Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska vietti terrori-iskujen surupäivää

Ulkomaat
 
Vincent Kessler / Reuters
Ranska muisti iskujen uhreja.
Ranska muisti iskujen uhreja. Kuva: Vincent Kessler / Reuters

Ranska vietti perjantaina terrori-iskun surupäivää juhlallisissa merkeissä. Presidentti François Hollande sanoi, että Ranska vastaa iskuihin yhä runsaammin lauluin, konsertein ja näyttelyin, uutistoimisto AFP kertoi.

”Me emme taivu pelkoon emmekä vihaan”, hän vakuutti hyökkäyksen uhrien kunnioittamiseksi järjestetyssä tilaisuudessa Pariisissa. ”Menemme vastaisuudessakin stadioneille.”

Tilaisuuteen osallistui myös iskuissa loukkaantuneita, joista osa istui pyörätuolissa. Palomiehet ja ambulanssihenkilöstö seisoivat hiljaa riveissä univormuissaan. Uhrien kuvia heijastettiin jättimäiselle valokankaalle.

Jihadistijärjestö Isis ilmoitti tehneensä iskut, joissa kuoli 130 ja loukkaantui 350 ihmistä kaksi viikkoa sitten. Hollande lupasi, että Ranska tekee kaikkensa tuhotakseen Pariisin hyökkäysten takana olevan fanaatikkojen armeijan. ”Hyökkääjät toimivat idioottimaisen asian puolesta ja pettivät Jumalan”, hän sanoi.

Muutamat uhrien perheet boikotoivat tapahtumaa. Heidän mukaansa Ranskan hallitus ei ollut ryhtynyt riittäviin toimiin kansalaisten suojelemiseksi sen jälkeen, kun jihadistit hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tammikuussa.

Hollande kehotti ranskalaisia liputtamaan surupäivänä. ”Tämä on uskomatonta. Tähän asti Ranskan lippu on ollut yhtä suosittu vain jalkapallon MM-kilpailuissa 1998 [jotka kisoja isännöinyt Ranska voitti] sekä toisen maailmansodan päätyttyä”, kertoi lippuja valmistavan Paris Drapeauxin johtaja Herve Burg.

Tilauksia tuli valmistajalle niin paljon, että kangasvärit loppuivat kesken. Ranskan johtava lipunvalmistaja Doublet arvioi, että lippujen myynti ainakin kaksinkertaistui iskujen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat