet nuoret, joiden vanhempien juuret ovat muualla, kokevat paljon tahatonta tai tahallista osoittelua. He tuntevat, etteivät ole osa tätä yhteiskuntaa samalla tavoin kuin muut. Se on erittäin vaarallista.”

Ujuni Ahmed, nuorisotyöntekijä Helsingissä

Mika Ranta
Ujuni Ahmed
Ujuni Ahmed

”Jokaisen radikalisoituneen nuoren taustalla on vaihe, jossa on on ajautunut eroon koulusta, kodista ja ystäväpiiristä. Silti hän tarvitsee arvostusta ja saattaa hakea sitä vääristyneestä uskonnollisuudesta.”

”Nuorisotyössä tehdään paljon töitä, jotta nuorilla olisi paikkoja, joihin mennä omana itsenään. Itselleni sellainen oli Tyttöjen talo. Suurmoskeijakin voisi olla sellainen.”

”Pelkkä syrjäytyminen ei saa ketään uskomaan, että tappamalla pääsisi paratiisiin. Usein taustalla on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Uskonto on kuitenkin väärä tapa raitistua. Jos lapsi alkaa juosta moskeijassa, sitä ei kannattaisi ihannoida vaan vähän kyseenalaistaa.”

”Isis ei ole islamia, mutta silti islamilainen verkosto on keskeisessä asemassa. Yhteyksien kodin, perheen, koulun, uskonnollisen yhteisön ja poliisin välillä on pelattava, eikä pelko rasistileimasta saa estää puhumasta asioista niiden oikeilla nimillä.”

Milla Perukangas, Kirkon ulkomaanavun projektikoordinaattori

Milla Perukangas
Milla Perukangas

”Vaikka radikalisoitumiseen vaikuttavat moni asia, yhdistävä tekijä on usein ulkopuolisuuden, näköalattomuuden, syrjäytymisen ja jopa rasismin kokemuksissa. Tämän hetken yhteiskunnallinen ilmapiiri, lisääntyvä vastakkainasettelu ja vihapuhe saattavat altistaa vaikeassa tilanteessa olevia nuoria.”

”Suomessa on lähdetty hyvin liikkeelle radikalisoitumisen torjumisessa viranomaisten ja eri uskonnollisten yhteisöjen yhteistyöllä. Olennaista olisi tukea ennaltaehkäisevää työtä tekeviä nuorisojärjestöjä ja myös laittaa resursseja äärioikeiston ja vihapuheen torjuntaan muiden ääripäiden ohella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat