Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallispoliitikolle sakot Karjala-puheista

Ulkomaat
 

Pietari

Petroskoilainen tuomioistuin määräsi perjantaina suojärveläiselle Vladimir Zavarkinille sakot, koska hän oli esittänyt kansanäänestystä Karjalan tasavallan irtautumiseksi Venäjästä.

Tuomioistuin katsoi Zavarkinin rikkoneen toukokuisessa puheessaan lakia, joka kieltää kehottamasta julkisesti toimintaan, joka on suunnattu Venäjän alueellisen koskemattomuuden loukkaamiseen.

Suojärven kaupunginvaltuuston edustaja Zavarkin puhui toukokuussa Petroskoissa mielenosoituksessa, jossa vaadittiin Karjalan päämiehen Aleksandr Hudilaisen eroa.

”Jos Venäjän liittovaltio ei kuule meitä, niin varmaankin me järjestämme kansanäänestyksen. Jos Venäjä ei tarvitse Karjalaa – irtautukaamme sitten. Se on oikea ratkaisu!”

Zavarkinin itsensä mielestä hän ilmaisi vain henkilökohtaisen mielipiteensä eikä yllyttänyt separatismiin. Hän korosti oikeudenkäynnissä olevansa isänmaanystävä.

Tuomioistuin ei ollut samaa mieltä vaan määräsi 30 000 ruplan eli 430 euron sakot.

Petroskoissa kerätään nyt jo toista kertaa allekirjoituksia vetoomukseen, jossa pyydetään presidentti Vladimir Putinia erottamaan Hudilainen.

Oppositio on arvostellut äänekkäästi pietarilaista lähtöisen Hudilaisen toimintatapoja. Petroskoissa monia päämiestä arvostelleita poliitikoita ja liike-elämän edustajia syytetään talousrikoksista. Oppositiota kummastuttaa, miksi juuri Hudilaisen vastustajat valikoituvat syytettyjen penkille.

Laki separatismiin kehottamisen kieltämisestä hyväksyttiin vuonna 2013 ja se tuli voimaan sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Ukrainalta Krimin ja liittänyt sen itseensä. Zavarkinin lisäksi ainakin kolme ihmistä on tuomittu tai heitä syytetään lain nojalla. Enimmäisrangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Keväällä Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev huolestui suomalaisista nationalistisista järjestöistä, joiden vaikutus olisi hänen mukaansa Karjalassa vahvistunut.

Täysin uutta vastaavat oikeudenkäynnit eivät ole. Vuonna 2010 mies levitti Sortavalassa postilaatikoihin ilmoitusta, jossa ehdotettiin järjestämään kansanäänestys Suomeen liittymisestä. Hänet tuomittiin sakkoihin ekstremistisestä yllytyksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat