Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka tunki missikilpailuihin – Kiina ei päästä maahan Miss Kanadaa

Ulkomaat
 
Tyrone Siu / Reuters
Miss Kanada Anastasia Lin ei päässyt jatkamaan matkaansa Hongkongin kentältä Kiinan Hainaniin. Lin uskoo syyn olevan hänen ihmisoikeuspuheissaan.
Miss Kanada Anastasia Lin ei päässyt jatkamaan matkaansa Hongkongin kentältä Kiinan Hainaniin. Lin uskoo syyn olevan hänen ihmisoikeuspuheissaan. Kuva: Tyrone Siu / Reuters

Peking

Kanadan Miss Maailma -ehdokkaalta Anastasia Liniltä kiellettiin torstaina pääsy kisapaikalle Kiinaan lentävään lentokoneeseen Hongkongissa, kertoi uutistoimisto Reuters. Linin mielestä syynä on se, että hän on arvostellut Kiinan ihmisoikeustilannetta.

Lin tunnetaan suorapuheisena Falun Gong -liikkeen tukijana. Falun Gong on hengellinen liike, jonka Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet, koska heidän mukaansa se on ”paha kultti”.

Kiinassa Falun Gongin harjoittajia viruu ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vankiloissa.

Miss Maailma -kilpailu pidetään Kiinan eteläisellä Hainanin saarella. Avajaisseremonia pidettiin jo aiemmin tällä viikolla, ja missikisojen finaali on 19. joulukuuta.

Kiinalaissyntyinen Lin, 25, valitteli jo Kanadassa, ettei hän ollut saanut virallista kutsukirjettä kilpailuihin. Ilman kutsukirjettä hän ei myöskään voinut saada viisumia Kiinaan.

Torstaina Lin yritti kuitenkin lentää ilman viisumia Hongkongin kautta Hainanille, mutta lentoyhtiö ei päästänyt häntä koneeseen.

Lentoyhtiöt eivät yleensä ota kyytiin ihmisiä, joilla ei tiedetä olevan oikeutta saapua kohdemaahan.

Lin katsoi voivansa lentää Hainanille ilman viisumia, koska hänen mukaansa Kanadan kansalaisilla on oikeus saada viisumi lentokentältä sinne saapuessaan.

Niin ei kuitenkaan käynyt.

”Koska Hainan on erityisalue, turistipaikka, Hainanilla on erilainen viisumisääntö”, Lin sanoi hongkongilaiselle South China Morning Post -lehdelle Hongkongin lentokentällä.

Linin mukaan hän sai lentokentällä asiaa selvitellessään puhelinyhteyden Hainanin viranomaisten edustajaan, joka alkoi kysellä hänen henkilötietojaan.

”Kun kerroin, että kiinalainen nimeni on Lin Yefan, hän sanoi, että ’ai, selvä. Et ole kelvollinen saamaan viisumia lentokentältä’”, Lin kertoi.

Syytä Linille ei kerrottu.

”Vain se, että en ole kelvollinen.”

Kiinan ulkoministeriö ei ole kommentoinut Linin tapausta julkisuudessa. Kiinan näkökulmasta ongelma saattaa olla juuri Linin aktiivisuus Falun Gongin kannattajien puolustajana.

Viime heinäkuussa Lin kävi antamassa lausunnon Yhdysvaltojen kongressin komissiolle, joka tutki uskonnollista vainoa.

”Halusin puhua niiden puolesta, joita Kiinassa hakataan, poltetaan ja joille annetaan sähköiskuja, koska he pitäytyvät uskomuksissaan”, Lin sanoi kongressin kuulemisesta tehdyn raportin mukaan.

Lin kertoi Yhdysvaltain kongressille myös saaneensa sen käsityksen, että Kiinan viranomaiset olivat alkaneet painostaa hänen Kiinassa asuvaa isäänsä sen jälkeen, kun Lin valittiin Kanadan edustajaksi Miss Maailma -kisoihin. Linin mukaan viranomaiset halusivat saada hänen isänsä taivuttelemaan Linin pysymään hiljaa ihmisoikeusasioista.

Lin on ammatiltaan näyttelijä. Hän esittää vangittua Falun Gongin kannattajaa kanadalaisessa elokuvassa The Bleeding Edge, joka on määrä tulla ensi-iltaan ensi vuonna.

Hongkongin lentokentällä Lin pohti torstaina, vaikuttaako Kiinan politiikka myös urheilijoiden osallistumiseen vuoden 2022 talviolympialaisiin, jotka on määrä pitää Kiinassa.

”Jos kelvollisuuteni riippuu isäntämaan poliittisesta syrjinnästä, niin mitä se merkitsee? Tarkoittaako se, että kaikkien olympiaurheilijoiden täytyy harjoittaa itsesensuuria vuoteen 2022 asti päästäkseen Kiinaan olympiakisoihin?” Lin sanoi South China Morning Post -lehden mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat