Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täyskäännös jihadistien lähtökaupungissa onnistui – näin Isisin veto saatiin hiipumaan

Ulkomaat
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?
Fakta

Belgiasta runsaasti lähtijöitä Syyriaan

 Belgiasta on lähtenyt arviolta 500 ihmistä taistelemaan Syyriaan ja Irakiin. Väkilukuun suhteutettuna se on eniten koko Euroopassa.

  Suojelupoliisin tekemän arvion mukaan Suomesta on lähtenyt noin 70 ihmistä.

  Ranskan presidentin mukaan Syyriassa ja Irakissa taistelee parhaillaan noin 600 ranskalaista jihadistia. Lähtijöiden kokonaismäärä on satoja enemmän.

Vilvoorde/Bryssel

Kun ensimmäinen lapsuudenystävä lähti Syyriaan, Moad El Boudaati tunsi tarvetta tehdä jotain. Oli vuosi 2012, ja opiskelijapoika seurasi ihmeissään, miten kaverit radikalisoituivat ja katosivat Vilvoordesta, Brysselin kyljessä sijaitsevasta pikkukaupungista.

”Vilvoorde on pieni paikka, me kaikki tunsimme heidät”, Boudaati, 25, kertoo ravintolan pöydässä keskustorin laidalla.

Hollanninkielisellä Flanderin alueella sijaitseva Vilvoorde on 42 000 asukkaan kaupunki, jossa asuu iso marokkolainen vähemmistö. Myös Vilvoordessa syntyneellä Boudaatilla on juuret Marokossa.

Vähemmistön turhautuneisiin nuoriin vetosi muun muassa antwerpenilainen islamistisaarnaaja, entinen pikkurikollinen Fouad Belkacem, joka johti jihadisteja värvännyttä Sharia4Belgium-ryhmää. Vilvoordesta lähti Syyriaan ja Irakiin 28 nuorta. Väkilukuun suhteutettuna se on enemmän kuin miltään muulta paikkakunnalta Euroopassa.

Huolestunut Boudaati otti yhteyttä kaupungin silloiseen pormestariin. Kaupungin hallinnossa ongelmaa ei kuitenkaan vielä vuonna 2012 ymmärretty. ”Halusin luoda yhteyden hallinnon ja muslimivähemmistön välille.”

Vilvoorden asukkaista suuri osa työskentelee Brysselin kansainvälisellä lentoasemalla Zaventemissa tai seutua ympäröivässä teollisuudessa. Puolentoista viime vuoden aikana viranomaiset ovat vieneet turvallisuusselvityksen – ja siten työpaikan – noin kymmeneltä lentokentällä työskennelleeltä vilvoordilaiselta, koska heillä on ollut jotain yhteyksiä Syyriaan lähteneiden jihadistien kanssa.

Juha ROININEN / EUP-IMAGES
”Yritämme kuunnella, mitä ongelmia nuorilla on. Onko heillä esimerkiksi vaikeuksia töiden löytämisessä tai poliisin kanssa”, marokkolainen Moad El Boudaati sanoo.
”Yritämme kuunnella, mitä ongelmia nuorilla on. Onko heillä esimerkiksi vaikeuksia töiden löytämisessä tai poliisin kanssa”, marokkolainen Moad El Boudaati sanoo.

Kaupungin muslimivähemmistö on kokenut, että heitä ei aina kohdella tasa-arvoisesti. Boudaatin mukaan musliminuoriso alkoi ahdistua, kun Antwerpen kielsi pään peittävät huivit kouluissa vuonna 2009. Tätä seurasi kasvot peittävien burqien kielto koko Belgiassa vuonna 2011.

”Nuoret kokivat, että se oli hyökkäys islamia vastaan ja ettei heillä ollut paikkaa yhteiskunnassa.”

Osa identiteettiään etsivistä nuorista haki ratkaisua moskeijasta, mutta moskeijat torjuivat heidät radikaalien ajatusten takia, Boudaati sanoo.

”Se oli paniikkireaktio. Nuoret puskettiin radikaaleihin ryhmiin ja nettiin.”

Politiikkaa ja oikeustieteitä opiskellut Boudaati työskentelee nykyään nuorisoministeriön rahoittamassa projektissa, joka ehkäisee nuorten radikalisoitumista Vilvoordessa. Boudaati vierailee sellaisten nuorten kotona, jotka ovat vaarassa ajautua väärille teille. Usein Boudaatin hälyttävät paikalle nuoren vanhemmat tai ystävät.

Haastattelua edeltävänä päivänä Boudaati on käynyt tapaamassa 19-vuotiasta nuorta naista, joka haluaa lähteä Syyriaan.

”Olemme edistyneet perheen kanssa.”

Edistystä on tapahtunut muutenkin. Toukokuun 2014 jälkeen Vilvoordesta ei ole lähtenyt yhtäkään nuorta Syyriaan. Kaupungin radikalisoitumisen vastaista reseptiä – joka yhdistää sosiaalityön, viranomaiset ja perheille annettavan tuen – on ihasteltu Washingtonissa saakka.

”Yritämme kuunnella, mitä ongelmia nuorilla on. Onko heillä esimerkiksi vaikeuksia töiden löytämisessä tai poliisin kanssa.”

”Kyse ei ole vakuuttamisesta, vaan paikan löytämisestä yhteiskunnassa. Jos nuoret tuntevat kuuluvansa jonnekin, he vakuuttavat itse itsensä.”

Siinä missä Vilvoorde on ollut asukaslukuun suhteutettuna jihadistien lähtökaupunki numero yksi, Belgia on samaa Euroopan maiden tasolla. Belgiasta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin arviolta 500 ihmistä.

Erityinen ongelmapesä on Brysselissä sijaitseva Molenbeekin alue. Belgiaan palanneista noin 130 jihadistista 85 asuu sisäministeri Jan Jambonin mukaan Molenbeekissa. Lähes kaikilla Euroopassa viime vuosina tehdyillä tai yritetyillä terrori-iskuilla on kytkökset pahamaineiseen kaupunginosaan.

Pariisin iskujen jälkeen poliisit ovat tehneet Molenbeekissa lukuisia ratsioita jahdatessaan etsintäkuulutettua Salah Abdeslamia, joka vielä joitakin viikkoja sitten pyöritti veljensä kanssa baaria, viihtyi Brysselin homoklubeilla ja poltteli mielellään pilveä. Veli Brahim räjäytti itsensä Pariisissa, mutta pikkuveli Salah ilmeisesti jänisti.

Monet belgialaiset syyttävät ongelmista Molenbeekin entistä sosialistipormestaria Philippe Moureaux’ta, joka johti aluetta vuosina 1992–2012. Ääniä kalastellut Moureax sulki arvostelijoiden mukaan silmänsä ongelmilta ja antoi rikollisten rakennella verkostojaan rauhassa. Syyttävä sormi on osoittanut myös jakautuneen Belgian monimutkaisiin viranomaisrakenteisiin, jotka ovat vaikeuttaneet Molenbeekin asioihin puuttumista.

Nyt hallitus on vannonut siivoavansa Molenbeekin. Boudaati ei jaksa uskoa lupauksiin.

”En usko heidän onnistuvat. Rikollisten juuret ovat syvällä.”

Vilvoordekin joutuu edelleen tekemään töitä, vaikka ongelmat ovat pienempiä. Osa Syyriaan lähteneistä nuorista on palannut. Muutama on joutunut vankilaan, paria Boudaati on auttanut sopeutumisessa takaisin normaalielämään. Suurin osa on edelleen jossain siellä kaukana.

Kesken keskustelun ravintolan tarjoilija, Boudaatin kaveri Abdel-Atif El Idrissi, tulee näyttämään jotakin kännykästään. Se on Youtube-video Syyriasta, ja sillä esiintyy Isisin taistelija.

Boudaati vaihtaa ystävänsä kanssa muutaman sanan ja vaikuttaa yllättyneeltä.

”Hän on Vilvoordesta. En tunnistanut aiemmin.”

Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Tarjoilija Abdel-Atif El Idrissi näytti kaverilleen Moad El Boudaatille Youtube-videota, jolla esiintyy tuttukasvoinen islamistitaistelija Syyriassa.
Tarjoilija Abdel-Atif El Idrissi näytti kaverilleen Moad El Boudaatille Youtube-videota, jolla esiintyy tuttukasvoinen islamistitaistelija Syyriassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat